bezár
 

zene

2013. 06. 21.
Félelem és Reszketés a Papp Lászlóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén is megrendezésre kerülő Viva Comet gála, ismét a Papp László Sportarénában foglalt helyet, rengeteg pop és pop-os, hiphop-os, rockos? fellépővel, jelölttel, s külföldi sztárvendéggel a brit rapper Wiley személyében. Csillogással, ámulással, tapsviharral, visítozással, és ami egy ilyen rendezvénnyel járt.

2013.06.13. 18.00, helyszín: Kertész utca, Szimpla kávézó

"Persze, hogy késik. Gondolhattam volna rá, hogy most sem ér ide időben, akkor is késett, amikor a csak a lakásából kellett kijönnie a kapuhoz, vagy már az ajtajánál vártam. Most igyak meg mindent, amit rendeltem, hogy ne melegedjen meg, amíg ideér?"

18.20. A Király utca- Kertész utca sarkán lassan kullogó fiatalember, rajta farmer, fehér felső - azon a Beatles, melyet zakó takar - nem más, mint az ellenállhatatlan Dózsa Tamás, a magyarországi 'french touch' beatgyárosa. Legutóbbi róla megjelenő írásom óta Ausztria hegyeiben él, vendéglátózik, hogy meg is éljen valamiből és zenél. Jelenleg a Bermuda zenekar producere, amivel az elmúlt időkben sikert-sikerre halmoznak és habzsolják. Monte Carlo c. dalukat 450-szer játszotta a Petőfi rádió, ezzel plusz 30.000-el nőtt a Youtube nézettségük is, új daluk, a London, naponta 4-szer hallható a Class fm.-en és a Petőfi sem szégyenli többször játszani egy nap. KurioUss ma esti megjelenésének és hazautazásának fő oka, hogy jelölték őket a Viva Comet-en a Legjobb új előadó kategóriájában.

19.00. Zlaty, birsalma Panyolai, taxi. Nem jött. Víz, birsalma, taxi. Nem jött. Birsalma. Taxi. Indulás.

20.00. Helyszín: Papp László Sportaréna. Szerencsétlen tengés-lengésünk után, nagy nehezen rájöttünk, hogy hiába akarunk az aluljárón keresztül bejutni erre a szuperszonik bulira, úgyhogy a felszínen próbálkozunk tovább. Tető, főbejárat. Felhevült szívritmusként pulzáló minimál, helyenként Britney Spears, Justin Bieber hasonmásverseny, jelentkezni kizárólag 10 éves korig, nemtől függetlenül. Most döbbenek rá, hogy milyen felkészületlenül érkeztem – lelkileg -, de semmi baj, mert át kell esni ezen is.

Kicsit késve, de kiállva az ország összes újságírójából álló sort, hozzájutva a fénylő karszalaghoz, majd átverekedve magunkat a fotósok között, kiégett retinával megrohamoztuk a frissítős standot és újra mosolyogni láttuk a világot, lecsorduló örömkönnyeiben pedig magunkat, amit ma nem töröl le senki.

Közben jött az infó, hogy Radics Gigi nyerte a Legjobb női előadó kategóriában a gömböt.

20.30. Várjuk az italokat, melyekből indokolatlanul sokat rendeltünk, közben a nézőtérről érkező megállíthatatlan harsogás – Sanyóca minden kimondott szava után- szakítja félbe magasröptű beszélgetésünket Tomival, arról, hogy miért jó a dobozos Jim Beam kóla, vagy éppen miért ótvar rossz?

Tamás fején körbeér a mosoly, nyert a Bermuda. Szolidan érdeklődtem, hogy nem kéne-e neki is ott lennie velük a deszkán, de egy hanyagul odavetett "nem tudom" után én is továbbsiklottam efelett. Később odasétálunk a színpadhoz, legalábbis afelé, mert a nézőtér és a VIP kordonnal volt elválasztva egymástól, onnan élvezhettük a műsort.

Itt jegyezném meg, hogy időnként olyan érzésem volt, mintha többen lennénk a VIP részlegen, mint a sima jegyes nézőtéren. Megnéztük Young G pusztító sikerét a Legjobb férfi előadó kategóriában, meghallgattuk a Hősöket, meghallgattuk a Mary Popkids feat. Punnany Massif előadását, melyben a Legjobb klip nyertes, Mosoly c. dalt játszották el. Meghajoltunk a Children of Distance (ők még léteznek??) győzelme előtt, akiket a Punnany Massif, Hősök és Anti Fitness Club közül választottak ki a legjobb együttes kategóriában. Azóta képtelen vagyok eldönteni, hogy mi számít együttesnek és mi nem, de ez az én problémám, nem erről szólt az este.

Hanem a tündöklésről, csillogásról, új ruhákról, régi emberekről, szeretetről, italról, celebségről, italról. Az est vége felé közeledvén, idén először, egy új, a Superfan kategóriában is lehetett szavazni pl.: Akkezdet Phiai-ra, az idén új nagylemezzel jelentkező Irie Maffiára, Bye Alex-re és még sokan másokra. A Superfan díjat azonban a 23.000.000-s nézettségű Belehalok c. szám előadói, Majka-Curtis-BLR nyerték, amit egy stílusában szókimondó, önbizalommal teli beszéd követett.

Az afterparty utáni vágyakozásunk ellenére valamivel 23.00 után testi-lelki kimerülésünk végett, úgy döntöttünk, gyalogszerrel vesszük be a nagykörutat és beszélgetünk KurioUss jövőjéről:

PRAE: A Bermudán kívül milyen zenei tevékenységekkel ütöd el az időd?

Csinálom a saját zenéimet, valamint szeretnék egy pakkot, amiben összeszedem az összes remixemet, amik közül eddig egyik sem jelent meg. Frenk, Heaven Street Seven, Zagar, miegymás, szerzői kiadás, mindent én csinálok.

PRAE: Hogy élted meg ezt az estét?

Többet vártam egyébként, azt hittem nagyobb show lesz.

PRAE: Szar volt? Ingyen ital? Azért az megbillentette a pozitív oldalára nem?

Az meg, meg a plexi asztalok.

PRAE: Nem üveg volt? Olyan hidegnek tűnt.

Én még soha életemben nem foglalkoztam a plexi hőleadási tulajdonságaival, de a Bermuda nyert egy díjat, s megérdemelten, mert kurva sok munka van benne és igyekeztünk igényes zenét csinálni. Egy év alatt sikerült bezsebelnünk egy díjat, innen csak felfelé visz az út.

Egyébként az a lényeg, hogy lesz egy album a magyar remixeimmel, lesz rajta három, 100% KurioUss nóta is, saját keverés, saját zene, saját szöveg, saját kiadás. Kicsit meglovagolom a magyar alternatív szakmát. Ebből a három számból lesz egy borongósabb hangulatú, a másik kettő friss nyári sláger, én énekeltem vocoderrel eltorzítva, mert 100% oridzsibe nem merem bevállalni a saját hangom.

nyomtat

Szerzők

-- Ruprech Barna --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés