bezár
 

irodalom

2017. 06. 01.
A Móra Könyvkiadó újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Móra Könyvkiadó újdonságai A Móra Könyvkiadó ünnepi könyvhétre megjelenő kötetei és programja

Bartos Erika: Buda tornyai    
Brúnó Budapesten 1. 

 

A hat kötetre tervezett sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal.

Tudod-e, hogy hány harangja van a Mátyás-templomnak, hány tornya a Halászbástyának, és milyen magas a Szabadság-szobor? Honnan származik Óbuda vagy a Rózsadomb neve?

A Buda tornyai című kötetéből Buda történelmi részeit, a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát ismerhetjük meg.

Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a fővárost mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy, az óvodások számára jól érthető történet és saját, részletgazdag rajzai segítségével kalauzolja végig a kis olvasót Budapest nevezetes helyszínein.

Bartos Erika: Buda tornyai

280 oldal

illusztrálta: Bartos Erika

A könyv megjelenését támogatta az NKA

3499 Ft

 

Bartos Erika: Buda tornyai lépésről lépésre. Fényképes foglalkoztató

Brúnó Budapesten 1.

 

A fényképes foglalkoztató Bartos Erika Brúnó Budapesten című sorozatának Buda tornyai című kötetéhez készült. A könyv rajzain látható helyszínek most fotókon köszönnek vissza. A mese eseményeinek sorrendjében ismerhetjük meg a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát, majd néhány Budapesttel kapcsolatos feladatot is megoldhatnak a gyerekek.

Bartos Erika: Buda tornyai

40 oldal

illusztrálta Bartos Erika

1299 Ft

 

Boldizsár Ildió: Esti állatmesék

 

Boldizsár Ildikó három kontinens – Európa, Ázsia és Afrika – legszebb, legtanulságosabb és legszórakoztatóbb állatmeséit válogatta bele az Esti mesék sorozat legújabb kötetébe. 

Éppen annyira sokszínű és változatos ez a gyűjtemény, mint maga az állatok világa – Boldizsár Ildikó író-mesekutató olyan kötetet állított össze, amelyben a leghíresebb európai, afrikai és ázsiai népmesék éppúgy megtalálhatók, mint a méltán ismert La Fontaine- vagy Grimm-történetek. Tucatnyi állat – köztük róka, béka, kecske, ló, elefánt és kisegér – népesíti be az oldalakat, és bizony gyakran a gyengék diadalmaskodnak az erősek felett: így válik hőssé az okos kakas, a furfangos nyúl és a bölcs teknős, miközben életre szóló leckét kap a mohó farkas és az elbizakodott jaguár.

A könyvet minden korosztálynak ajánljuk! Az óvodások élvezik a fordulatos történeteket, a nagyobbak pedig felismerik az állatok emberi jellemvonásait, a mese örök tanulságait.

Boldizsár Ildió: Esti állatmesék

128 oldal

illusztrálta: Kőszeghy Csilla

3499 Ft

 

Varga Katalin-Veronaki: Kiugrott a gombóc…
A Gőgös Gúnár Gedeon megzenésített versei meséi 2.

 

A Móra Kiadónak és a Veronaki zenekarnak köszönhetően Varga Katalin írónő kiváló és nem kevés humorral fűszerezett költeményeit igényes, minőségi és gazdag muzsika formájában ismerhetik meg a mai gyerekek.

Az új album zenéit is Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. A közreműködők között szerepel vendégművészként Szokolay Dongó Balázs, aki unikális játékával teszi felejthetetlenné a muzsikát.

A generációkon átívelő értékmegőrzés jegyében Tarján Veronika, a Veronaki zenekar énekesnője és frontembere énekli el nagymamája, Varga Katalin költeményeit. Az énekesnő férje, Mogyoró Kornél és barátjuk Fejér Simon által komponált dalok hamisíthatatlan zenei utazásra hívnak bennünket. A Móra Könyvkiadó a nagy sikerű első album zenei és irodalmi folytatását is a Móra Music brand alatt jelenteti meg.

Varga Katalin-Veronaki: Kiugrott a gombóc…

Zenei CD/ 50:24 perc

3499 Ft

 

Bosnyák Viktória: A nagy szinonima-hadjárat

Nyelvkincstár-sorozat

 

Puritánia elnöke hadat üzen Extravagancia királynőjének. A tiszta beszéd jegyében kis híján kitör a háború, de szerencsére felbukkan Fodor Menta, és békésebb megoldást javasol: egy nyelvi vetélkedőt.

Bosnyák Viktória: A nagy szinonima-hadjárat

120 oldal

illusztrálta: Szűcs Édua

1499 Ft

 

Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ leggonoszabb meséi

 

Gonosz, gonoszabb, leggonoszabb… hogyan fokozható még az ördögi, vérszomjas, bosszúálló, vagy elátkozott mesehősök jelleme? A szerzőpáros merész fantáziával és sok humorral száll alá a népmesék feneketlen, sötét mélyére.

Ó, hát egy kis gonoszkodás, az már valami, nem? Csak amennyire jólesik. Ha egy bomba nem robban fel, az most rendesség tőle, vagy gonoszság? Hisz rendes bomba jó gyilkosan felrobban, nem? Ha egy halász túlságosan szereti a sült aranyhalat, hogyan teljesülnek a kívánságai? Ha a királyfi megbukik kötélmászásból, hogy jut fel a toronyba? Ha egy királyi bölcsességfog iszonyúan sajogni kezd, hova lesz a királyi bölcsesség? Ha egy rántotta kisüti a világháborút, akkor minden katona éhesen marad? Nektek ez mind nem elég gonosz? És ha egy láthatatlan ember belecsíp mindenki fenekébe, az már azért elég gonosz, ugye?

Ijjas tamás és Lackfi János olyan irtó rövid, vicces meg borzongató meg vicces-borzongató meséket írtak, melyeket az okos olvasók nyugodtan folytathatnak tovább, akár a világ végéig is, meg még egy nap…

Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ leggonoszabb meséi

56 oldal

illusztrálta: Molnár Jacqueline

2499 Ft

 

Kirsi Kunnas: Nyakigláb Nyuszi kedvencei

 

Kirsi Kunnas verses története a finn gyerekirodalom klasszikus műve, főhőse a játékos kedvű Nyuszi, akit a nagy Varázsló húz elő a kalapjából. Nyuszinak fogalma sincs, ki ő valójában és mi dolga a világban, elindul hát megtudni – bukfencezik, verset ír, és ismerkedik az erdő lakóval. 

A humoros verses mese 1979-ben jelent meg először, és azóta gyermekirodalmi klasszikussá vált. A történet hőse a játékos kedvű Nyuszi, akit a Varázsló bűvöl elő a kalapjából. Nyuszinak fogalma sincs, mire való a füle, a szeme, az orra és a szája, vándorútra indul hát, hogy kiderítse. Bejárja az erdőt, kalandjai során még farkasháton is lovagol. De vajon rájön-e arra, hogy ki ő valójában? Le tudja-e győzni a Varázslót, aki azon mesterkedik, hogy Nyuszi visszakerüljön a kalapba?

A különleges hangulatú meséhez az ismert finn grafikus, Christel Rönns készített illusztrációkat.

Kirsi Kunnas: Nyakigláb Nyuszi kedvencei

64 oldal

fordította Gáti István

illusztrálta: Christel Rönns 

2499 Ft


Lesi Zoltán: Karton és Matild - A zombimentők

Karton és Matild

 

Karton egy félős, hatéves kisfiú. A kedvenc számítógépes játékából felbukkan egy apró zombi. Karton Matilddal, a szomszéd lánnyal együtt négy pályát teljesítve segít legyőzni a zombik ellenségeit.

A félős kisfiú, Karton, egész nap a gép előtt ül. Épp egy játékban küzd a virágok ellen, amikor az ágya alól kimászik egy apró, zöldbőrű emberke. Az agypusztítóan büdös zombi Karton segítségét kéri. Felbukkan Matild, a bátor szomszéd lány is, és együtt zombimentő kalandokra indulnak. Vajon ki tudják szabadítani a zombi tesóját egy ádáz gaz fogságából? Megtalálják a rájuk törő kerti törpék gyenge pontját? Mi történik a zombikkal, ha csokit esznek? És hogyan lehet legyőzni a köpenyes főgonoszt?

A könyv megjelenését támogatta az  NKA

Lesi Zoltán: Karton és Matild - A zombimentők

104 oldal

illusztrálta: Lanczinger Mátyás

2499 Ft

 

Mándy Iván: Robin Hood    
Móra Klassz sorozat

 

Mándy Iván híres ifjúsági könyve a középkori Angliában játszódik, és a sherwoodi erdő igazságosztójának, Robin Hoodnak a történetét meséli el, aki embereivel szembeszállt a zsarnok nottinghami városbíróval.

Mándy Iván: Robin Hood

224 oldal

a borító Herbszt László munkája

az  előszót írta: Darvasi Ferenc

1999 Ft

 

Miklya-Luzsányi Mónika: Cília árnyai

Pöttyös sorozat

 

Cília és barátai egy rejtélyes kísértet segítségével megakadályozzák, hogy legendás iskolájukat wellness hotellé alakítsák. Közben az iskola alatt húzódó középkori kazamaták borzongató titkára is fény derül. 

Cília helyes lány, és töriből is zseniális. Csak egy kicsit habókos. Vagyis nagyon. Mert mi mással lehetne magyarázni, hogy állítása szerint néha egy fejetlen szellemmel társalog? Ám akármilyen fura is Cília, most szükség van rá meg az eszére, különben bezárják az iskolát – a hajdani Akarattyánkastélyt –, és wellness-szállodává alakítják. A hatalmaskodó polgármesterrel nemcsak Cília száll szembe, hanem a suli markos vízilabdacsapata is, köztük Káró, a kiváló gólvágó, aki egyáltalán nem tartja bolondnak Cíliát, sőt rajong érte. A szórakoztató kísértethistóriában nyüzsögnek a szellemek, évődnek a szerelmesek, és még a Nárcisszuszlovagrend titkát is felfedik.

A könyv megjelenését támogatta az  NKA

Miklya-Luzsányi Mónika: Cília árnyai

336 oldal

illusztrálta: Bölecz Lilla

2499 Ft

 

Dés László-Geszti Péter: A Pál utcai fiúk - A zenés játék dalai

Kottafüzet az előadás fotóival

 

A kottafüzetben a Vígszínházban bemutatott nagy sikerű darab valamennyi dalának kottája és dalszövege megtalálható, a kiadvány melléklete pedig színes fotók segítségével idézi fel az előadás legemlékezetesebb pillanatait.

A Pál utcai fiúk című zenés játékot 2016. november 5-én mutatták be a Vígszínházban, Marton László rendezésében. A kottafüzetben a nagy sikerű darab valamennyi dalának kottája és dalszövege megtalálható, a kiadvány melléklete pedig színes fotók segítségével idézi fel az előadás legemlékezetesebb pillanatait. 

Dés László-Geszti Péter: A Pál utcai fiúk - A zenés játék dalai

88 oldal
2999 Ft

 

Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram - Dávid és Dorte    

 

A tizenöt éves Dávid a görög tengerparton nyaral a családjával, amikor megismerkedik a hasonló korú, dán Dortéval. Rögtön egymásba szeretnek, és a fiú átéli élete első nagy szerelmi és erotikus kalandját.

Dávid gátlásos, tizenöt éves magyar fiú. Dorte derűs és természetes dán kamaszlány. A szüleikkel nyaralnak egy görög szigeten – és rögtön egymásba szeretnek. Együtt fedezik fel a környék eldugott öbleit és furcsa figuráit: a szállodai románcok hőseit, hősnőit, a nehéz sorsú matrózokat, a parti bunkerben lakó barátságos asszonyt, valamint a komor szír férfit meg társát, az örökké optimista afrikai menekültet. Leginkább persze egymást fedezik fel: Dorte és a déli napfény feloldja Dávid gátlásait, és a pár fülig merül a testi-lelki örömökben.

A humoros, kalandos történetet a kamaszszerelem lassan kibontakozó erotikájának őszinte ábrázolása teszi különleges élménnyé.

Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram - Dávid és Dorte

256 oldal

2399 Ft

 

Kelly Oram: Sz. mint Szűz

LOL-könyvek

Kelly Oram negyedszer!!!

 

Szűznek lenni szívás. Valerie-t eddig is sokan hülyének nézték, amiért a házasságig várni akar a szexszel, az viszont már nagyon gáz, hogy emiatt a pasija szakít vele, Val nyilvános kiborulása pedig felkerül a YouTube-ra. De a lány kitart az elvei mellett, és ha már úgyis milliók röhögnek rajta, elindítja a „V mint vigyázz a szüzességedre!”-kampányt, ami pillanatok alatt országos méretűre nő.

A szívdöglesztő rocksztár, Kyle Hamilton is hall Valerie fogadalmáról, és mindent elkövet, hogy a lány khm… meggondolja magát. Ellenállni ,,Az év legszexibb pasijá"-nak, amikor hódító üzemmódba kapcsol? Sok sikert, Szűz Val!

Kelly Oram: Sz. mint Szűz

312 oldal

fordította: Szabó Luca

2499 Ft

 

Petőfi Sándor versei Pion István válogatásában

REPOSZT - Klasszikusok fiataloknak

 

Ha valakik, akkor a szlemmerek képesek megmutatni a fiataloknak, hogy mennyire érdekesek ma is a száz-százötven évvel ezelőtt írt versek. Petőfi túlzó és idealista volt? Olvassuk Pion István felől Petőfi Sándort!

Petőfi a hős, Petőfi a vátesz, Petőfi a nemzeti ikon” – Pion István lelépteti a költőt a piedesztálról, s versválogatása épp azt mutatja meg a fiataloknak, ami közös bennük.  De megmutatja azt az utat is, amin a korabeli lázadó kamasz a szabadság leginkább elkötelezett,  s azért áldozatra is kész hívévé válik. Emberi léptékkel.

Petőfi Sándor versei Pion István válogatásában

128 oldal

1999 Ft

 

www.mora.hu

 

A Móra Kiadó programjai a Könyvhéten

 

Június 9., péntek / Deák 17 Galéria - Budapest, V. ker., Deák Feremc u. 17.
10:00-11:30 Mentsünk zombikat!│Lesi Zoltán: Karton és Matild – A zombimentők című kötetének interaktív bemutatója

Közreműködik a szerző, Lesi Zoltán és Dávid Ádám

 

A félős kisfiú, Karton, egész nap a gép előtt ül. Éppegy játékban küzd a virágok ellen, amikor az ágya alól kimászik egy apró, zöld bőrű emberke. Az agypusztítóan büdös zombi Karton segítségét kéri. Felbukkan Matild, a bátor szomszéd lány is, és együtt zombimentő kalandokra indulnak.

Vajon ki tudják szabadítani a zombi tesóját egy ádáz gaz fogságából? Megtalálják a rájuk törő kerti törpék gyenge pontját? Mi történik a zombikkal, ha csokit esznek? És hogyan lehet legyőzni a köpenyes főgonoszt?

Kartonék egyik kalandját pedig a gyerekekkel együtt fogjuk életre kelteni.

Várunk minden kalandvágyó gyereket és felnőttet, akik nem félnek a zombiktól, szeretik a vicces meséket és a számítógépes játékokat.     

 

június 10., szombat / Rózsavölgyi Szalon /Budapest, V. Szervita tér 5.
14:30-16:00 Esti mesék Boldizsár Ildikó válogatásában

Boldizsár Ildikóval és Kőszeghy Csilla grafikussal Oláh Andrea beszélget. 

 

Mesét olvasni és hallgatni mindig jó – de elalvás előtt a legjobb. Miért meséljünk este, és mit meséljünk a gyerekeknek? Minden mese gyógyít?

Miért fontos tematikus mesegyűjteményeket összeállítani? Milyen felnőtt lesz a mesét hallgató gyerekből? 

Boldizsár Ildikóval és Kőszeghy Csilla grafikussal Oláh Andrea beszélget.

 

június 10., szombat / Gyerekszínpad, Vörösmarty tér
10:30-11:15 Kiugrott a gombóc│Libabál II., a Veronaki zenekar lemezbemutató minikoncertje



Az új album zenéit is Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. A közreműködők között szerepel vendégművészként Szokolay Dongó Balázs, aki unikális játékával teszi felejthetetlenné a muzsikát.

A Móra Kiadónak és a Veronaki zenekarnak köszönhetően Varga Katalin írónő kiváló és nem kevés humorral fűszerezett költeményeit igényes, minőségi és gazdag muzsika formájában ismerhetik meg a mai gyerekek.
 

11:15-12:00 / Gyerekszínpad, Vörösmarty tér
Ijjas-Lackfi: A világ leggonoszabb meséi│Interaktív, zenés könyvbemutató

Közreműködnek a szerzők: Ijjas Tamás, Lackfi János és az Eszter-lánc duó /Kárász Eszter és Molnár György/

 

Ijjas tamás és Lackfi János olyan irtó rövid, vicces meg borzongató meg vicces-borzongató meséket írtak, melyeket az okos olvasók nyugodtan folytathatnak tovább, akár a világ végéig is, meg még egy nap…

Ó, hát egy kis gonoszkodás, az már valami, nem? Csak amennyire jólesik.

 

Június 10., szombat /Díjkiosztó az Aranytízben 
/Budapest, V., ker., Aranytíz u. 10./
18:00 A 2050 címmel meghirdetett ifjúsági novellapályázat ünnepélyes eredményhirdetése és díjkiosztója az Aulában

 

2015-ben a Jelen!-pályázattal újjáélesztettük az ifjúsági novella műfaját. A mai kamaszok életét felvillantó legjobb pályamunkákra épült a 2016-os Könyvhétre megjelent azonos című antológia, a „saját fejlesztésű, prémium magyar young adult irodalom.” (Hercsel Adél, hvg.hu)

Itt a folytatás: a 2050!

Milyen lesz 33 év múlva a kamaszok élete? Hogy képzeled el 2050 Magyarországát? És mihez kezd majd egymással a Föld 9 milliárd lakosa?

A Jelen! 39 pályamunkája után a 2050-re összesen 47 (igen, negyvenhét!) novella érkezett.

A díjakat a zsűri elnöke adja át:

Sirokai Mátyás – író, költő

A zsűri további tagjai:Gaborják Ádám – irodalomkritikus, a JAK elnöke│Dian Viktória – a Móra főszerkesztője│Dóka Péter – író, a Móra szerkesztője│Dávid Ádám – író, a Móra szerkesztője

 

június 11., vasárnap /Aranytíz

15:00 Miklya-Luzsányi Mónika: Cília árnyai  kötetének bemutatója

közreműködik: Miklya-Luzsányi Mónika, Dóka Péter szerkesztő,  és Hais Dorottya, az Oscar-díjat nyert Mindenki című rövidfilm egyik főszereplője, válogatott műugró. 

Moderátor: Oláh Andrea

 

Hogy kapcsolódik Dorka a történethez, mi köti össze a szereplőkkel? A bemutatón ez is kiderül!

Cília helyes lány, és töriből is zseniális. Csak egy kicsit habókos. Vagyis nagyon. Mert mi mással lehetne magyarázni, hogy állítása szerint néha egy fejetlen szellemmel társalog? Ám akármilyen fura is Cília, most szükség van rá meg az eszére, különben bezárják az iskolát – a hajdani Akarattyánkastélyt –, és wellness-szállodává alakítják. A hatalmaskodó polgármesterrel nemcsak Cília száll szembe, hanem a suli markos vízilabdacsapata is, köztük Káró, a kiváló gólvágó, aki egyáltalán nem tartja bolondnak Cíliát, sőt rajong érte. A szórakoztató kísértethistóriában nyüzsögnek a szellemek, évődnek a szerelmesek, és még a Nárcisszuszlovagrend titkára is fény derül.

 

június 11., vasárnap /Gyerekszínpad, Vörösmarty tér
15:00-15:30 Sirály tanárok kitüntetése és könyvbemutató

 

A legsirályabb pedagógus okelevelek átadása és Bosnyák Viktória: A nagy szinonima-hadjárat című könyvének bemutatója

Sztárvendég: Szirtes Marcell

 

* * *

 

Dedikálások a Vörösmarty téren, a Móra Kiadó pavilonjánál

 

Péntek
17:00 Nógrádi Gábor /Lángoló nyaram - Dávid és Dorte

Szombat

10:00 Dés László, Geszti Péter és Vecsei H. Miklós /A Pál utcai fiúk - Kottafüzet az előadás fotóival
11:00 Bartos Erika /Brúnó Budapesten 1. - Buda tornyai
12:00 Lackfi János és Ijjas Tamás /A világ leggonoszabb meséi, Az informatikus kutyája
14:00 Lesi Zoltán /Karton és Matild - A zombimentők
15:00 Nyulász Péter-Ritter Ottó /Berger Szimat Szolgálat
16:00 Balázs Ágnes / Kőszeghy Csilla /Mesélő Nyelvtan sorozat
15:30 Boldizsár Ildikó /Rózsavölgyi Szalon -Bp., V., Szervita tér 5.
18:00 Pion István, Kemény Zsófia, Gábor Tamás Indiana /Reposzt - Klasszikusok fiataloknak sorozat

Vasárnap

14:00 Vig Balázs / Ritter Ottó /Kárpáti Tibor /Todó kitálal a suliról - nemcsak alsósoknak, Három bajusz gazdát keres
15:00 Bosnyák Viktória│ Szűcs Édua grafikus
16:00 Marék Veronika 
17:00 Nógrádi Gábor /Lángoló nyaram - Dávid és Dorte
18:00 Miklya Luzsányi Mónika /Cília árnyai

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés