bezár
 

irodalom

2012. 06. 07.
A 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok sajtótájékoztatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok sajtótájékoztatója 2012. június 5-én, 11 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a 83. Ünnepi Könyvhétről és a 11. Gyerekkönyvnapokról tartott sajtótájékoztatót. A pódiumon Zentai Péter László, a MKKE elnöke, Tarján Tamás irodalomtörténész, Kocsis András Sándor a MKKE és a Kossuth Kiadócsoport igazgatója, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere foglaltak helyet.
Zentai Péter László a sajtó képviselői mellett külön köszöntötte Ferdinandy György József Attila-díjas szerzőt, aki megnyitja majd a 83. Ünnepi Könyvhetet. A MKKE elnöke ezután az Ünnepi Könyvhetet megálmodó Supka Gézára emlékezett, akinek köszönhetően a könyv és annak alkotója évről-évre közelebb kerülhet az olvasókhoz. 2011-ben 84 magyarországi település adott helyet különböző könyvheti rendezvényeknek, s úgy tűnik, a szám idén sem fog csökkenni, ahogy Kolozsvár mint határon túli helyszín sem fog változni.
Zentai Péter László ezután Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár polgármesterének adta át a szót, aki a városukhoz kötődő, jövő évi évfordulók kapcsán (Szent István halálának 975. évfordulója) a 84. Ünnepi Könyvhetet Székesfehérvárra invitálja. Zentai Péter László a kedves gesztust megköszönve elmondja, a tisztújító ülésen erről a kérdésről is mindenképpen szót ejtenek majd.
A nyitónapon a Tűzoltózenekar felvonulása és Ferdinandy György köszöntője után a Szép Magyar Könyv-díj átadása következik, majd kezdődhet a négynapos "könyvőrület" 250 hazai és határon túli kiadó, illetve cég kínálatából, amiről a Magyar Rádió reggeltől estig hírt ad.
Ezek után Tarján Tamás irodalomtörténész szellemes, átfogó ismertetőt mondott az Ünnepi Könyvhét általa olvasott könyveiről, amelyek közül a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Édes Hazám antológiát, Veres András Kosztolányi Ady-komplexuma című filológiai írását, Darvasi László, Jász Attila, Temesi Ferenc és Jókai Anna (új) munkáit emelte ki. Tarján Tamás természetesen számos más szerzőről, műről is szót ejtett, ahogy a vizuális kultúra aktív jelenlétéről is. Hiányolta a centenáriumok újrakiadásokkal történő ünneplését, dicsérte az irodalomtörténeti kiadványok sokrétűségét, kevesellte a dráma mennyiségét, s végül – mint fogalmazott – főhajtással ugyan, de korántsem ujjongással fogadta a líratermést. Bár néhány, véleménye szerint kifejezetten jól sikerült lírakötetet kiemelt, a Szép versek antológiáról megjegyezte, igencsak völgyvidéken jár. Véleménye szerint az irodalomtörténet mellett a "középpróza" (úgy terjedelemre, mint bizonyos értelemben nívóra vonatkoztatva) fémjelzi az idei könyvhetet. S ha a centenáriumok nem is, Ady és Bartók személye, életműve kiemelt figyelmet kapott a 83. Ünnepi Könyvhétre kiadott, mintegy 333 könyv között.
 
83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok, 2012. június 7–11., Vörösmarty tér. Lesz mit olvasni!

Fotó: Bach Máté
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hevesi Judit --


További írások a rovatból

irodalom

Szörnypart Szörnypart
Szlavicsek Judit: Légy/ott, Erawan Kiadó, 2020
irodalom

Mesterséges intelligencia és digitális örökség Mesterséges intelligencia és digitális örökség
A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) bemutatkozó online konferenciájáról
irodalom

Szolidaritás, frissítés, újraindítás Szolidaritás, frissítés, újraindítás
Tavaszi Szépíró Fesztivál a Szociális Alap javára

Más művészeti ágakról

art&design

Hölgymenyét Hölgymenyét
Interjú Verebics Kati festővel
Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés