bezár
 

art&design

2012. 10. 09.
Egy soha nem látott táj dinamizmusa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csordás Zoltán festőművész szerint a "Táj elillan. A pillanatban áll örök valósága. A pillantás szövi megismételhetetlen egésszé." Ennek a gondoltnak a hatása alatt alkotott munkái a Vázlatok – Egy soha nem látott táj dinamizmusa című kiállításon tekinthetőek meg 2012. november 30-ig a Fiktív Pubban.
Bokody Péter művészettörténész következőképp fogalmazott a kiállítás megnyitóján: „Csordás Zoltán itt kiállított képei két, látszólag ellentétes tradícióból táplálkoznak. A képek egyrészt nem képek a szó klasszikus értelmében: festék ugyan van, de nem egy kifeszített vászonfelületre kerül rá. Csordás képeinek alapjai elfűrészelt lécdarabok, amelyeket általában a festők keretként használnak. Itt ezek a hosszúkás, sokszor tördelt lécdarabok a képfelület egyedüli hordozójává válnak, megfordítva ezzel kép és keret viszonyát. Ebben a tekintetben az itt kiállított képek a modern festészet azon kritikai hagyományához kapcsolódnak, amely látványként meghatározott képpel ellentétben a kép anyagiságát, médiumát helyezte előtérbe. A munkák érdekessége az, hogy a klasszikus festmény kritikája mellett (után?), ugyanakkor visszanyúlnak az ábrázoló festészet egyik klasszikus tradíciójához is: a tájképhez. Ezeken az összerakosgatott lécdarabokon markáns horizontvonallal jelzett táj és a kék ég tárul fel. Klasszikus téma, a szemlélődés egyik legtisztább formája. Csordás képein ezek a tájak szépen megférnek a lebontott képfelülettel, a cikk-cakkban haladó lécek, amelyek sok esetben megtörik a horizontot, ugyanakkor nem sértik meg ennek a kék égnek az illúzióját. Tördelt felületen töretlen látvány – ezt kínálják Csordás képei, olyan képi tapasztalatot, amelyet kár lenne kihagyni!”
Vázlatok – Egy soha nem látott táj dinamizmusa
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Taika Waititi: Jojo nyuszi
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Tom Hooper: Macskák
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés