bezár
 

irodalom

2011. 06. 05.
Kicsit költészet is – A kis ló-sorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Milyen is az a kis ló? Miért kavarodik, indul, téved el mindig? Hogyan jutnak kifejezésre a gyermeki szorongások egy tündérmesében? Ilyesmikről beszélgetett a Könyvhét kisszínpadán Bán Madga és A kis ló-sorozat szerzője, Menyhért Anna.
A Csodaceruza kiadónál megjelent kis alakú, keménykötésű, nagyon szép mesekönyv első két darabja 2010 decemberében került ki a polcokra. Minden kötet 2-2 rövid mesét tartalmaz, melynek főszereplője egy kis ló, aki folyton elkószál, és ideig-óráig kénytelen egyedül boldogulni. Miután a szerző röviden elmesél két történetet a sorozatból, a mesék pszichológiai hátterére igyekszik rávilágítani. Hiszen ezek a gyerekkel közösen alakított esti mesék, melyeknek kiindulási helyzetét, alapkonfliktusát mindig a mesehallgató/kérő adja meg, viszonylag egyszerűen kibontható képi kivetülései a gyerek mindennapi apró konfliktusainak.

A korosztályt figyelembe véve (4-8 évesek) ez elsősorban a szülőről való leválással és az önállósulással kapcsolatos – mondja Menyhért Anna. Ennek mélyreható fontossága már abban a gesztusban is meglátszik, ahogy a gyerek az alapkonfliktus felvetése után (a kis ló eltéved, egyedül marad otthon, tigrisek érkeznek a házához stb.) meg is ijed saját ötletétől, és a továbbmesélés, a megoldás felelőségét sürgősen áttolja a felnőttre.

Mivel ebben a korban még nem képesek pontosan megfogalmazni az érzéseiket, képekben fejezik ki azt, s így a válasz is a leghatékonyabban képek, szimbólumok formájában jut el hozzájuk. Menyhért Anna például sokszor csupán a már kész mese utólagos végiggondolása után érti meg a történet szimbolikáját. Ebben a mesének kezdetektől fogva formát adó erős képiségben vélték tetten érhetőnek a költészettel való rokonságot a beszélgetőfelek.

Szoba kerül persze a képek kapcsán a festői illusztrációk készítője, Balogh Andrea is, aki jelenleg Angliában él, de mindig egyeztet a végleges képi világról szerzőtársával.

A kis ló meséje a történetek egyszerű konfliktusain túl a kis formátummal, a rövid terjedelemmel és a nagyméretű betűkkel figyelembe veszi a kisiskolások igényeit is. A figurára épített rajzpályázat, Elveszni és megkerülni címmel, valószínűleg éppen ezért ihlette meg a gyereket. A Könyvhétre megjelent harmadik könyv (A kis ló és a szívbeszélő) bemutatójával egybekötött eredményhirdetésre ugyanis még Berettyóújfaluról és Jászberényből is érkeztek családok, tudjuk meg a szerzőtől.

Végül Bán Magda kérdésére újabb kötet-tervek is felsejlnek: a következő két mesét a karácsonyi könvyvásárra tervezik, melynek munkacíme A kis ló és a kacsukahal.
 
nyomtat

Szerzők

-- Balázs Eszter Anna --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés