bezár
 

art&design

2013. 11. 29.
Extravagancia, dekadencia, tradíció
12. Budapest Fashion Week
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sokszínűség igazán elegáns díszletek között – ez volt a Budapest Fashion Week az előző hétvégén. Szerettem, igazán szerettem, hogy hiába a Gundel Erzsébet királyné bálterme, hiába a divatvilág iránt vonzódó, jól fésült, jól öltözött közönség, mégsem a néha vonzó, máskor taszító sznobság jellemezte ezt a két napot. Kenguruék korábban is gondosan válogatták meg a helyszíneket – az Akvárium Klubtól a VAM Design Centerig és az Ybl Palotáig. A mostani helyválasztás pedig rámutatott a divat mint művészeti ág és önkifejezési forma aktuális szerepére a kulturális életben, egyben pedig az esemény rangjára is.
Fashion Week-et a divatvilág szinte minden nagy városában tartanak már. Idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Budapest Fashion Weeket. Feltörekvő kezdők és nevesebb tervezők vonultathatták fel legújabb kollekcióikat. Olyan tervezők ruháival is találkozhatott a közönség, akik megjelentek már a külföldi kifutókon is, mint például Kenguru a 2013 London Fashion Weeken, a mongol Tsoogo ruhái a Dubai Fashion Weeken vagy Kosztenko Daria a Vienna Fashion Weeken, a One&Only egyes darabjait pedig a bécsi érdeklődők is láthatták már egy bemutatón.  
12. Budapest Fashion WeekA támogatóktól sem mentes fogadótérben decensen potyogtak a névjegyek, még inkább a biznisz kártyák az üveg kaspóba. Már az előtérben láttam, hogy az érkezők közül többen is nyugodtan kimehetnének a kifutóra az elegáns, de hordható, prêt-à-porter kategóriában. Ragyogtak a cipők, csillogtak a hölgyek nyakában az ékszerek, ugyanakkor volt, aki éppen visszafogottan a kis feketében, vagy a nadrág-pulóver-zakó szigorúan fekete kombinációjában hozta a formát. Nem volt tehát semmi feszélyezettség, semmi negatív vibráció. A szervezők – élükön a város alternatív helyein jól mozgó "főnökkel", a közel húsz éve a divat világában alkotó Mayer Balázs Kenguruval – adták a biztosítékát ennek az érzésnek. A két este így valóban a nyitottságról, a tarka sokszínűségről, a megújulásról szólt, ugyanakkor volt benne tradíció, egy kis folk és mindenekelőtt, kreativitás.
12. Budapest Fashion WeekAz első este Martinkával indult. A geometrikus formák, a pop art stílusjegyek használata jellemezte idei munkáját, vegyítve egy kis műbőrrel, mű szőrmével. Mindez aszimmetriában, lelógó vállakkal társult, és ott volt az a "kis fekete" is. Másodikként a P-T Woman következett extravagáns és nőies kreációival, melyeknél valahogy tényleg be is ugrott a film, a Pretty Women. Pipacs, búza, margaréta, rózsa és más virágmotívumokkal a ruhákon és karokon vonultak a manökenek. De ja vu-s volt az egész, néhol saját, máskor egy anyámhoz odabújós ruhaélmény emlékét juttatva eszembe.

Ezután a Green Culture mutatta be, hogyan lehet "tizenhárom az egyben". A helyszínen szabadultak meg a modellek a ruhaujjaktól és más tartozékoktól a változatosság érdekében. Orosz Réka kifinomult nőies világával hívta fel magára a figyelmet. Itt is a virágok domináltak, néhol kilépve a két dimenzióból, gyönyörű színekben pompázva. Szarka Zsuzsa huszáros magyar motívumos, menyecskés ruhákat hozott, ahol a piros, az arany és a zöld dominált. Berki Eszter egy korábbi vizsgafeladat vízre-fákra álmodott "képeit" vonultatta fel élő vibráló kék és halványzöld színeivel, mindezzel igazi felüdülést hozott. Az első este a Mantrával zárt. A színes indiai szárik keltek életre néhol európai szemmel is hagyományosnak tűnő módon, néhol teljesen újraértelmezve.
12. Budapest Fashion WeekVasárnap már-már jóleső "tudom, mire számíthatok" érzéssel mentem a bemutatóra. Újabb ismerős arcok, fotósok hada. Arany, fehér, bíborpiros színek a térben. Várakozás – az előző nap után jogosan. Tsoogo, egy Magyarországon élő mongol divattervezőhölgy indította az estet aranycsíkos, fémes csillogású, a műsorvezető által "mennyei elegancia"-ként értékelt kollekciójával. Folytatásként Lilla Honcz retro életérzést sugalló, már-már a kartonruhákat idéző kis fehér vászonruháit láthattuk, melyeken sokszor a fekete-fehér, máskor a piros vagy az aranybarna-fekete minta dominált. Itt is, mint a többi "tour"-on, kiváló volt a zeneválasztás.

A más esetekben ruhaszobrokat is kiállító Kostenko Daria gondolkodásra késztető, pantomim ihlette, fekete-fehér, majd némi pirossal variált lakájos-szobalányos ruháit papundekliből kivágott kiegészítőkkel hozta össze. Volt ott papundekli kalap, pipa, de szemüveg is. Hecendorfer Tímea izgalmas ruhái rizsporos, fehérre festett arcú, feltornyozott hajú modelljeivel a középkor világát idézte. A tetőtől talpig harisnyába bújtatott férfialakkal való bevonulás az elején már-már performansznak is beillett volna.
12. Budapest Fashion WeekMarianna Herrhofer modelljeinek többsége segítségével rendkívül finom, leegyszerűsített vonalait, más designjain pedig vagányabb motívumait mutatta be az idei show alkalmával. A One&Only kifinomult, hordható, nőies ruhadarabokat vonultatott fel, némi dekadenciával, rafinált finom kis boszorkányossággal fűszerezve, majd láthattuk az Afrikai Szabóság valóban a kontinens motívumaira építő, mai szabással kombinált színpompás ruháit is. Végül Kenguruban sem csalódtunk. Plasztik-műbőr hatású, selymesen fénylő kreációi után kisminkelve, sárga-feketében felvonulva zárta a nagysikerű rendezvényt.

Extravagancia, elegancia, tradíció és múlt, néhol a színház világát idéző látványos show – ez volt az idei Budapest Fashion Week, ahol elválasztó, színesítő elemként az egyszemélyes Magma Tűzszínház táncosnője varázsolt el minket tűzzel, karikával, gyöngysorokból álló pörgő szoknyával. A "tour"-ok szinte mindegyike egy-egy koncepcióra fűzte fel show-ját. A sminkek, hajak, kiegészítők legtöbbször kiváló módon simultak be az összképbe, másutt, ha kellett, domináltak. A néző pedig azzal az érzéssel távozhatott, hogy kicsiny hazánk, illetve fővárosunk felsorakozott a divatvilág nagyvárosainak sorába. Egy biztos, kreativitásból Budapesten sincs hiány.  Na és ezek után várjuk a következőt, a 2014-es Budapest Fashion Week-et is.

12. Budapest Fashion Week, Budapest, Gundel – Erzsébet királyné bálterem, 2013. november 23-24.
 
Fotó: Lévai Zsolt
nyomtat

Szerzők

-- Baróti Éva --


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés