bezár
 

irodalom

2013. 04. 20.
Könyvterjesztés turnébusszal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sok vajdasági szerző van, akit érdemes elolvasni, csak a magyarországi terjesztéssel kapcsolatban adódnak nehézségek – tudtuk meg Virág Gábortól, a Forum Könyvkiadó igazgatójától a Könyvfesztiválon, 2013. április 19-én. Szerencsére azért akad segítség – foglalták össze a vajdasági magyar könyvkiadók képviselői.
Virág Gábor köszönti a vendégeket, majd röviden összefoglalja: a Forum Könyvkiadó három frissen megjelent könyvét mutatják be. Előtte röviden szól a kiadó jelenlegi projektjeiről, terveiről; kisebbségi kiadó, emiatt nehezen tudják megoldani kiadványaik terjesztését, de az internet és az ún. "Könyvbusz" segítséget jelent. A Könyvbusz nem más, mint afféle turnébusz, amellyel szórványtelepülésekre juttatják el a könyveiket, illetve más vajdasági könyvkiadóknál megjelent kiadványokat is.

A magyarországi terjesztéssel kapcsolatban megjegyzi: keresnek, illetve már találtak is társkiadókat, amelyekkel közösen tudnak Magyarországon megjelentetni könyveket. Tavaly így jelenhetett meg Bencsik Orsolya prózakötete, az Akció van – a Forum Könyvkiadó, a József Attila Kör és a PRAE.HU fogott össze. Bencsik Orsolya idén Magyarországot képviseli az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.

Elsőként Barlog Károly Maxim című prózakötetét mutatják be. A fiatal szerző kiemeli a magyarországi recepció fontosságát: nyolc kritika jelent meg a könyvéről, ami egy elsőkötetes szerző esetében nem kis reklám. Az Újvidékről Siófokra, majd Budapestre került, gimnáziumi tanárként dolgozó szerző a "Világtalanok világossága" című írását olvassa fel a könyvből. A szöveg Zuglóban játszódik, és a tér, a térkép megrajzolása kapcsolódik össze benne a vaksággal, illetve a belső látással – míg a vakot vezető narrátort el nem nyeli a sötétség.

Shilling István Nyugat-bácskai nyelvatlasza kapcsán Penavin Olgát említik, aki bőszen ösztönözte annak idején a szerzőt, hogy kutasson szülőföldjén. Schilling István öt nyugat-bácskai település nyelvhasználatát vizsgálta, külön kitérve a vidék tájtörténeti bemutatására. A továbbiakban Kelet-Bánát középső részének nyelvatlaszát szeretné összeállítani.

Várady Imre jogász, a kilencvenes években országgyűlési képviselőként volt ismert. Napló 2. című könyve egyféle memoár, a lábjegyzetek írásában unokája, Várady Tibor is részt vett. Elsősorban történelmi indíttatású, megrázó írásokat olvashatunk benne, például arról, miért hallgattak el 1944-ben a nagybecskereki harangok.

A Vajdasági Magyar Intézet igazgatója, Hajnal Jenő következik. A kultúrintézet is ad ki magyar nyelvű könyveket, elsősorban sorozatokat: idős emberek visszaemlékezéseit, önéletírásait. Ezek nagyon népszerűek, nem egynek van második kiadása is. Szeretnének új sorozatot is indítani, melyben kiemelt hangsúlyt kapna az amatőr színjátszással való kapcsolattartás, valamint a kortárs dráma: az első színjáték-antológia már meg is jelent. Különlegesség Domonkos István verseskötete, melyhez CD-t is mellékeltek: a lemezen a költő saját maga énekli verseit.

A vajdasági magyar könyvkiadók nagy vágya, hogy a jövőben megalakuljon a délvidéki kiadók szervezete, melynek segítségével szélesebb körben tudnák terjeszteni kiadványaikat. Biztató, hogy a magyarországi kiadók is segítik munkájukat: ez évben a könyvhétre jelenik meg a Forumnál Bicskei Gabriella prózakötete, szintén a JAK-kal és a PRAE.HU-val közös kiadásban – tájékoztat minket Virág Gábor. Reméljük, minél több vajdasági szerző könyve jut el Magyarországra; addig is az interneten tudjuk böngészni őket.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés