bezár
 

zene

2008. 11. 14.
Front 242 - az Electronic Body Music prototípusa Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Front 242 - az Electronic Body Music prototípusa Magyarországon A '80-as évek végén voltál tizenéves? A "depesesek" táborát gyarapítottad? S ha nem, tudod-e vajon, hogy a te kedvenceid ezeken a zenéken nőttek fel, ebből merítettek - nem is keveset?
A ’80-as évek végén voltál tizenéves? A „depesesek” táborát gyarapítottad? A Depeche Mode-on keresztül később felfedeztél magadnak más elektronikus zenéket is? Olyan furcsa nevű együtteseket kezdtél el másolt kazettákon hallgatni, mint a Front 242, a Nitzer Ebb, vagy éppen a Frontline Assembly? A TV előtt kuporogtál minden áldott szombat éjszaka, hogy az MTV 120 Minutes című műsorában elcsíphesd a klipjeiket? Közülük, és a hasonszőrű zenekarok közül később jó néhányat élőben is megcsodáltál a Petőfi Csarnok színpadán? Armageddon Dildos, Nitzer Ebb, Die Krupps… És még folytathatnám. Már csak egy igazán nagy név hiányzik a listádról, hogy kipipálhasd őket? Hadd találjam ki, kik ők!

Várj, gondoljunk egy kicsit a mai tizenévesekre is! Számukra mi, és kik jelentik azt, amit nekünk az előbb felsorolt előadók? A Goa-Trance műfaj, valamint a New Beat. Olyan előadókra gerjednek, mint a Juno Reactor, az Astral Projection, vagy az Eon Project. Kedvenc DJ-ik Paul Oakenfold, Sven Vath, és Mark Allen. De tudják-e vajon, hogy az ő hőseik is a mi kedvenceinken nőttek fel, tőlük merítettek - nem is keveset?

Idézzünk csak gyorsan Mark Allen-től, a híres Goa-DJ-től: „Az a fajta bulizós groove van meg a zenéjükben, ami az embereket órákon keresztül fogva tartja.”

Na, de most már tényleg áruljuk el, hogy kikre gondoltunk!

1981. októberében alakulnak meg. Belgák. Duóként indulnak, de 1983-ra elnyerik klasszikus kvartett-formájukat. A legendás négyes tagjai: Jean-Luc De Meyer, Patrick Codenys, Daniel B., Richard 23. 1984 körül rátalálnak a saját hangjukra, amit Electronic Body Music-ként ismerünk, és azóta egy egész stílusirányzat elnevezéseként forog közszájon. 1987-ben pedig - a Depeche Mode előzenekaraként - befutnak.

Egy évvel később egy holland fotográfus, bizonyos Anton Corbijn meglepő és furcsa klipet készít Headhunter című kislemezükhöz, melyben a tojásé a főszerep. Anton ugyanis azt hitte, hogy „Egg” hunter lesz a szám címe, és eköré építette fel a képi megjelenítést. Később már vétek lett volna eldobni a jó poént: egy díjat be is zsebelt érte. Neki köszönheti a banda a másik nagy kislemez-sikerhez forgatott klipet, a Tragedy For You-t is. Ekkorra (1991-et írunk) már állandó vendégek az MTV (fő)műsorában.

1993-ban - hiába kerül be még egy video (Religion) az MTV rotációjába - megkezdődik a széthullás. Előbb Richard 23, majd ’95-ben De Meyer int búcsút a zenekarnak.

1997-ben aztán újjászületnek, és újraértelmezik régi önmagukat. Egyik koncert a másik után. Az új anyag azonban egyre csak várat magára. 2003-ban végre ez is megvan, a címe: Pulse.

2006 - 25 évesek lesznek, ezt meg kéne ünnepelni! Travailleur En Trance, The Hacker, Terence Fixmer és David Caretta - csak néhányan a meghívott vendégek közül, a jubilálásra pedig az Ancienne Belgique-ben került sor. Újból koncerteznek, most a klasszikus hangzást elevenítve fel. A Vintage Tour azóta is tart, és most, végre, sok éves várakozás után, hozzánk is eljutnak!

Ugye, mindenki kitalálta már? Igen, a Front 242-ról van szó!

2008. december 6-án a Sportmax színpadán élőben a belga (örök)ifjak, az elektronikus test-zene úttörői, a goa-trance előfutárai, a Front 242!

Jegyek már kaphatóak a Ticketportal.hu-n keresztül!

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés