bezár
 

art&design

2013. 04. 06.
Derkovits-ösztöndíjas alkotók kiállítása a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendhagyó módon tágabb horizontú kiállításon mutatkozhatnak be a Derkovits Gyula alkotói ösztöndíjas fiatal képzőművészek a Műcsarnok szombaton nyíló, Derkovits - Most című tárlatán.
A Derkovits-ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal művészgenerációk legfontosabb, a független alkotómunkát lehetővé tevő támogatása. Célja, hogy segítse a tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

A kulturális intézményeket érintő szervezeti és intézményi változások miatt tavaly nem lehetett pályázni, idén pedig már új intézményi keretben, megváltozott szakmai-megvalósítói rendszerben a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) hirdette meg az ösztöndíjat, amelyre 166-an pályáztak.

Közülük a tíztagú kuratórium az Olof Palme Házban megtartott februári ülésén Antal Balázs, Balázs József Tamás, Blahó Borbála, Borsos János, Brückner János, Csató József, Kerezsi Nemere, Kis Endre, Koós Gábor, Korcsmár Eszter, Nagy Karolina, Nagy Zsófia, Németh Marcell, Orbán Gergely Kristóf, Rolik Ádám, Soós Katalin, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Ákos, Szabó Eszter, Szabó Éva Eszter, Szabó Klára Petra, Szanyi Borbála, Szvet Tamás, Takács Szilvia és Tóth Angelika pályázatát ítélte támogatandónak.

A Derkovits - Most címet viselő tárlat a hagyományokkal szakítva nem beszámoló kiállítás, hanem az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatása, lehetőséget teremtve ezáltal a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések megismertetésére is - hívja fel a figyelmet a Készman József által rendezett kiállítás ajánlója.

A szokásosnál jóval reprezentatívabb, tágabb horizontú kiállításon az ösztöndíjasok alkotásai mellett így dokumentatív jellegű anyagok is megjelennek, emellett a látogatók és a leendő pályázók betekintést nyerhetnek az ösztöndíj elbírálásának folyamatába, valamint részletesebben megismerhetik az állami támogatási rendszer működését. A kiállítás folyamán arra is lehetőség lesz, hogy fiatal művészek, leendő pályázók konzultáljanak a kuratórium tagjaival, s bemutassák portfóliójukat.

A május 12-ig látogatható tárlat számos kísérőprogramjában szerepelni fognak többek között a MANK által lebonyolított más művészeti (zenei, előadó-művészeti, műkritikus és irodalmi) pályázatok ösztöndíjasai, illetve munkáik is - közölte a Műcsarnok.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban

Más művészeti ágakról

Interjú Vági Bencével az újcirkusz formáiról, az alkotóművészek sokszínűségéről, a fiatalok lehetőségeiről
színház

Találkozás a szabadsággal Találkozás a szabadsággal
A szökés a Vígszínházban – egy téma továbbélésének lehetőségei
Beszélgetés Enyedi Ildikóval a januári Hadik Brunch-on
irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés