bezár
 

film

2013. 06. 30.
Megnyitott a 18. Budapest Pride
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyitott a 18. Budapest Pride Zsúfolásig telt teremben, közéleti szereplők, művészek részvételével nyitották meg a 18. Budapest Pride Fesztivált. A rendezvényen beszédet mondott Bán Zsófia író, Fischer Iván karmester, Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, fellépett Gergye Krisztián táncos és Péterfy Bori színész, énekesnő.
Mozgalom indult annak érdekében, hogy közéleti szereplők vállalják fel és beszéljenek nyíltan szexuális orientációjukról vagy nemi identitásukról. Az egyhetes fesztivál végén, július 6­-án kerül sor a Budapest Pride Felvonulásra, a hazai LMBTQ ­közösség legnagyobb rendezvényére, ahová idén minden eddiginél több résztvevőt várnak.

Bán Zsófia Add az arcod, add a neved! névvel indított mozgalmat azért, hogy minél több “mintaadó" személyiség előbújjon. Olyan “kulturális ikonokról, úgynevezett celebekről beszélek, akikre felnéznek az emberek, akikért rajonganak, akiknek csüggnek minden szaván, … akikért órákig képesek a tűző napon jegyekért sorba állni"­ mondta Bán Zsófia. Magyarországon azonban “ezek az emberek cserbenhagyják híveiket, s nem fogják föl, hogy ezzel egyúttal saját magukat, a saját életüket, a saját országukat is cserbenhagyják!" A mozgalom elindításának célja, hogy megbecsült művészek, politikusok, médiaszemélyiségek, tudósok beszéljenek nyíltan magánéletükről, ezzel mintát adva, és hozzájárulva ahhoz, hogy “mindenkinek
megadathasson a szerelem extázisa". 

Fischer Iván, aki évek óta rendszeresen jár a Budapest Pride Felvonulásra és erre buzdított minden támogatót is, az egymásért, a másokért való kiállás, az elnyomott társadalmi csoportokkal való szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy minden embernek felelőssége az elnyomással szemben felszólalni. “Én heteró vagyok és nincsen semmi bajom a heterókkal addig, amíg nem akarják rákényszeríteni saját életmódjukat másra!" – mondta Fischer Iván. “Legyen mindenki büszke magára, én is büszke vagyok rátok, én is ott leszek a Budapest Pride Felvonuláson!".

Nagy Szilvia, a Budapest Pride­ot szervező alapítvány elnöke az LMBTQ emberekkel és más társadalmi csoportokkal szemben érvényesülő elnyomás elleni kiállásra szólított fel. Visszautasította, hogy a kisebbségi csoportoknak a többségi társadalom által rájuk erőltetett másodrendű szerepet el kelljen fogadnia. 

Jan Jarab, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának képviselője videoüzenetében hívta fel a kormányokat arra, hogy támogassák a Pride felvonulásokat, és biztosítsák a felvonulás biztonságát.

A Háttér Társaság díját Dr. Takács Judit kapta az elmúlt években az LMBTQ emberek érdekében végzett tudományos és civil munkájáért. Takács Judit kutatóként foglalkozott többek között a homofóbiával és a transzfóbiával Magyarországon. 

Idén július 6-­án, délután lesz a Budapest Pride Felvonulás. A gyülekező 15 órakor kezdődik az Andrássy út Hősök tere felé eső végénél, és a menet 16 órakor indul el az Andrássy út-Bajcsy­Zsilinszky út-Alkotmány utca-Honvéd utca-Markó utca útvonalon. A felvonulás az Olimpia Parkban ér véget, ahol 18 órától Piknik lesz: zenei fellépőkkel (Anorganik és Lazy Hammock, Lashe shave, The KOLIN), valamint beszédekkel. A civil faluban 18 és 20 óra között több mint 20 szervezet képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Idén is arra számítanak a szervezők, hogy a tavalyihoz hasonlóan, jó hangulatban és békésen zajlik a felvonulás és azon minden eddiginél többen vesznek majd részt.

2013.budapestpride.hu

Forrás:
Sajtóinformáció, Rainbow Mission Foundation Press
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Filmélmények a 9. Frankofón Filmnapokról
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
69. Berlinale, 2019. február 7–17.

Más művészeti ágakról

Carmen az Erkel Színházban
art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés