bezár
 

zene

2011. 01. 20.
A bölcs hangszer és a majális
2011. január 12. Művészetek Palotája - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Natalia Gutmannal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Többé nem is lehetett kérdés, hogy Gutman valóban superb-e? Természetesen az, a bölcs hangszer igazán méltó megszólaltatója, aki ezen az estén ráadásul nagyon bölcs közönséget is kapott.
CDGutman is superb. Ha jól emlékszem, ez az egyetlen mondat áll a mellékelt CD hátsó borítóján, mint kedvcsináló. Sajnos ezt már nem tudom ellenőrizni, mivel a CD egy lakásbetörés áldozata lett sok más lemezzel együtt. Azóta sem szereztem be, annak ellenére, hogy az egyetemista években összeszedegetett gyűjteményem egyik legkedvesebb és legféltettebb darabja volt. Én ezen a CD-n keresztül ismertem és szerettem meg Dvorak csellóversenyét, amelyről mind a mai napig ez a bizonyos album jut eszembe, és amely nekem mind a mai napig Natalia Gutmannal egyenlő.
 
Így talán nem meglepő, hogy nagyon vártam a Nemzeti Filharmonikusok január 12-ei Dvorak hangversenyét: a koncert első részének szólistája Natalia Gutman volt a csellóversennyel, a szünet után pedig a zenekar a IX. szimfóniát játszotta. A karmester Kocsis Zoltán volt.

A versenymű első tételének elején azon tűnődtem, hogy Gutman valóban superb-e, amikor is egyszer csak az jutott eszembe, hogy a Mindennapi klasszikusok Facebook oldalon a cselló-megosztásokra mindig egészen különös visszajelzések érkeztek. Mintha valamilyen mély, ősi bizalommal viseltetnénk a gordonka iránt, mintha egy igazán bölcs és szigorú, idős rokont látnánk a hangszerben, akivel ugyan nem találkozunk túl gyakran, de ezek a ritka találkozások mindig ünnepélyesek és fennköltek, mint akitől ilyenkor mindig valami nagyon fontosat és lényegeset tanulunk.


A gondolat azonnal önálló életet kezdett élni, és nyilván Natalia Gutmannak is köszönhetően eszembe jutott a Babar mesékből az Idős Hölgy. Azt hiszem, hogy ez a kép fejezi ki a legjobban a hangverseny első részének a hangulatát: Gutman teljes szívből és lélekből játszik, a közönség pedig igazán és lélegzet visszafojtva figyel.

Nem csoda, hogy a versenymű után a hallgatóság kitörő vastapssal ünnepelte, és többször vissza is követelte a színpadra a művésznőt, aki végül egy Bach részletet adott ráadásként: a C-dúr szvit Bourrée tételét. (Sajnos ezt a darabot nem találtam meg az Ő előadásában, ezért Rosztropoviccsal kerül ki, aki a tanítómestere volt.)



A csellóverseny és a ráadás után többé nem is lehetett kérdés, hogy Gutman valóban superb-e? Természetesen az, a bölcs hangszer igazán méltó megszólaltatója, aki ezen az estén ráadásul nagyon bölcs közönséget is kapott. Mintha a hallgatóság megérezte volna, hogy a szemmel láthatóan fáradt művésznőtől a Bach-darab után már nem várhat további ráadást: határozott tapssal és nagy tapintattal engedte el a csellistát.

A koncert második részében Dvorak IX. szimfóniája hangzott el. Nem tartozom Kocsis Zoltán legnagyobb rajongói közé, azonban le kell írnom: számomra ez az előadás a Nemzeti Filharmonikusok messze legjobb produkcióját jelentette az elmúlt években.

Sajnos azonban egy aprócska disszonáns hang is került az estébe, mégpedig a karmester rövid mondandójával, amikor is a ráadást konferálta fel valahogyan így: hazugság lenne azt állítani, hogy nem számítottak ekkora sikerre és vastapsra - kifejezetten bántó és tolakodó volt ezt a két szót hallani Tőle -, ezért ráadással is készültek, a szimfónia hangnemével azonos hangnemű Szláv tánccal:



A tökéletes ráadás azonnal feledtette a kisiklást; egy igazán békebeli majális hangulatát idézve fel, így téve kerek egésszé az addig is remek estét.



Közérdekű információ: a Bartók Rádió Új Zenei Újság című műsorában január 16-án elhangzó zenei részletek, Gutman-interjú és koncertkritika egy darabig még elérhető a Rádió Hangtár oldalán.
nyomtat

Szerzők

-- Fekete Márton --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés