bezár
 

irodalom

2013. 04. 20.
Könyvterjesztés turnébusszal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyvterjesztés turnébusszal Sok vajdasági szerző van, akit érdemes elolvasni, csak a magyarországi terjesztéssel kapcsolatban adódnak nehézségek – tudtuk meg Virág Gábortól, a Forum Könyvkiadó igazgatójától a Könyvfesztiválon, 2013. április 19-én. Szerencsére azért akad segítség – foglalták össze a vajdasági magyar könyvkiadók képviselői.
Virág Gábor köszönti a vendégeket, majd röviden összefoglalja: a Forum Könyvkiadó három frissen megjelent könyvét mutatják be. Előtte röviden szól a kiadó jelenlegi projektjeiről, terveiről; kisebbségi kiadó, emiatt nehezen tudják megoldani kiadványaik terjesztését, de az internet és az ún. "Könyvbusz" segítséget jelent. A Könyvbusz nem más, mint afféle turnébusz, amellyel szórványtelepülésekre juttatják el a könyveiket, illetve más vajdasági könyvkiadóknál megjelent kiadványokat is.

A magyarországi terjesztéssel kapcsolatban megjegyzi: keresnek, illetve már találtak is társkiadókat, amelyekkel közösen tudnak Magyarországon megjelentetni könyveket. Tavaly így jelenhetett meg Bencsik Orsolya prózakötete, az Akció van – a Forum Könyvkiadó, a József Attila Kör és a PRAE.HU fogott össze. Bencsik Orsolya idén Magyarországot képviseli az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.

Elsőként Barlog Károly Maxim című prózakötetét mutatják be. A fiatal szerző kiemeli a magyarországi recepció fontosságát: nyolc kritika jelent meg a könyvéről, ami egy elsőkötetes szerző esetében nem kis reklám. Az Újvidékről Siófokra, majd Budapestre került, gimnáziumi tanárként dolgozó szerző a "Világtalanok világossága" című írását olvassa fel a könyvből. A szöveg Zuglóban játszódik, és a tér, a térkép megrajzolása kapcsolódik össze benne a vaksággal, illetve a belső látással – míg a vakot vezető narrátort el nem nyeli a sötétség.

Shilling István Nyugat-bácskai nyelvatlasza kapcsán Penavin Olgát említik, aki bőszen ösztönözte annak idején a szerzőt, hogy kutasson szülőföldjén. Schilling István öt nyugat-bácskai település nyelvhasználatát vizsgálta, külön kitérve a vidék tájtörténeti bemutatására. A továbbiakban Kelet-Bánát középső részének nyelvatlaszát szeretné összeállítani.

Várady Imre jogász, a kilencvenes években országgyűlési képviselőként volt ismert. Napló 2. című könyve egyféle memoár, a lábjegyzetek írásában unokája, Várady Tibor is részt vett. Elsősorban történelmi indíttatású, megrázó írásokat olvashatunk benne, például arról, miért hallgattak el 1944-ben a nagybecskereki harangok.

A Vajdasági Magyar Intézet igazgatója, Hajnal Jenő következik. A kultúrintézet is ad ki magyar nyelvű könyveket, elsősorban sorozatokat: idős emberek visszaemlékezéseit, önéletírásait. Ezek nagyon népszerűek, nem egynek van második kiadása is. Szeretnének új sorozatot is indítani, melyben kiemelt hangsúlyt kapna az amatőr színjátszással való kapcsolattartás, valamint a kortárs dráma: az első színjáték-antológia már meg is jelent. Különlegesség Domonkos István verseskötete, melyhez CD-t is mellékeltek: a lemezen a költő saját maga énekli verseit.

A vajdasági magyar könyvkiadók nagy vágya, hogy a jövőben megalakuljon a délvidéki kiadók szervezete, melynek segítségével szélesebb körben tudnák terjeszteni kiadványaikat. Biztató, hogy a magyarországi kiadók is segítik munkájukat: ez évben a könyvhétre jelenik meg a Forumnál Bicskei Gabriella prózakötete, szintén a JAK-kal és a PRAE.HU-val közös kiadásban – tájékoztat minket Virág Gábor. Reméljük, minél több vajdasági szerző könyve jut el Magyarországra; addig is az interneten tudjuk böngészni őket.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
irodalom

Szép remények Szép remények
Hamisítvány lehet az árverésre bocsátott, József Attilának tulajdonított kézirat
irodalom

Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről
Mika Waltari: Szinuhe, Európa Könyvkiadó, 1978

Más művészeti ágakról

gyerek

Világraszóló mesék a barátságról Világraszóló mesék a barátságról
100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond
Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében
art&design

A faun labirintusa A faun labirintusa
Horváth Gideon „Faun realness” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés