bezár
 

art&design

2013. 09. 29.
Legyen a múzeum mindenkié!
8. Múzeumok Őszi Fesztiválja (sajtótájékoztató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, melynek továbbra is a legfőbb célkitűzése a múzeumok széleskörű népszerűsítése. Ebben az évben 94 település 170 intézménye várja az érdeklődőket.
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának koncepciójáért és tematikájáért idén is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felelős. Káldy Mária igazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden évben nagy lelkesedéssel vágnak bele e fesztivál megszervezésébe, mivel úgy gondolja, hogy ezek a programok kiválóan alkalmasak arra, hogy rávilágítsanak a múzeumok hagyományőrző és értékteremtő szerepére. Dr. Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a fesztivál nemcsak a nagyközönséghez, hanem a pedagógusokhoz, a múzeumi és kulturális szakemberekhez is szólni kíván: sok múzeumban lesznek szakmai programok, konferenciák, információs napok és műhelygyakorlatok, hogy ezzel is erősítsék a szakemberek közötti kommunikációt és munkát.

Dr. Hammerstein Judit helyettes-államtitkár a köszöntők után röviden ismertette a programokat. A jól bevált rendezvényeket ebben az évben is megismétlik, tehát folytatódik többek között a Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig, amely során az érdeklődők betekinthetnek a múzeumok és más kulturális intézmények kulisszatitkaikba és jobban megismerhetik az ott folyó szakmai munkát. Néhány helyen a látogatók eljuthatnak azokba a terekbe is, amiket a hétköznapok során nem láthatnak: raktárak, restauráló műhelyek tárulnak fel e programok során.



A Kampány a Rajzolásért nevű kezdeményezéshez kapcsolódik az Alkossunk együtt! program, amit egy év kihagyás után most újra megrendeznek. Az akció keretében rendkívül sokféle technikát kipróbálhatnak a résztvevők: festhetnek kerítésre, textilre vagy aszfaltra. A kezdeményezés célja, hogy az emberek elkezdjenek rajzolni és ezáltal közösen gondolkodni, valamint felfedezni egymás értékeit.

Szintén hagyománya van már a Múzeumok délidőben című programnak, aminek legfontosabb célkitűzése a kapcsolatfelvétel: a 20-30 perces miniprogramok keretében az egyes múzeumok környékét lehet felfedezni. A múzeumok olyan programokat szerveznek a környékbeli nyugdíjasoknak, diákoknak, dolgozóknak, melyek során azok megismerhetik a múzeum környezetének rejtett értékeit.

Új programként mutatkozik be a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! elnevezésű rendezvény, ami szintén a kulturális tereinket értelmezi újra. A program kilép a múzeum zárt falai közül, hogy felhívja a figyelmet egy település vagy városrészt kulturális, épített és természeti értékeire.

A Tárgydoktor rendel elnevezésű program során a látogatók a restaurálás művészetébe pillanthatnak be: múzeumi szakemberek segítségével az bizonyos kiállítási tárgyak válnak jobban megismerhetővé.



A középiskolás korosztályt célozzák meg a Múzeumi találkozások és a Célkeresztben a múzeum elnevezésű események. A rendezvények célja, hogy a fiatalabb korosztállyal is megismertessék a múzeumok által közvetített értékeket. A pedagógusokra is gondoltak a szervezők: a Tanárok éjszakája kifejezetten a muzeológusokat és a tanárokat célozza meg. A rendezvény célja, hogy a pedagógusok felismerjék a rendhagyó múzeumpedagógiai programokban rejlő lehetőségeket, ami az iskolai oktatás magas színvonalú kiegészítőjévé válhat.

A szakmai programok közül kiemelkedik a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitórendezvénye, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, aminek szeptember 30-án a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont. Az Évnyitó keretében két rangos díjat is átadnak, amelyek fontosságáról Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója szólt. A Múzeumpedagógiai Nívódíjat 2003 óta ítélik oda azoknak az egyéneknek vagy intézményeknek, akik/amik kimagasló teljesítményt értek el magas színvonalú múzeumpedagógiai programjaikkal, kiadványaikkal. Idén 16 pályázat érkezett be a zsűrihez, amiből négyet tartottak érdemesnek a díjra. Ebben az évben elsőként adják át a Múzeumpedagógiai Életműdíjat, amit ezentúl kétévente ítélnek oda a több évtizede pályán levő szakembereknek, akik “saját múzeumi kereteiken túlmutató, kimagasló szakmai eredményeket értek el." A Múzeumok Őszi Fesztiválján 1515 programmal várja az érdeklődőket szeptember 30. október 27. között.

A 8. Múzeumok Őszi Fesztiváljának sajtótájékoztatója,
Magyar Nemzeti Múzeum, Lapidárium, 2013. szeptember 26.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés