bezár
 

art&design

2008. 12. 19.
Leonardo da Vinci rajzai egyik remekművének hátoldalán?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elképzelhető, hogy Leonardo da Vinci eddig ismeretlen rajzait fedezték fel a firenzei mesternek a Louvre-ban található Szent Anna harmadmagával című festményének hátoldalán - jelentette be csütörtökön a párizsi múzeum.
A France 2 francia közszolgálati televízió híradójának beszámolója szerint az alig látható rajzokat akkor vette észre a Louvre egyik muzeológusa Leonardo da Vinci festményének hátoldalán, amikor azt egy laboratóriumi vizsgálat miatt leemelték a helyéről. Amit ő egy lófejnek és egy koponyarészletnek vélt látni, arról jelenlévő kollegái először úgy gondolták, hogy csak piszokfoltok.
    
Az infravörös vizsgálat azonban igazolta a muzeológust, sőt egy harmadik, szabad szemmel nem látható rajzot is kimutatott. Ezen az alig 15 centiméteres képen a báránnyal játszó gyermek Jézus felsőteste látható. Ez utóbbi rajz hozható egyértelműen összefüggésbe a festményen magán is megjelenő kisdeddel és báránnyal.        
    
Vincent Pomarede, a Louvre főmuzeológusa szerint a rajzok egyértelműen Leonardo da Vinci stílusában készültek, de hogy tényleg a mester készítette-e őket, arra majd csak alaposabb vizsgálatok után lehet biztos választ adni. 
    
A Louvre szerint mindenképpen kivételes felfedezésről van szó, mert festmények hátoldalán nagyon ritkán szoktak rajzokat találni. Leonardo da Vinci esetében pedig még soha nem fordult elő.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés