bezár
 

film

2011. 09. 21.
A Nader és Simin az iráni Oscar-nominált!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Irán hivatalosan is benyújtotta nevezését az Amerikai Filmakadémiához. Az elismert forgatókönyvíró-rendező Asghar Farhadi filmjét, a Nader és Simin – Egy elválás történetét nevezték a jövő évi Oscar – versenybe A Legjobb Idegennyelvű Film kategóriájában.
Egy házasság felbomlásának történetét elmesélő alkotás az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Filmnek járó Arany Medve-díját, a Legjobb Férfi- és Női alakításért járó Ezüst Medve – díjakat, amit egyedülálló módon a teljes szereplőgárdának ítéltek oda.

Az iráni Kulturális Minisztériumhoz tartozó Farabi Cinematic Foundation képviseletében kilenc filmes szakemberből álló zsűri hozta meg a döntést.

Versenyben volt még Bahram Tavakoli Here without Me című filmje, Rambod Javan Woman Only című alkotása, Ahmadreza Motamedi Alzheimere és Alireza Davudnejad Salveja is, de a végső választás a Nader és Simin - Egy elválás történetére esett. A filmet több jelentős nemzetközi fesztiválon is elismerték, jelenleg a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon is versenyben van.

Farhadi korábbi filmjével, az Elly történeté-vel már képviselte Irán színeit a 2009-es Oscar-díjátadáson.

Irán első hivatalos Oscar-díj nevezése Dariush Mehrjui A kör című alkotása volt 1978-ban. Iráni film legközelebb az Oscar – díjhoz 1999-ben jutott, mikor Majid Majidi A mennyország gyermekei című filmjét jelölték, de akkor Roberto Benigni Az élet szép című műve nyert.

A prae.hu portálon Bársony Márton kritikája itt olvasható Farhadi filmjéről!

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés