bezár
 

irodalom

2013. 04. 18.
Megnyílt a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XX. Budapesti Nemzeközi Könyvfesztivál ünnepélyes megnyitója a Millenáris Teátrumban 2012. április 18-án délután három órakor kezdődött napsütéssel, keringővel, szál vörös rózsával. Szakonyi Péter sajtófőnök üdvözölte és köszöntötte a részvevőket, kiemelte, hogy ritka jubileumot ünneplünk a fesztivál huszadik alkalommal történő megrendezésével.
Egy rövid zongorafutamot követően bejelentéssel volt kénytelen élni, miszerint Áder Jánosnak sajnos Brüsszelbe kellett utaznia, ezért ő olvassa fel helyette megnyitóbeszédét. Áder szerint az olvasás emberhez méltó cselekvés. A magyarok szeretik a könyveket. Az elmúlt két évtized bebizonyította, a magyar emberek nem csupán az interneten tájékozódnak, de keresik a szép köteteket is. A mostani tisztelgő, rajongó várakozás azt mutatja, mi magyarok értékeljük, hogy a világ sokszínű, és kíváncsiak vagyunk rá, hallhattuk Áder zárógondolatát, valamit jókívánságait a fesztiválon való eredményes résztvételhez.

Ezt követően Halász János államtitkár tartott beszédet, melyben elmondta, húsz év tapasztalata, kreativitása, áldozata sűrűsödik az idei fesztiválban. Külön köszöntötte Olaszországot, mint díszvendéget, akikkel közös a csizmánk, lobogónk színei és az európai érték, amit képviselünk. Százötven éve született Gárdonyi Géza, ez az év róla szól, mondta, valamint a szívünknek ugyanúgy kedves, száz éve született Weöres Sándorról. Beavatta a közönséget, miszerint új programot tervez a kormány: sokkal szélesebb körben megszólítani az olvasókat. Halász arra biztat mindenkit, olvassanak minél többet, mert ez a gesztus a könyv iránti szeretetet táplálja.

Szabó Eszter fesztiválmenedzser egy szál vörös rózsát kapott, mielőtt Olaszország magyarországi nagykövete színpadra lépett. Maria Assunta Accili Sabbatini számára külön öröm, hogy bemutathatta az Ex Libris kiállítást Bocaccio születésének évfordulójára. Az E-könyvek korában úgy érzi, el kell ismernünk annak a néhány elkötelezettnek a munkáját, a miniatüristákét, könyvkötőkét, akik elhozták közénk a könyveket. Köszönet az íróknak, kiadóknak is, hogy eljuttatják a szövegeket a jövő generációinak. Még mindig nagy szükségünk van könyvekre, azért vagyunk itt, hogy ennek fontosságát érzékeltessük. Akik létrehozzák a könyveket, olyanok, mint valami csodatévők, hálásak vagyunk nekik ezért. Hálásnak kell lennünk, mert meghatározzák a társadalmat, bátorítotják a gondolatszabadságot, megőrzik a hagyományokat, elősegítetik a fejlődést, megváltoztatják a világot. Ezért érdemes ma is a könyvekért dolgozni. Végül a firenzei Konzervatórium növendékei adtak koncertet, ezzel zárult a megnyitó első órája.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Vécsei Rita Andrea --


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés