bezár
 

zene

2014. 09. 01.
Folyamatos nívó, igényesség, helytállás
A Máv Szimfonikus Zenekar 2014-15-ös évada
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A MÁV Szimfonikus Zenekar az elmúlt években egyre magasabbra teszi a mércét - állítja Csaba Péter -, és ez ebben az évadban sem lesz másként, hiszen most szintén sikerült magas színvonalú és érdekes műsort összeállítaniuk. A saját szervezésű bérleti előadásokon túl idén is számtalan egyéb produkcióban részt vesz a zenekar: ebben az évadban több, mint 150-szer lépnek a színpadra. Az évadnyitó sajtótájékoztatón Lendvai György ügyvezető igazgató és Csaba Péter ezekből a programokból szemezgetett.

Lendvai bevezetőjében megemlítette, hogy a MÁV Szimfonikusok idén ünneplik fennállásuk 70. évfordulóját, a zenekar ugyanis 1945. május 1-jén alakult a vasúttársaság akkor vezetője, Varga László kezdeményezésére, aki úgy gondolta, hogy a háború okozta lelki sebeket legjobban a klasszikus és a komolyzenével lehet gyógyítani. A zenekar egy hangszerszállító szerelvénnyel járta az országot Gördülő opera elnevezésű hangversenysorozatával, így sokak a MÁV szimfonikusoknak köszönhetik első komolyzenei élményüket. A zenekar fő missziója a 70 év alatt semmit sem változott: a cél, hogy e zenei impulzusok hatására a közönség tagjai elfelejtsék mindennapi gondjaikat, bajaikat.

Az évforduló alkalmából az idei év számos különlegességet is tartogat, habár Lendvai elmondta, hogy inkább a 75. évfordulóra készülnek komolyabb ünneplésre, de azért egy májusi születésnapi koncert sem maradhat el. Ezenfelül ettől az évtől kezdve a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestereként üdvözlik Kobayashi Ken-Ichiro karmestert, akit már évek óta különleges barátság fűz a zenekarhoz. Ebben az évadban négy koncertet is dirigál majd: kettőt a fővárosban, illetve kettőt vidéken.

Kobayashi

Rajta kívül Csaba Péternek sikerült más világhírű művészeket is megnyernie, hogy jelenlétükkel, részvétükkel emeljék a következő évad színvonalát. A szeptember 26-i nyitóhangverseny vendége lesz az a Helen Donath, aki ugyan már a hetvenes éveinek közepén jár, mégis sokan úgy gondolják, hogy hangja megőrizte kifogástalan tisztságát, frissességét és erejét, sőt az idő múlásával egyre inkább képes arra, hogy különböző energiákat hozzon rezgésbe a színpadon. A művészeti vezető a nemzetközi sztárok közül kiemelte még Wolfram Christet is, aki a Festetics Palota Tükörtermében mutatja meg képességeit két brácsaszólós darabban, illetve egy Haydn és Mozart műben, melyek kiváló alkalmat adnak arra, hogy Christ átadja gazdag zenekari és előadóművészi tapasztalatait a zenekar muzsikusainak. Továbbá Frans Helmerson vendégszereplése is különleges élményt ígér: ő gordonkán fog közreműködni az áprilisi Francia-esten. A francia zeneszerzők (H. Berlioz, C. Saint-Saёns és két M. Ravel darab) mellett az oroszoknak és a magyaroknak is szentelnek egy-egy tematikus estet, illetve az évad során több Liszt-mű is felcsendül majd az egyes műsorokon.

wolfram_christ

Szintén különlegességet jelent az a Richard Strauss születésének 150. évfordulójára emlékező koncert, amelynek anyagát Csaba Péter úgy válogatta össze, hogy az, mint cseppben a tenger, jellemző képet mutasson Strauss egész életművéről - így előkerül a Don Juan, ahol a művész karakterábrázoló képessége, hangszerelő művészete, jellegzetes dallam- és harmóniavilága már kiforrottan van jelen, életének utolsó alkotása, a Négy utolsó ének, illetve Az úrhatnám polgár koncert-szvit is.

A bérletes előadásokon figyeltek arra, hogy a nagy volumenű koncertek mellett kamaraelőadások is legyenek, mert így lehetőség nyílik egy közvetlenebb, személyesebb élmény átadására, illetve maguk a zenészek egyénileg is sokat fejlődhetnek az ilyen produkciók során. A kamaraelőadások közül Csaba az Olasz Kultúrintézet és Francia Intézet előadásait emelte ki: az előbbiben négy, az utóbbiban három koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők.

Ezenkívül lesz számos bérleten kívüli előadás is, október 6-án például megint előadják a Zeneakadámián A walesi bárdokat, de a Tavaszi fesztiválon is aktívan részt fog venni a MÁV Szimfonikus Zenekar, így a komolyzene kedvelői biztosan fognak kedvükre való programot találni ebben az évadban is.

Máv Szimfonikus Zenekar - évadnyitó sajtótájékoztató, Hadik Kávéház, 2014. 09. 01.

 

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés