bezár
 

zene

2013. 02. 14.
Kávét, és egy kis kultúrát kérek
Sajtótájékoztató a Centrál Kávéházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Februártól kultúrát is szervíroznak a Centrál Kávéházban a kellemes vacsora mellé: a 125 éves patinás kávéház világhírű zenészekkel indít zenei sorozatot. A Centrál Jazz Pódiumon először Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre duója lép fel, február 28-án.
"A kávéházi hangulathoz hozzátartozott a zene is: volt, ahol cigányzenészek játszottak, másutt finom zongoraszó kísérte a beszélgetéseket". Ezt a hagyományt folytatja a 125 éves Centrál Kávéház. Februártól májusig a legnevesebb magyar jazz zenészek adnak koncertet kéthetente esténként.

A sorozat programját összeállító Maloschik Róbert olyan művészeket kért fel, akiket szívesen hallgat a kávéházba betérő külföldi és magyar közönség: február 28-án Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre duója nyitja a sorozatot, március 14-én Vukán György és Berkes Balázs játszik a Centrál Jazz Pódiumon, 28-án pedig Elsa Valle és Winand Gábor zenél. De az ifjúság sem marad el: április 11-én egy fiatal testvérpár, a Montreaux-i Jazzfesztiválon díjazott Balogh Roland és Balogh Zoltán vendége Rontó Kitty lesz. A Jazz Pódum tavaszi sorozatát pedig Mia és Tommy Vig koncertje zárja.

Somody Imre, Kőszegi Imre és Szakcsi Lakatos Béla beszélget a Centrál Kávéházban

"A Centrál Jazz Pódium a művészet és a kávéházi kultúra találkozásából született – hangsúlyozta Dr. Somody Imre, a kávéház tulajdonosa - ezért a jazz-estek mellé gasztronómiai különlegességeket, jazz ihlette menűsort kínál a 125 éves Centrál Kávéház".

A hatalmas kávéház gyönyörű, forgalmas, turistáktól nyüzsgő helyen áll, ezt gondolom senkinek sem kell magyaráznom. Megközelítése viszont korántsem olyan problémamentes, mint azt az ember naívan gondolná: a félig lebontott illetve felállványozott aluljáró a hadi állapotokat idézi (s ezúttal "csak" a gumilövedékekre gondolok, amelyek nemrég csapódtak a "békés" tüntetők testébe).

Szakcsi Lakatos Béla zenél

A koncertek ára kifizethető – 2000 Ft -, és teljes egészében lefogyasztható, ilyen zenészekért pedig egyáltalán nem sok. Ahogy az étlapot nézem azonban, egy tételen ragad meg a szemem: Csekonics saláta (és ár nem szerepel a lapon, talán a helyszűke miatt).

Valamint még mindig az jár a fejemben, hogy nem érkezik magyarországra olyan jazz világsztár (mondjuk - és a teljesség igénye nélkül – egy Chick Corea, Stanley Clarke stb.), aki ne azzal kezdené a műsorát, hogy bejelenti, mennyire örül, hogy Szakcsi országában jár. Szóval valószínű, hogy igényes turistákból nem lesz hiány.

Csak ne tévedjenek el útközben, a Ferenciek terétől kb. 200 méteres útvesztőben, s ne zavarják meg nyugodt csevegésüket a harckocsik, extra könnygáz és röpködő, kóbor lövedékek – mivel több egyetem is túlságosan közel van, s én nem vagyok - Kasszandra módjára - vak, hogy a jővőbe lássak...

Egyetemfoglaló ifjúság

Centrál Jazz Pódium

2013. február 28. 21 óra
Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre


Szakcsi Lakatos Béla arról álmodozva kezdtt kilencéves korában zongorázni, hogy híres zeneszerzővé és a klasszikus zene jeles interpretálójává válik. Ám miközben elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot, megismerkedett a jaazzel, s ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól.

Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. Mindazok számára, akik figyelemmel kísérték a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságát kitűnhettt, hogy – példaképe, Leonard Bernstein "útmutatása" szerint – egyaránt otthonosan mozog valamennyi zenei műfajban (www.szakcsi.com).

Kőszegi Imre a magyar jazz nagy gnerációjának egyik kiemelkedő muzsikusa, a hazai és a nemzetközi jazzélet egyik legaktívabb résztvevője. A sokoldalú jazzdobos nemcsak muzsikus és zeneszerző, hanem pedagógus is, emellett hosszú ideig a Magyar Jazz Szövetség elnüke volt. A hazai jazzélet egyik legaktívabb tagja, játékára leginkább a bebop és free jazz volt hagy hatással.

Művészi munkásságának elismeréseként 1982-ben Nívódíjat, 1985-ben eMeRTon-díjat, 1995-ben Szabó Gábor-díjat, 1999-ben Lyra díjat, 2011-ben Liszt-díjat kapott. 2003-ban Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki (info.bmc.hu).

2013. március 14. 21 óra
Vukán György és Berkes Balázs


Vukán György kiváló zeneszerző és jazz zongorista, a magyar jazzvilág egyik legsokoldalúbb egyénisége, a hazai szimfonikus jazz és a crossover egyik úttörője. Rendkívül sokoldalú zeneszerzői pályafutása során számos lemezt készített, komponált filmzenét, operát, balettet, misét, versenyműveket, dalkotat, zsoltárokat a capella kórusra.

A Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész sokoldalú, kivételes stílusgazdagságú előadóművészeti és zeneszerzői munkásságáért 2012-ben Kossuth-díjat vett át (georgevukan.com).

Berkes Balázs jazzmuzsikus, bőgős, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára.

Művészi és pedagógusi pályafutásának elismeréseként eMeRTon díjat, Weiner Leó díjat, Szabó Gábor-díjat, 1999-ben Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet kapott. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át, 2007-ben elnyerte a Magyar Zene- és Táncművészet Kiemelkedő Előadóművésze címet, ugyanebben az évben a zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért Artisjus Díjat kapott.

2013. március 28. 21 óra
Elsa Valle és Winand Gábor


Elsa Valle Kubában született. Stílusában keveredik a tradicionális és kortárs kubai éneklés, hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankolikus és robbanékonyan improvizatív. Magyarországon és számos külföldi fesztiválon hódította meg a közönséget csodálatos hangjával és tehetségével (http://www.elsavalle.com).

Winand Gábor gyerekkorában kezdte a zenetanulást klarinéton, később énekléssel kezdett foglalkozni. A jazz 18 éves korában érintette meg. A legnevesebb magyar zenészekkel játszott együtt. Az elmúlt időszakban saját lemezeinek anyagával számos helyre kapott meghívást Franciaországba (Jazz Festival de Souillac, Jazz Festival de Tours, Mittel Europa Jazz Festival Schiltingheim, Párizs, Valenciennes) (http://winandgabor.com)

2013. április 11. 21 óra
Balogh Twins featuring Rontó Kitty


Balogh Roland és ikertestvére, Balogh Zoltán gyermekként kezdett zenével foglalkozni. 2009-ben Roland megnyerte a Motreaux-i Jazz Fesztivál gitárversenyét, egy évvel később, 2010-ben Zoltán harmadik lett ugyanott. A Centrálban Rontó Kitty énekesnő csatlakozik a Balogh ikrekhez.

2013. április 25. 21 óra
Mia és Tommy Vig featuring Gyárfás István


Tommy Vig gyermekkora óta játszik jazzt. Pályája közvetlenül a második világháború után kezdődött, hét éves korában, amikor csodagyerekként dobpárbajokban vett részt a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkusban és a Városi Színházban.

Az Egyesült Államokban töltött évek után 2006-ban hazatelepült, s jelenleg aktív szerepet játszik a budapesti jazzéletben. Tommy Vig a Down Beat chicagói jazzszaklaptól és a Playboy magazintól is rangos elismerést vehetett át... 1994-ben eMeRTon-díjat kapott, 2001-ben elnyrte a vibrafonosok Oscar-díját, 2006-ban pedig a Magyar Jazz Szövetség zeneszerző versenyén a hangszerelési kategória első díját (http://tommyvig.com)
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés