bezár
 

zene

2015. 05. 11.
Armel Opera Fesztivál 2015
Felpörögtek az események
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Márai-operabemutató Avignonban, Kékszakállú-sztárcasting, újabb Eötvös-Alföldi együttműködés és imázsdalpremier a Sziget Fesztiválon.

Az idei Armel Opera Fesztiválra (két Mozart-, egy Donizetti, egy Rimszkij Korszakov-operával és két kortárs művel) június 29. és július 3. között kerül sor, azonban ezt megelőzően, valamint azután, augusztusban sem pihen a fesztiválgépezet. 

A hagyományokhoz híven a győztes produkciót  minden évben bemutatja a L’Opéra d’Avignon is, így Franciaország közönsége is láthatja az Armel Opera Fesztiválon legjobbnak ítélt előadást. A 2014-es fesztivál képviseletében június 3-án a Szegedi Nemzeti Színház produkciója, Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című operája utazik Avignonba. 

A szegedi társulat most először nyerte meg ezt a lehetőséget, egyúttal ez volt első kortárs operabemutatójuk az Armel Opera Fesztiválon. A produkció hatalmas sikert aratott októberben Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

A díjat biztosító avignoni operaház a jövő évben már nemcsak a Fesztivál győztes produkciójának biztosít bemutatkozási lehetőséget, de maga is saját – két egyfelvonásos – produkcióval jelentkezik a 2016-os Armel Opera Fesztiválon (Eötvös Péter: Senza Sangue – rendező: Alföldi Róbert, Bartók: A kékszakállú herceg vára – rendező: Nadine Duffaut). 

A franciaországi Bartók-bemutatóra a Fesztivál egy egyedülálló castingot tart, melyre a magyar komolyzenei élet legkiemekedőbb szereplői, Marton Éva, Káel Csaba, Meláth Andrea és Ókovács Szilveszter jelöltek énekeseket az elmúlt hetekben, ezúttal kizárólag Magyarországról. A jelöltek névsorát a Fesztivál május 20-ai sajtótájékoztatóján fedik fel, versengésükre pedig június 5-én kerül sor a Budapest Music Centerben.

Augusztusban első alkalommal költözik ki az Armel a Sziget Fesztiválra. A látványos és szórakoztató, Sziget-kompatibilis operaprogram mellett ott  hallható először az újonnan készülő imázsdal is, amelyet a fiatal énekesnő-dalszerző, Hien írt az Armel Opera Fesztivál számára. Hien amerikai tanulmányait megszakítva, személyesen vesz részt a dal bemutatóján a Szigeten.

nyomtat

Szerzők

-- L. Horváth Katalin --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés