bezár
 

zene

2012. 05. 20.
Egy legenda visszatér
Új Ultravox album májusban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy legenda visszatér Dancing With Tears In My Eyes, Vienna, Hymn – ezek az Ultravox dalok a mai napig megkerülhetetlenek, ha össze akarunk állítani egy nívós ’80-as évekbeli slágerválogatást. Midge Ure és társai azonban idén május végén azt is bebizonyítják, az Ultravox-nak nem csak dicső múltja, hanem jelene és jövője is van...
Brilliant – talán szerénytelenségnek tűnhet egy ilyen albumcímmel előrukkolni 28 év kihagyás után, ám az Ultravox legénysége valóban ott folytatja, ahol – karrierjük csúcsán – 1984-ben abbahagyták: briliáns popdalokkal.

Hogy miből áll össze az Ultravox klasszikus korszakának sláger-receptje? Szintetizátorokra épülő popzene, erőteljes dallamok, magával ragadó előadásmód. Márpedig ezen a jól bevált formulán a május 28-án lemezboltokba kerülő Brilliant sem változtat.

Ennek ellenére mégsem retro-lemezről van szó: ezt Midge Ure, a banda hangja és frontembere is alátámasztotta, egy a napokban adott interjújában:

… Azt hiszem, az emberekben volt egyfajta félelem, hogy olyasvalamivel rukkolunk elő, amit gyorsan összecsaptunk. Amiből hiányzik a dalszerzés iránti szeretet – egy nem túl jó anyagot kapnak tőlünk, amit csak a pénzszerzés motivált.

Mi azonban két évet szántunk erre a lemezre, így most csupa remek visszajelzésben részesülünk. Ha csak egy Ultravox slágert ismersz, egyből rá fogsz ismerni a stílusunkra. A hangokra, a dallamokra, a dalok atmoszférájára.

De egyben az is volt a célunk, hogy olyan albumot rakjunk össze, ami illik a jelenkor zenéjébe, friss és új hangzást mutat fel. Kerültük, hogy azt róhassák fel nekünk, hogy csak felmelegítjük a régi dolgainkat. Az eredmény, amit hallasz, az négy ember munkája, akik újból összeültek, hogy együtt zenéljenek. És ha mi együtt vagyunk, abból olyan hangzás születik, amit egyből be lehet azonosítani azzal a névvel, hogy Ultravox.

Midge Ure
És hogy mi tud inspirálóan hatni egy zenészre, ennyi év komponálással a háta mögött?

Valószínűleg ugyanazok a dolgok inspirálnak minden dalszerzőt. Azok a dolgok, amelyek az életedet kitöltik, amiket látsz, amikről olvasol, amiket hallasz. Egyszerűen arról írok, ami hatást gyakorol rám.

Egy csomó kérdés, kezdve azzal, hogy milyen "briliánsnak" és okosnak is hisszük magunkat, egészen odáig, hogy milyen globális problémákkal küzd a világ. … Emiatt aztán olyan ez a lemez, mintha a naplómat vennéd kézbe.


Vajon milyen dalok rejlenek az Ultravox naplójának lapjain? Íme, egy kis ízelítő:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/k8fkdxzjlBs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A többi május 28-ától megtalálható a lemezboltok polcain, az EMI kiadásában.

Brilliant – tracklista:

1. Live Again
2. Flow
3. Brilliant
4. The Change
5. Rise
6. Remembering
7. Hello
8. This One
9. Fall
10. Let It Lie
11. Satellite 
12. Contact

És aki mindezt élőben is szeretné meghallgatni, annak ajánljuk a brit szintipop-kvartett koncertjét Bécsben, október 30-án a Gasometerben! 

www.oeticket.com/en/search/

Ultravox Brilliant Tour

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés