bezár
 

film

2008. 10. 24.
Strasbourgban is Lorna csendje az úr
Lux-díjat nyertek a Dardenne-fivérek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Strasbourgban is Lorna csendje az úr Az Európai Parlament idei filmdíját a Dardenne-fivérek vehették át, maguk mögé utasítva a másik két versenyben maradt alkotást.
A Lux-díjat az európai filmkészítés támogatására, forgalmazásuknak megkönnyítésére és a nyelvi akadályok leküzdésére hozta létre az Európai Parlament. Idén, október 22-én második alkalommal adták át Strasbourgban a díjat a mintegy 87 ezer eurós pénzdíjjal együtt. Ráadásul, hogy a nyertes film minél szélesebb körben juthasson el a közönséghez, az EU összes, azaz 23 hivatalos nyelvén feliratozzák majd.

A versenyben csak olyan alkotások vehettek részt, melyek Európa sokszínűségét és az európai értékek egyetemességét jelenítik meg. A tíz jelöltből egy tizenhét tagú, producereket, kritikusokat, forgalmazókat tömörítő független zsűri választotta ki a három döntőbe jutott alkotást. A nyertes filmen, Jean-Pierre és Luc Dardenne Lorna csendje című filmjén kívül döntőbe jutott még Miroslav Janek és Pavel Koutecký cseh rendezők filmje, a Havel polgár, valamint Mundruczó Kornél Deltája is. (Írásaink a filmekről a címekre kattintva olvashatóak.)

A díjátadáson Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke azt mondta, hogy az intézmény számára a kultúra mindig is kiemelt szerepet játszott. „A díj segítségével európai társadalmi kérdések juthatnak el az összes európai ország mozijába" - tette hozzá az elnök.

nyomtat

Szerzők

-- Sípos Anna --


További írások a rovatból

Moldovai Katalin: Elfogy a levegő
Brandon Cronenberg: Végtelen víztükör
Priscilla a velencei filmfesztiválon
Velencében láttuk Reisz Gábor legújabb filmjét

Más művészeti ágakról

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon
gyerek

Családi napot tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szombaton


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés