bezár
 

film

2010. 10. 05.
Pinkwater – rózsaszín leányálom metál zenére a Szemle kiemelt információs blokkjában a kisfilmek között
Beszélgetés Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendezővel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pinkwater – rózsaszín leányálom metál zenére a Szemle kiemelt információs blokkjában a kisfilmek között "A Pinkwater egy metál-musical, zenés lázadás történet egy lányról, aki megelégeli a hétköznapok monoton rendjét és a maga kedvére formálja környezetét." A filmről az előkészítési időszakban Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendezővel beszélgettünk.
PRAE.HU: Mi a PINKWATER, és honnan jött az ötlete?

A Pinkwater egy zenés kisfilm, amelyben a bátorság legyőzi a magányt, a zene és a fantázia győz a rosszindulat és a kiszámítható realitás fölött.

Az ötlet kicsit több, mint két éve született. Az egyetem első évében azt a feladatot kaptuk, hogy írjunk egy rövid lázadás történetet 1968 negyvenedik évfordulójának apropóján, amit nekünk is kellett megrendezni. Akkor kezdtem el újra úszni reggelente, és figyeltem a sportuszoda hajnali vendégeit. Mindenki ráérősen tempózott, kivéve a sportolókat, akik egyik hosszt úszták a másik után, megállás nélkül. A filmterv ötletmagja az a felvetés volt, hogy mi lenne, ha egy úszólány rózsaszínűre festett hajjal menne edzésre és a vízben kiázna a hajából a hajfesték, rózsaszínűre festve az egész medence vizét? Biztos mindenki meglepődne, de mit csinálnának?

PRAE.HU: Hogyan fejlődött ez az ötlet? Valamennyire rólad szól a film majd? Mennyire személyes a történet?

Most már kész a forgatókönyv. Egy évet dolgoztunk rajta, munkatársaimmal, dramaturgommal és külföldi forgatókönyvírókkal a MIDPOINT nevű forgatókönyv fejlesztő workshopon, ami nemzetközi fórum lévén remek terep volt arra, hogy széles körből gyűjtsünk véleményt a könyvvel kapcsolatban. A hosszú fejlesztés, nagyon tanulságos folyamat. Szeretem a hősünket és tudok vele azonosulni, de ezzel remélem mindenki így lesz, aki kicsit magányos a mindennapok rutinjában és eszébe jutott már, hogy fenekestül felforgatja azt.
Pinkwater - rózsaszín leányálom metál zenére
PRAE.HU: Hogyan áll össze a projekt? Kik vesznek részt a megvalósításában?

A Pinkwater mellett a film operatőre, Blaumann Edit és a film vágója, Herpai Sára van jelen az első ötletelésektől kezdve. Ők a stáb keménymagja, akik nélkül nem indulhatott volna el ez a projekt az elmúlt két év előkészítési munkálatai felé. Blaumann Edittel és a Pinkwater gyártásvezetőjével, Sípos Annával együtt is fejlesztettem a könyvet, amiben még ketten segítettek állandó jelleggel, Bodzsár Márk és Bollók Csaba. Természetesen rajtuk kívül egy tíz fős stáb munkája kellett ahhoz, hogy próbákat és a forgatás körülményeit szervezzük. Munkatársaim végzős egyetemi hallgatók és olyan profik, akik szívesen segítenek a filmünkben munkájukkal, jelképes összegért. Ha mindenkit fel akarnék sorolni, nagyon hosszú lenne a névsor.

PRAE.HU: Miért fontos neked ez a téma? Miről fog szólni szerinted a film?

A film arról fog szólni, hogy semmi nem lehetetlen, ugyanakkor nem árt felismerni, mi a valóság és a képzelet. A filmben fontosak a hősök és a látszólag elérhetetlen vágyak, ha ezeket közel sikerül hozni, kiderül, hogy mindenki hős egy kicsit és a vágyak nem is elérhetetlenek.
Loki Dominika
PRAE.HU: Hogyan találtad meg a főszereplődet, és ki ő?

A film főszereplője Loki Dominika, akire hosszú casting során találtunk rá, de az első gyakorlatok után biztos volt, hogy ő fogja játszani Andit. Miután elkezdtük a közös munkát Siménfalvy Ágotával és László Zsolttal (a film férfi főszereplője, aki Andi úszóedzőjét alakítja majd - a szerk.), még sokat alakult a könyv, annak tudatában, hogy kik fogják játszani a szerepeket. Dominika mellett Földessy Margit előképzőjéből válogattunk gyerekeket, akikkel most kezdjük a próbákat.

PRAE.HU: Mi a szerepe a filmben a zenének? Milyen zenét hallhatunk majd?

A film műfaji keveréke a drámának és a musicalnek, a zene alapvető pillére a forgatókönyvnek és a történetnek. Sokat kerestük a megfelelő zeneszerzőt, aki ütős betétdallá dolgozza a film elejétől biztos pontként jelenlévő Superbutt zenekar Better Machine című számát. Ez a dal az, amit főszereplőnk, Andi uszodába menet hallgat és ez a szám alakul át Pejtsik Péter hangszerelésében romantikus duetté a fináléban. Ahogy filmünk is kísérlet, az is az, hogy betétdalnak nem egy populáris, hanem egy dinamikus metál számot választottunk. A szám szövege angol. Ugyan elkezdtünk dolgozni több magyar szövegen, de eddig még nem született meg az, ami jobban működne, mint az eredeti. Ez egy mondatban arról szól, hogy ne hagyd, hogy mások irányítsanak.
Pinkwater - rózsaszín leányálom metál zenére
PRAE.HU: Hol tartotok az előkészítésben?

Jelenleg két héttel vagyunk az első forgatási nap előtt, az utolsó pedig október végén lesz. Most még nagyon sok múlik a szervezésen, rengeteg próba van előttünk, a film látványvilágával kapcsolatos konkrét megbeszélések is hátra vannak. Tulajdonképpen még mindig változhatnak a részletek. Ez egy érzékeny időszak, most áll össze a film, amit a forgatási napokon már csak felveszünk. A Pinkwater stáb nagyon jó csapat és biztos vagyok benne, hogy gördülékenyen fog menni a forgatás.

PRAE.HU: Mit érzel a legnehezebb feladatnak? Mit tanultál az eddigiekből?

A film előkészítésének legnagyobb tanulsága talán az, ami a történetünk főszereplőjének, Andinak is: az életben a problémákat sokkal jobb másokkal közösen megoldani, mint elfojtani őket. A legnehezebb feladat gyakorlatilag első kisfilmet készíteni, ami nem az egyetem keretein belül, „biztonságos” körülmények közt készül, ehhez tartoznak az anyagi jellegű problémák.

PRAE.HU: Miben kéred a leendő nézők segítségét?

Támogatókat keresünk. Filmünknek adománygyűjtést szervezünk, ugyanis a költségvetés közel ötszázezer forint hiánnyal küzd. Remélem sikerül összegyűjtenünk filmtervünkre a támogatók adományaiból az elinduláshoz szükséges részletet.

A Pinkwater akciójában most bárki filmtámogató lehet. A támogatói Pinkwater-dobozokat a Puskin, Odeon Lloyd és Örökmozgó mozikban, a Művész moziban illetve a KINO-ban találhatják az érdeklődők. A támogató akció részletei megtalálhatóak illetve a Pinkwaterről többet is meg lehet tudni a pinkwaterfilm.blog.hu honlapon.
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés