bezár
 

film

2010. 09. 26.
Nem csak sztriptíz
Mathieu Amalric: Turné (2010)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem csak sztriptíz Szélesebb közönség számára Mathieu Amalric neve és arca elsősorban a legutóbbi Bond-film (A Quantum csendje) főgonoszának szerepében való feltűnése kapcsán lehet ismerős, de nem kevésbé emlékezetes alakítást nyújtott a Szkafander és Pillangó főszerepében sem. Feltehetően ezek a sikerek is közrejátszhattak abban, hogy immáron negyedik saját rendezése a 2010-es Turné bemutatásra kerülhet a hazai mozikban is.
A film története dióhéjban annyi, hogy egy veterán párizsi producer Amerikából importált revüműsorral kel útra Franciaországban. Ennél több lényegében valóban nem történik, de a film nem is a csavarosan megírt sztori miatt lesz szívet melengető, kedves élmény, olyan, amire szívesen emlékezünk.
Turné - börleszk
A rendező erőssége sokkal inkább abban rejlik, ahogyan képes a semmiségeket megragadni és meglibegtetni, nem az arcunkba tolni, csak láthatóvá tenni. Szereplői nehezen definiálhatók, revüt adnak elő, melyben hol táncolnak, hol énekelnek, hol vetkőznek - egyrészt nagyon szokványosan, tollakkal, csillámporral, vastag sminkkel, másrészt pedig olyan szeretnivaló és sokszor önreflexív humorral, mely csak a legerősebbeknek adatott meg. Olcsó marketingfogás lehetne a filmet azzal reklámozni, hogy sztriptíztáncosnőkről szól, mert ez nem lenne igaz. Ezek a nők valóban vetkőznek olykor, de film által bemutatott, átélhető valóságban a meztelenség teljesen természetes, ha akarom „munkaruha”, s egyben teljesen mellékessé is válik.
Turné - a meztelenség és a munkaruha
Ahhoz, hogy mindez a vásznon valóban ilyen hitelesen működjön, remek gondolat volt „eredeti” szereplőket választani, akiknek valóban a filmben bemutatott a kenyérkereső foglalkozásuk. A színésznők nagy részének az arca önmagában megérne egy filmet, párhuzamosan van bennük egy fajta kommersz és valami megejtően egyedi, ami miatt valószínűleg akkor is öntudatlanul bámulnánk őket, ha metrón velünk szemben foglalnának helyet. Mimi Le Meaux karaktere egyszerre juttatja eszünkbe azonnal Marilyn Monroe-t, tetoválásai mesélnek egy el nem mondott történetről, az a mód, ahogyan pedig Amalric ábrázolja (őt és a többi nőt is) egyenesen Fellinit idézi meg (ez pedig nem kis dolog).
Turné - arcok
Külön említést érdemelnek a lányok börleszk számai is. Egyfelől, mert mind a karakterükhöz közelebb visznek, mind a film által bemutatott miliő ábrázolásához hozzásegítenek. Másfelől, mert önmagukban is huncutul, összekacsintóan szórakoztatóak. Vastagon feljegyeztem kedvenc jeleneteim közé azt a számot, ahol a Moon River című közismert melódiára bemutatott vetkőzés egy óriási fehér lufi segítségével történik meg.

Mielőtt az egekig magasztalnám Amalric látás- és fogalamzásmódját (ami miatt számomra kétség kívül az elmúlt idők egyik legszimpatikusabb alkotójává lépett elő), meg kell említeni, hogy ez az erőssége kétség kívül markáns, ám majdhogynem az egyetlen. Ahogy már fentebb is említettem, a történetben semmi forradalmi nincs (bár erre nem is törekszik), sőt, a cselekményvezetés is kissé széteső. Egyik szálon fut a társulat mindennapjainak érzékletes bemutatása, a másikon azonban elindul egy személyes próbatétel, nevesül, hogy Amalric karakterének sikerül-e Párizsban fellépő helyet szereznie a lányok számára. Az elsőből nem hiányolható az izgalom, de mivel a másodikból annál inkább, így kissé közhelyszerűvé is válik a bonyodalom, miközben mérsékelten teszi izgalmasabbá a producer karakterét.
Mathieu Amalric
Összességében, ha már adunk egyet az intellektusnak, és a havi kultúra-penzumunkat egy art moziban kívánjuk leróni, akkor semmiképp sem lesz csalódás ez a jó értelemben vett európai és jó értelemben vett művészfilm, bátran ajánlom mindenkinek!

Turné (Tournée/On Tour)
Színes, feliratos, francia film, 111 perc, 2010.

Rendező: Mathieu Amalric
Forgatókönyvíró: Mathieu Amalric, Philippe Di Folco, Marcelo Novais Teles, Raphaëlle Valbrune
Operatőr: Christophe Beaucarne
Producer: Yael Fogiel, Laetitia Gonzalez

Szereplők: Mathieu Amalric (Joachim), Miranda Colclasure (Mimi Le Meaux), Alexander Craven (Roky Roulette), Angela de Lorenzo (Evie Lovelle), Julie Atlas Muz (Julie Atlas Muz), Damien Odoul (François), Ulysse Klotz (Ulysse), Joseph Roth (Balthazar)


Bemutató dátuma: 2010. szeptember 23.
Forgalmazó: Szuez Film Kft.



nyomtat

Szerzők

-- Tóth Barbara --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés