bezár
 

irodalom

2013. 04. 18.
Megnyílt a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál A XX. Budapesti Nemzeközi Könyvfesztivál ünnepélyes megnyitója a Millenáris Teátrumban 2012. április 18-án délután három órakor kezdődött napsütéssel, keringővel, szál vörös rózsával. Szakonyi Péter sajtófőnök üdvözölte és köszöntötte a részvevőket, kiemelte, hogy ritka jubileumot ünneplünk a fesztivál huszadik alkalommal történő megrendezésével.
Egy rövid zongorafutamot követően bejelentéssel volt kénytelen élni, miszerint Áder Jánosnak sajnos Brüsszelbe kellett utaznia, ezért ő olvassa fel helyette megnyitóbeszédét. Áder szerint az olvasás emberhez méltó cselekvés. A magyarok szeretik a könyveket. Az elmúlt két évtized bebizonyította, a magyar emberek nem csupán az interneten tájékozódnak, de keresik a szép köteteket is. A mostani tisztelgő, rajongó várakozás azt mutatja, mi magyarok értékeljük, hogy a világ sokszínű, és kíváncsiak vagyunk rá, hallhattuk Áder zárógondolatát, valamit jókívánságait a fesztiválon való eredményes résztvételhez.

Ezt követően Halász János államtitkár tartott beszédet, melyben elmondta, húsz év tapasztalata, kreativitása, áldozata sűrűsödik az idei fesztiválban. Külön köszöntötte Olaszországot, mint díszvendéget, akikkel közös a csizmánk, lobogónk színei és az európai érték, amit képviselünk. Százötven éve született Gárdonyi Géza, ez az év róla szól, mondta, valamint a szívünknek ugyanúgy kedves, száz éve született Weöres Sándorról. Beavatta a közönséget, miszerint új programot tervez a kormány: sokkal szélesebb körben megszólítani az olvasókat. Halász arra biztat mindenkit, olvassanak minél többet, mert ez a gesztus a könyv iránti szeretetet táplálja.

Szabó Eszter fesztiválmenedzser egy szál vörös rózsát kapott, mielőtt Olaszország magyarországi nagykövete színpadra lépett. Maria Assunta Accili Sabbatini számára külön öröm, hogy bemutathatta az Ex Libris kiállítást Bocaccio születésének évfordulójára. Az E-könyvek korában úgy érzi, el kell ismernünk annak a néhány elkötelezettnek a munkáját, a miniatüristákét, könyvkötőkét, akik elhozták közénk a könyveket. Köszönet az íróknak, kiadóknak is, hogy eljuttatják a szövegeket a jövő generációinak. Még mindig nagy szükségünk van könyvekre, azért vagyunk itt, hogy ennek fontosságát érzékeltessük. Akik létrehozzák a könyveket, olyanok, mint valami csodatévők, hálásak vagyunk nekik ezért. Hálásnak kell lennünk, mert meghatározzák a társadalmat, bátorítotják a gondolatszabadságot, megőrzik a hagyományokat, elősegítetik a fejlődést, megváltoztatják a világot. Ezért érdemes ma is a könyvekért dolgozni. Végül a firenzei Konzervatórium növendékei adtak koncertet, ezzel zárult a megnyitó első órája.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Vécsei Rita Andrea --


További írások a rovatból

irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója
Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént
irodalom

Zártkörű és nyitott Zártkörű és nyitott
FISZ-tábor, 2021

Más művészeti ágakról

gyerek

Szülinapi Pagonyfeszt
20 éves a Pagony
Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés