bezár
 

art&design

2013. 06. 13.
Kiállítás a 100 éves Ata Kandó fotóművész tiszteletére Kecskeméten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ata Kandó magyar születésű világhírű holland fotográfus közelgő 100. születésnapja tiszteletére kiállítás nyílik munkáiból pénteken a Magyar Fotográfiai Múzeumban Kecskeméten.
A múzeum gyűjteményében őrzött Ata Kandó-képekből mintegy 80 fekete-fehér fotót válogatott a tárlatra Gellér Judit független kurátor Baky Péter múzeumigazgató felkérésére.
   
Gellér Judit elmondta az MTI-nek, hogy a kiállítás a fotóművész kalandos életútjának helyszínei szerint tagolva ad betekintést az életműbe. A fotográfustól a múzeum sok 1956-os képet őriz, ő ugyanis a határ ausztriai oldalán fényképezte a menekülteket. Híres képe, a háromtagú menekült családot ábrázoló A szent család is ott lesz a kiállításon.
   
A tárlaton látható két divatfotója Párizsból és a dél-amerikai yequana és yanomamo indiánokról készült több fotója, például A nyilazó indián. Ő volt az első fehér nő, aki fölkereste az Amazonas folyó vidékén, a dzsungelben élő indiánokat és képeivel - a munkásságára jellemző portrékkal és életképekkel - hírét vitte a világban ezeknek a törzseknek - hangsúlyozta a kurátor. 
   
A kiállításon abból a mesekönyvből is lesznek képek, amelyet Ata Kandó Hollandiában készített fiával Álom az erdőben címmel.
A hollandiai Bergenben, egy idősek otthonában élő fotográfus nem tud eljönni a megnyitóra, mint azonban a múzeum igazgatójának írta, nagyon örül a kiállításnak - mondta a kurátor.
   
Ata Kandó Görög Etelka néven született Budapesten 1913. szeptember 17-én, nem tudta kislánykorában kimondani az Etelkát, helyette Atát mondott és rajta ragadt ez a név. Festőművész férje után lett Kandó, akivel többször járt Párizsban. 1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezést és Pécsi Józsefnél tett iparosvizsgát. Magyarországon három gyermeke született, a család Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben ismét Párizsba mentek, Ata ott megismerkedett a szintén magyar Robert Capával, és mellette dolgozott a Magnum képügynökségnél.
   
Fotós karrierje Amszterdamban kezdődött, holland divatcégeknek dolgozott, majd az 1956-os magyar forradalom leverése után a menekülőket fotografálta Ausztriában. A képekből albumot állított össze és az eladásból befolyt negyedmillió dollárt fölajánlotta a magyar menekült gyerekek megsegítésére.
   
A világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg számára. Caracasból egy francia pap segítségével jutott el az indián törzsekhez és megörökítette mindennapjaikat.
   
Huszonnyolc évet töltött Hollandiában, majd 20 évet élt Amerikában a fia közelében, lakott az egyik lányánál Angliában. Ata Kandó 88 éves korában visszatért Hollandiába, ahol ma is él. 
    
1991-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjjal ismerte el munkásságát.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Enyedi Ildikóval a januári Hadik Brunch-on
irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
Két Bohémélet rendezés az Operában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés