bezár
 

irodalom

2016. 04. 22.
A filozófia Szerb Antalja
Jelige: „we are so playful”
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtök délután a Millenárison Szabó T. Anna beszélgetett Jostein Gaarderrel, majd Dragomán György méltatta a norvég írót, aki ezt követően Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől vehette át a Budapest Nagydíjat. Mindez a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján történt.

Szabó T. Anna szerint szükségünk van Gaarderre Magyarországon. Három témát emel ki, ami miatt ezt gondolja: kíváncsiság, nevelés és környezettudatosság. Gaarder megerősíti Szabó T. meglátását: kíváncsian születünk, ez a filozófia alapja Arisztotelész szerint is, a gyerekek mindenre kíváncsiak. Emellett a tudományra is nagy hangsúlyt fektet, az is a kíváncsiságon alapul. Mindig van az asztalán tudományos könyv – emlékeztet Szabó T. Anna, aki az irodalmi munkássága kezdeteiről is kérdezi Gaardert.

Kiderül, hogy a ma már 63 nyelven megjelenő szerző első, egyes szám első személyben írott könyvét annak idején egyáltalán nem publikálták. Két gyerekük volt, szegények voltak a feleségével, középiskolai hittantanárként dolgozott 13 évig. Aztán az egyik könyve meghozta a sikert, s teljes állásban író lehetett. Ezt nagyon komolyan vette, a garázsban írt átlagosan napi 14 órán át.

A Sofie világáról elmondja, hogy Kínában szövegkönyv a nyugati filozófiához. Ez az egyetlen filozófiai könyve, a többire inkább a filozofikus jelző ilik. Huszonöt év telt el a megírása óta, azóta is sokat foglalkozik filozófiai problémákkal. Most azt tartja a legfontosabb filozófiai kérdésnek, hogy miképp tudjuk megőrizni a földön az életkörülményeket, s hogyan tudunk sokan együttműködni…

Elmondja, hogy mindig optimista volt, mert szerinte nincs más lehetőség, számára ez a működő stratégia. Szereti kicsit elmozdítani a gondolatokat a szokásos pontokról: nem a természetet vagy a világot tanulmányozni érdemes, szerinte azt érdemes elgondolni, hogy „a természet én vagyok”, „a világ én vagyok”, etc.

Jostein Gaarder

A filozófiai gondolkodással kapcsolatban szerinte az is alapgondolat, hogy minden újszülött tud úszni, de azt elfelejti, így 11 évesen beíratják úszni – ugyanígy minden gyerek kíváncsi, nyitott a világra, gondolkodik, de aztán idősebb korára beiratkozik filozófiát tanulni

A délután második részében a Budapest Nagydíj átadása előtt Dragomán György méltatja Jostein Gaarder életművét. Laudációjának „szabad embereket nevelni”. Gaarder könyveinek központi témája a gondolkodó emberek kinevelése. A történet végére a kamaszokból általában szuperhősök lesznek, akik mindenre képesek.

A Budapest Nagydíjat Kocsis András Sándor és Szalay-Bobroviczky Alexandra adja át.

Gaarder könnyed stílusban ír és beszél a nehéz kérdésekről. Jól érthetően. Nekünk, magyaroknak ismerős lehet az alapszándék: kicsit olyan, mint Szerb Antal A világirodalom történetében.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés