bezár
 

irodalom

2013. 07. 03.
Ki rúgta fel Petri babgulyását?!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ki rúgta fel Petri babgulyását?! Mégsem lehet olyan nagy baj, ha valaki összeokádja az előadótermet egy Nádas Péter-est alatt, mert évek múlva még mindig sikongatva lehet kacarászni ezen. Nádas ugyan nem volt ott, úgyhogy az ő nézőpontját nem ismerem, ahogy sajnos már Petrit sem tudom megkérdezni, hogy mit érzett, amikor felrúgták a babgulyását. Tatán jártunk, a Litera táborában 2013. június 21-én.
Kis kalandunk a nosztalgiával a Déliben indul: várom Szőcs Petrát meg Borsik Miklóst, velük utazom. Az első Litera-tábor (ősi, tatai JAK-táborok újratöltve) tematikája a test köré szerveződik, a vonaton próbálunk hangolódni: Borsik Leonardót idézi, aki azt mondta egyszer, hogy a nemi szervek ösztön nélkül, puszta fizikai valójukban egyszerűen ocsmányak. Ezen elvitatkozunk, amíg ki nem szállunk Tóvároskertnél.

Kis bolyongás után megtaláljuk a tábort, becsekkolunk, rácsodálkozunk az autentikus hetvenes évekbeli hangulatra – hihetetlen, hogy tud valami ilyen mértékben konzerválódni. Feltételezésemet később a vacsoránál Marno János erősíti meg: 23 éve semmi sem változott itt. Na, de most ő még nincs itt, lerontunk a büféhez, ahol viszont találunk a melegtől elpilledt Csutak Gabit és Nemes Z. Máriót. Welcome drink után Nagy Gabi noszogat minket, azaz felszólít, hogy takarodjunk a Szörpbe, ahol őstatások tartanak szemináriumot. Mire odaérünk, Németh Gábor már javában mutogatja a '80-as évekbeli irodalmi estek reklámanyagait. A legnagyobb ovációval egy nagy méretű, zsírpapírszerű plakátot fogadnak, bár nem a kivitelezés miatt: filctollal firkálták rá azt, hogy KOPORSHOW. Mert ezt akkor csinálták, amikor megtudták, hogy Kádár János meghalt. Németh Gábor büszkén meséli: saját kezűleg lopta el az előadóteremből. Egyébként igazi dokumentumhalmozónak tűnik, tele van a háza dossziékkal. "Vigyázz, egyszer kigyullad!" – cukkolja Bozsik Péter.

A meleg engem is megvisel, kicsit lankad a figyelmem, arra kapom fel a fejem, hogy bekiabálják: "Jaj, amikor X. Y. behányt Nádas Péter felolvasásán?" "Én viszont felpucoltattam vele!" – vágja rá Keresztury Tibor. Ezen elgöcögünk, ez a hányás legendásnak tűnik, akárcsak Petri felborult babgulyása, amit tizenkét éve hallok különböző verziókban – Tata előtt nekem francia hallevessel mesélték. Bár, azt gondolom, ez mindegy. A lényeg a bogrács meg az ominózus felrúgás, és a slusszpoén, hogy állítólag így is elfogyott. (Nem, nem akarom tudni.)

Nagy Gabi megkérdezi Bozsikot, hogy miről nevezetes egy kis tavacska a közelben. "Ficsku Pállal mosakodtunk benne" – tudjuk meg. Ezek szerint ma már nemigen lehet benne mosakodni, de a nosztalgiatúra egyik pontja lehet.

A fennmaradó időben még faggatják egy kicsit Kukorelly Endrét, hogy melyik író focizik jól (Esterházy Péter) és ki borzalmasan vagy épp sehogy (Márton László). Egyébként nagyon aktívak a délelőttök, ami a sportot illeti – meséli Bartók Imre és Mán-Várhegyi Réka a partról visszafelé menet, ők körbefutják reggel a tavat Keresztury Emővel. Minden elismerésem az övék, én ugyanis nem vagyok a koránkelés bajnoka – sem. De azért örülök, hogy ilyen is van: úszás és futás mellett jóga és tai-chi. Meg foci, persze.

 
Fotó: Szőcs Petra
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában
irodalom

Szép remények Szép remények
Hamisítvány lehet az árverésre bocsátott, József Attilának tulajdonított kézirat
irodalom

Ki vagyok én és ki vagy te? Ki vagyok én és ki vagy te?
André Aciman: Harvard tér. Ford.: Neset Adrienn. Athenaeum Kiadó, 2020.
irodalom

Antal Balázs: térdeplő beszéd Antal Balázs: térdeplő beszéd
Vers a Prae folyóirat Ragály-számából

Más művészeti ágakról

art&design

Elegáns megoldások Elegáns megoldások
Interjú Bornemisza Eszterrel karriertörténetéről, szakmai önfejlesztésről és a kortárs textilművészet hazai és nemzetközi megítéléséről
gyerek

Világraszóló mesék a barátságról Világraszóló mesék a barátságról
100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond
art&design

Hiányok viselete Hiányok viselete
Az Only Skin Deep kiállításról és a FERi feminista projektgaléria hiánypótló szerepéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés