bezár
 

art&design

2012. 01. 21.
A magyar kultúra napja - Szmrecsányi Boldizsár gyűjteményes kiállítása Hódmezővásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kultúra különleges, generációkon átívelő kapcsolatait, annak a mai művészetre gyakorolt hatását hivatott bemutatni a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában szombaton nyílt kiállítás, melyen Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész alkotásait és családja - a magyar építészet és képzőművészet meghatározó alakjainak – műveit ismerheti meg a közönség.
A kortárs magyar szobrászművészet meghatározó alakja, a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító és annak fődíját is elnyerő Szmrecsányi Boldizsár – művésznevén Boldi – alkotásaival tiszteleg ükapja Lechner Ödön építész és elődei, a Lechner-Szmrecsányi család tagjai előtt.

Nagy Imre művészettörténész elmondta, hogy Boldi művészi munkássága azért lenyűgöző és magával ragadó, mert alkotásaiba a klasszikus európai szobrászhagyományok mellett az egyiptomi, a sumér és a közép-amerikai "magaskultúrák" nyelvét is beépíti.

„E művekre rápillantva az embernek olyan érzése támad, hogy abból se elvenni, se hozzátenni nem lehet” – emelte ki a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója.

A galéria földszinti termeiben látható tárlat gerincét a szobrász ötvenhat plasztikája adja, melyek témájukban is a klasszikus hagyományokra épülnek: megjelenik a jó pásztor, az anyaság, a zene és a harc, a szakrális művek pedig a világvallásokra asszociálnak. Anyaguk zömmel carrarai márvány, gránit vagy mészkő, de vannak patinázott bronz szobrok és két pirogránit alkotás is.

Szmrecsányi Boldizsár, Lechner Ödön ükunokája, így a kiállítás rendezői úgy döntöttek, hogy az ország különböző közgyűjteményeiben, illetve a családtagoknál őrzött hagyatékkal töltik meg a falakat. Így a tárlaton megjelennek Lechner Ödön építész (1845-1914) eredeti tervrajzai, épületének korabeli fotói, Lechner Gyula (1841 – 1914) festőművész, műfordító tájképei, ifj. Lechner Ödön festőművész (1874-1910) csendéletei, valamint Szmrecsányi (Pajtás) Ödön festőművész (1874-1954) világháborús, huszár és kocsmai életképeket ábrázoló karikatúrái is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés