bezár
 

építészet

2016. 07. 15.
Több mint kétszáz új parkot terveznek létrehozni Prágában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 200 új parkot terveznek létrehozni a jövőben Prágában. A konkrét helyeket a cseh főváros közelmúltban elfogadott új fejlesztési terve tartalmazza - írja a Lidové Noviny című cseh napilap.

Az 1,1 millió lakosú Prágában jelenleg 714 gondozott park van, ami az első ránézésre az újság szerint elég is lenne. A fő probléma azonban az, hogy a parkok nagyobbik része, számbelileg és területileg is, a Moldva folyó bal, nyugati oldalán található, míg a keleti, jobb oldalon kevesebb a zöld terület.
    

Budapesti összehasonlításban a prágai nyugati oldal a budai, a keleti oldal pedig a pesti városrésznek felel meg. Az új parkok létesítésével a zöld terület növelése mellett ezt az aránytalanságot is orvosolni akarják.
    

Az új parkok többségét a köznyelvben "városi dzsungelnek" nevezett területeken hoznának létre. A városi dzsungelek Prágában olyan gondozatlan zöld területek, amelyek eddig különböző okok miatt nem voltak alkalmasak sétára, pihenésre. A szakértők 125 ilyen "dzsungelt" választottak ki, amelyek együttesen 1324 hektárt tesznek ki, ez a város összterületének 2,5 százaléka. A további majdnem száz parkot olyan helyeken hoznák létre, amelyek jelenleg ugyan be vannak ugyan építve, de az épületek elhagyatottak, romosak, a terület mindenképpen rendbehozatalra szorul.
    

A cseh főváros parkjait területük nagysága szerint négy kategóriába osztották, az elképzelés az, hogy mind a négy kategóriában létesüljenek új parkok. Prágában a hatályos törvények szerint a parkokat a kerületi önkormányzatok tartják rendben. Számos park gondozása nem kerül sokba, de vannak olyanok is, amelyekben egy-egy hektárnyi terület rendben tartása évente akár 200 ezer koronába (2,3 millió forintba) is kerülhet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés