bezár
 

irodalom

2011. 11. 29.
Kívánjuk, hogy legyen még
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kívánjuk, hogy legyen még Halász Judit még mindig olyan szívhez szólóan énekli a születésnapi köszöntőt, mint gyerekkorunkban, ünnepeljük akár Csukás Istvánt, akár az egyéves Hadik Irodalmi Szalont, vagy annak megálmodóját, Juhász Annát. 2011. november 24-én Halász Judittal, Gryllus Vilmossal és Gryllus Dániellel beszélgetett Juhász Anna a Hadik Kávéházban, ahol többek között Csukás Istvánt, a Hadik Irodalmi Szalont és magát a háziasszonyt is ünnepelték, a Prae friss, Budapestre koncentráló lapszámának bemutatójával egybekötve.
A Hadik Irodalmi Szalon tizenkettedik estjén vagyunk jelen, az estek éppen egy éve indultak – tájékoztat minket Juhász Anna, és megköszöni a programsorozat támogatóinak (a Hadik Háznak, Bosznai Tibor művészeti vezetőnek, Csaplár Vilmosnak és Kéri Piroskának) a segítséget. Bemutatja a vendégeket: Halász Juditot és a Gryllus-testvéreket. Sajnálatát fejezi ki, hogy Csukás István nem tudott eljönni, de az ő születésnapi köszöntése sem maradhat el. Elsőként József Attila Születésnapomra című költeményét énekli-gitározzák a Gryllus-testvérek, majd vetítés következik: Csukás István fiatalkori fényképeit láthatjuk: hegedűművész-tanoncként, majd egy általa rendezett Moliére-előadáson.

További fekete-fehér fotók kerülnek elő a régi Hadikról, majd a régi Sipos vendéglőről: hamisítatlan retró hangulatot teremtenek a képek. A Halász Judit által elszavalt Csukás-versek is hozzájárulnak a nyolcvanas évekbeli gyerekkori atmoszféra megteremtéséhez, csakúgy, mint sokak kedvence, Süsü megjelenése a projektoron – aligha akad olyan a vendégekkel teletömött Hadikban, aki ne mosolyodna el a híres egyfejű portréja láttán.

Juhász Anna ezt követően Halász Juditot faggatja szerepálmokról és nagymama-szerepről, csodaszép, régi filmkockák (Szerelmesfilm, Lila Ákác, Pendragon-legenda) és koncertfelvételek vetítésével kísérve. Halász Judit szerint, ami a szerepeket illeti, nem szabad álmodozni, mert csalódás érheti az embert, inkább a véletlenben érdemes bízni. Nagymamaként azonban komoly kihívás három különböző életkorú fiúunokának mesélni – tudjuk meg, ennél már csak az volt nehezebb, amikor egy egész iskola előtt kellett volna előadnia valamit, hétévestől tizennégy évesig mindenféle korú nebulónak, de ezt nem igazán hisszük el neki, hiszen ugyanolyan bájosan mondja el Csukás István Kócbabáját és Szép Ernő Luftballonját a Hadik zömében felnőtt közönségének, hogy egyöntetűen újra gyereknek érezzük magunkat, akárcsak a műsor hátralevő részében, amikor Gryllus Vilmos és Dániel emlékeznek vissza az együtt végigzenélt évekre, és anekdotáznak a Kalákáról, tagcserékről és megjelenni nem engedélyezett József Attila-versekről (Azt mondják, Reménytelenül, Tudod, hogy nincs bocsánat). Időnként természetesen dalra fakadnak: többek között Kiss Anna és Weöres Sándor sorai hangzanak el.

A Rózsa, rózsa, rengeteg / Lányok, lepkék, fellegek után Juhász Anna témát vált: tavasszal tartottak a Hadik Irodalmi Szalonban egy Budapest-estet, ami nem maradt következmények nélkül. Balogh Endréhez, a Prae főszerkesztőjéhez címzi szavait, aki áthajolva a karzaton, lebegteti a közönség felé a Prae folyóirat legfrissebb, Budapest-tematikájú lapszámát, melynek Juhász Anna a vendégszerkesztője – autentikus századfordulós-kávéházas atmoszférát idézve. Ezek után a rózsacsokor átnyújtása és a tortaszeletelés sem maradhat el, valamint a közönség soraiból érkezett kérésre az örökzöld Halász Judit-sláger, a Boldog születésnapot sem – ez utóbbit már a közönség is énekli.


Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Ki vagyok én és ki vagy te? Ki vagyok én és ki vagy te?
André Aciman: Harvard tér. Ford.: Neset Adrienn. Athenaeum Kiadó, 2020.
irodalom

Az elkülönböződés folyamata Az elkülönböződés folyamata
A mesterséges intelligencia távlati perspektívái egy fenomenológiai ontológia tükrében
irodalom

A politikum csenddel telített helye(i) A politikum csenddel telített helye(i)
Maureen E. Ruprecht Fadem: Silence and Articulacy in the Poetry of Medbh McGuckian, Lexington Books, 2019

Más művészeti ágakról

A 2021. február 21-i előadások
Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés