bezár
 

art&design

2013. 06. 14.
A mindenség mérete: kiállítás Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mindenség mérete címmel nyílik kiállítás Demeter István festményeiből és Haris László fotóiból szombaton Egerben, a Kepes Intézetben.
A tárlatot megnyitó Löffler Erzsébet történész, az Egri Érseki Gyűjtemények Igazgatója arról beszélt az MTI-nek, hogy a költőként és festőként is ismert pap, Demeter István (1914-1977) költői tehetsége már gyermekkorában kiderült, festői indíttatást viszont csak "46 és fél éves" korától érzett. Elsősorban filozofikus gondolatok foglalkoztatták, ezeket próbálta meg képekbe foglalni, színekkel kifejezni. Érdekelte a káosz, a rendezettség, az emberábrázolás és Krisztus szenvedései is.
   
Löffler Erzsébet szerint őstehetségnek tartották, mintegy 20 ezer képet festett, ám mindössze kétezer van meg, ugyanis nem nemes anyagokra festett, hanem szinte mindent felhasznált, például csomagolópapírt is. Olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Feledy Gyula, Csohány Kálmán vagy Kondor Béla, akikkel közösen festette ki a sajószentpéteri templomot. Utóbbi egyszer azt mondta neki: "Én mester vagyok, de te, István, művész vagy".
   
Halála előtt - sajószentpéteri papként - azt írta összecsomagolt képeire: "Vagy a muzeológusoknak, vagy az egereknek". Utóda vélhetően az egereknek szánta a képeket, mert kitette azokat a fészerbe. Innen menekítette ki a festményeket jó pár évvel később Barna Gábor néprajztudós, valamint a Miskolci Galéria akkori igazgatója, Czeglédy Ilona és Kuklay Antal művészettörténész, sárospataki plébános.
   
A kiállítás másik részét Haris László Demeter István festményeiről készített fotói alkotják. Löffler Erzsébet elmondta, hogy a budapesti művész 1956. november 2-án, 13 évesen végigfotózta a forradalom fővárosi helyszíneit, azonban később - házkutatástól tartva - megsemmisítette azokat. Szerencsére egy barátja megőrizte a képek másolatait, amelyek pár éve kerültek elő. 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján ezekből nyílt kiállítás a Műcsarnokban, majd Washingtonban is bemutatták a fotókat.
   
Haris László elnökségi tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, s tagja a '70-es években életre hívott Szürenon csoportnak. Sokat dolgozik együtt festőkkel, filmesekkel.
   
A mindenség mérete című tárlat szeptember 10-ig látható az egri Kepes Intézetben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

Interjú Geréb Zsófia színház- és operarendezővel magyarországi és külföldi tanulmányokról, lehetőségekről, tervekről
Interjú Vági Bencével az újcirkusz formáiról, az alkotóművészek sokszínűségéről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés