bezár
 

irodalom

2013. 10. 08.
Szövegképek
Vers/kép/ző kiállítás-megnyitó, 2013. szeptember 20.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013. szeptember huszadikán a Király utca kilenc szám alatti galériában nyílt izgalmas és példaértékű kiállítás Vers/kép/ző címmel. A kiállításon tehetséges fiatal képzőművészek versekhez készült munkáit nézhetik meg a látogatók.
A kiállítás megnyitása előtt már alig lehetett beférni a termekbe, ugyanis az – meglepően ritka -- zsúfolásig megtelt. Az irodalom sokszínű és csodálatos életéből ismerős emberek bukkantak fel a nagyszámú közönségben -- Marczinka Csaba, Kubiszyn Viktor –, és vártak arra másokat megszégyenítő, engedelmes türelemmel, hogy megnézhessék a képeket. A kiállításon a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervező és képgrafikus hallgatóinak munkái adtak "képet" a verseknek. Mondhatni, a szövegek kiegészültek, a befogadást segítendő műalkotásokkal jó összhangot alkotva. A fiatalok választhatták ki több szöveg közül a nekik leginkább tetsző írást és készítették el az igencsak eredeti és érdekes műveket. Maga az ötlet és a kivitelezés Jakatics-Szabó Verához és Révész Emeséhez kötődik, előbbi, doktorandusz lévén a Képzőművészeti Egyetemen volt óraadó és e nagyszerű kezdeményezés megálmodója. Nem új, de nem eléggé hangsúlyozott ötlet a képzőművészet és az irodalom jegyben járása, a történelem igazolja ennek eredményességét, lásd például Apollinaire és Picasso, Kass János és több magyar szerző esetét.

A kiválasztott, szerencsés szerzők Izsó Zita, Evellei Kata, Szabó Imola Júlianna, Braun Barna, Nyerges Gábor Ádám, Rónai-Balázs Zoltán, Payer Imre, Jónás Tamás, Palágyi László, Pallag Zoltán költők voltak. Közülük többen, a maguk szerény módján megjelentek a kiállításon, jelenlétükkel adózva a képzőművészeknek.

A kiállítást Mányoki Endre író, szerkesztő nyitotta meg. Szerinte a költészet és a képzőművészet szigetek, amelyek egymástól és a külvilágtól elzárva léteznek. Ám ha egy költő és egy képzőművész találkozik, és figyelnek egymás munkáira, felfedezhetik a művészeti tevékenységek közt a közös jegyeket. A költőt tehát inspirálhatja a kép, a festőt a vers. (Kitünő példa erre Jakatics-Szabó Vera és Rónai Balázs Zoltán alkotótevékenysége, akik több közösen készült projektben vettek részt).

A megnyitó szövege után Rónai-Balázs Zoltán és Payer Imre olvasott fel verset. A jelenlévő, a kiállításon szereplő versek szerzői közül többen nem vállalkoztak egy vers erejéig sem felolvasásra.

Az ünnepélyes rituálék lezajlását követően mindenki szabadon mozoghatott-nézelődhetett a kiállító teremben – lassan, mert tényleg tömve volt! – s időzhetett az arra valóban érdemes alkotások előtt.



Halkan jegyzem meg, egyes képek jobban működnek, mint magát a képet inspiráló szövegek, míg fordítottan ritkábban okozott a kép csalódást. Ötlet és humor, figyelem és precizió a kiállított műalkotások sajátja, örömmel nyugtázhatta a látogató, hogy a képzőművészek komolyan vették a munkát. Minden bizonnyal valamelyikükről fogunk még hallani, reménykedtem magamban a képeket csodálva. Akárhogy manipiulálják, csonkítják, fűrészelik a művészi tevékenységet folytató fiatalokat, teszik lehetetlenné a művészetet és veszik el a benne való hitet, a tehetség megvan, a tehetség nem fűrészelhető, a tehetség nem darabolható. Istennek hála!

Nem szívesen emelnék ki egy műalkotást sem, s a részrehajlás veszélyének sem tenném ki magam. Ajánlom, tanácsolom, a tiszta művészet és az esztétikai élmény kérem nevében kérem, mindenki látogasson el a Király utcai galériába és mondjon véleményt, döntse el, neki melyik tetszett a legjobban.

Szép gesztus, hogy a látogatókat az egyik teremben diszkréten aprósütemény és bor várta, s még az asztal is elegánsan volt ehhez elrendezve. Elméletileg a kiállítás a két hét letelte után vándorútra indul, s több magyar városban mutatja meg magát. Jó utat, jó versképeket!
nyomtat

Szerzők

-- Ayhan Gökhan --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés