bezár
 

irodalom

2016. 06. 10.
A Magyar Napló a Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Papp-Für János verseskötete, Berta Zsolt "zónaregényeinek" gyűjteménye és Szentmártoni János első regénye is szerepel a Magyar Napló 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok alkalmából megjelenő kiadványai között - mondta el az MTI-nek Zsiga Kristóf, a kiadó szerkesztője.

Papp-Für János Árnyékapa című verseskötetéhez CD-melléklet is készült, amelyen Bezerédi Zoltán és Bezerédi Bendegúz szavalják a kiadványban szereplő költeményeket - fűzte hozzá. Az évek óta sajátos nevelési igényű gyermekcsoportok számára rendhagyó irodalomórákat tartó Papp-Für János az idei könyvhétre egy másik kiadvánnyal is jelentkezett: a diszlexiásoknak tervezett betűtípussal készült Akik gyerekek maradnak című összművészeti kiadvány tanulási nehézségekkel küzdő, valamint értelmileg akadályozott gyerekeket részesít a versek és mesék mellett képeket, zenehallgatást és játékos feladatokat felölelő komplex irodalmi élményben. A kötethez tartozó CD-mellékleten a költő Gerendás Péter által megzenésített versei hallhatóak.
    

Egy lassan kivérző házasság történetét beszéli el a mindeddig költőként ismert Szentmártoni János első regénye. A Szomjúság című kötet egyben egy nemzedék, a rendszerváltozáskor a hirtelen rá szakadó szabadságot kamaszként megélő korosztály problémáira is reflektál - fogalmazott a kiadó szerkesztője, aki szerint a könyv egy nagyon finom lélektani önvizsgálat és vallomás a szerző részéről.
    

Zsiga Kristóf hangsúlyozta: Berta Zsolt, az egyik legeredetibb kortárs írók egyike új kötetében finom öniróniával és humorral megírt novelláit, saját megfogalmazásában "zónaregényeit" gyűjti össze. A Recept című könyv elsősorban a férfi és nő kapcsolatának kérdéseit járja körül, függetlenül attól, hogy az adott írás az őskorban vagy éppen a jövőben játszódik.
    

Kovács István költő-történész idén is folytatta az 1848/49-es szabadságharc magyar-lengyel kapcsolatainak feltérképezését, ezúttal 11, a magyarok oldalán harcoló lengyel légionistának és honvédnek a szabadságharc eseményeit és mindennapjait felidéző visszaemlékezését foglalta kötetbe Érdek és szeretet címmel. Közülük ötöt - élén Zygmunt Milkowski eseményeket összefoglaló memoárjával - a szerző kutatott fel lengyel, magyar és ukrán levéltárakban, így ezek most először látnak napvilágot - mondta Zsiga Kristóf.
    

A szerkesztő kitért az 1934-ben Poznanban született, 1965 óta Budapesten élő Sutarski Konrád A haza kiterjesztése című, Szyksznian Wanda képzőművész által illusztrált esszékötetére is, amelyben a költőként a magyar és lengyelországi irodalmi életben is aktív szerző a szülőföld elhagyásának traumájáról, valamint arról ír, hogy miként lehetséges mindkét országot egyformán hazájának tekinteni.
    

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából jelenteti meg a Magyar Napló Reisinger Attila A Lajta menti forradalom című, két kisregényt tartalmazó kötetét, amely a 1956. október 26-i mosonmagyaróvári, határőrök által a tömegbe leadott sörtűz előzményeit, körülményeit ismerteti négy áldozat nézőpontjából. Szintén bír 1956-os kapcsolattal Deák Ernő filozófus, a Bécsi Napló folyóirat főszerkesztőjének új kötete, amelyben a forradalom után Ausztriába emigráló szerző saját életútjainak állomásait veszi sorra olvasmányos stílusban Az Öreghegytől Schneebergig címmel - mondta el Zsiga Kristóf.
    

Hozzátette: a Magyar Napló a könyvhétre időzítette az Irodalmi Magazin legújabb lapszámának megjelenését, amely Tamási Áron munkásságát mutatja be. A kiadványban az érdeklődők többek között az Ábel-trilógia szerzőjének harmadik feleségével, Basilides Aliz Terézzel készült interjút is olvashatnak.
    

A Magyar Napló könyvheti köteteit pénteken délután mutatják be a Vörösmarty téren.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés