bezár
 

film

2012. 03. 01.
Fehér sáljából bújtak elő
Fehér György-díj átadó, 2012. 02. 25. Színház-és Filmművészeti Egyetem Filmes tanszék
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Idén nyolcadik alkalommal adták át a 2002-ben elhunyt Fehér György rendező nevével fémjelzett díjat, amit évente egy, a szakmájában kiemelkedő alkotó addigi életművének elismeréseként kap. A díjat ez alkalommal egy rendező-producer párosnak ítélték oda, a nemrég berlini Ezüstmedvével hazatérő Flieaguf Bence-Muhi András kettősnek. Az esemény családias hangulatban zajlott az SZFE filmes tanszékén, nosztalgikus anekdoták és pogácsázás kíséretében.
Az átadót Ascher Tamás színházrendező, az egyetem rektora nyitotta meg, aki hosszan méltatta Fehér György különleges humorát, szeretni való természetét. Ascher elmesélte, hogy annak idején Fehér készülő Szürkület című filmjét négy változatban kellett megnéznie, bár saját bevallása szerint nem látott a verziók között különbséget. Ez is mutatja azt a maximalizmusra való törekvést, ami egész életművét és munkastílusát jellemezte. "Mindig szeretettel fogunk rá visszagondolni“ – fejezte be megnyitóját.

Ezután Kende János operatőr, a filmes tanszék tanára vette át a szót, akinek sok emléke fűződik Fehérhez. Megrázó személyes története a Szürkület helyszínkereséséig nyúlt vissza, amikor is autóbalesetet szenvedtek, és órákig feküdtek egy havas árokban öntudatlanul. "Ha élne, azt mondanám Isten éltesse, miután nem él azt mondom hiányzik“ – zárta le történetét.

A visszaemlékezők sorát Báron György filmkritikus zárta, aki Fehér védjegyeként nevezte meg tornacipő-sál összeállítását, majd ennek kapcsán hozzá tette: "a mai magyar modern film jelentős része Fehér sáljából bújt elő“. (Fliegauf Rengeteg című filmjét egyenesen Fehérnek ajánlotta.)

Báron elmondta, hogy nehéz volt a szakmai zsűri döntése, egy első rostát követően három páros maradt versenyben, ezután egy pár perces vetítés kezdődött a díjazott életművéből, nagy piros betűkkel írták ki Flieagauf Bence nevét és pár képkocka erejéig belepillanthattunk új, Csak a szél című filmjébe.

A díj elkészítésére minden évben egy fontos hazai kortárs képzőművészt kérnek fel, idén Szűts Miklós páros festményét vehette át a két díjazott, Muhi András mellől Flieaguf igazoltan hiányzott az átadóról, mivel filmje hangutómunkálatait végzi Berlinben, ezért felesége és kisfia vette át festményét.

Az est hátralevő részében, Fehér két főiskolás korában rendezett kisfilmjének (Öregek, Tomikám) közös megtekintése következett a vetítőben, amin nemcsak az érdeklődő diákok és tanárok vettek részt, hanem a Tomikám című kisfilm két főszereplője, Lénárt István és Andor Tamás is. Majd ezt követően Vajdai Vilmos színművész, aki ezen az estén DJ szerepkörben tündökölt, szolgáltatta a talp alá valót.


Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Muhi Zsófi --


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés