bezár
 

film

2017. 06. 27.
Válogatás a tavalyi FIDMarseille filmfesztivál versenyprogramjából a Doc Alliance Films weboldalán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Válogatás a tavalyi FIDMarseille filmfesztivál versenyprogramjából a Doc Alliance Films weboldalán A nyaranta megrendezésre kerülő francia dokumentumfilm fesztivál, a FIDMarseille ezévi rendezvénye előtt megtekinthetők a Doc Alliance Films weboldalán a 2016-os FIDMarseille versenyszekciójának legjobbjai.

A FIDMarseille-ről vagyis a Marseille-i Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválról már tavaly is beszámoltunk cikkünkben a Doc Alliance aktuális online eseményével kapcsolatban, s az 1989 óta, immáron 28. alkalommal július 11. és 17. között megrendezésre kerülő dokumentumfilmes rendezvényre felkészülve a Doc Alliance ismét két hétig (június 26-tól július 9-ig) megtekinthetővé teszi a tavalyi versenyszekció legjobb, legérdekesebb alkotásait.

A FIDMarseille egy 1989 óta működő nemzetközi dokumentumfilmes esemény, mely évről évre lehetőséget biztosít a profi és a pályakezdő dokumentaristák számára, hogy találkozzanak a nagyközönséggel, illetve kapcsolatokat építsenek. A három fő szekció (nemzetközi versenyfilmes, francia szekció, elsőfilmes versenyszekció) abban segíti az alkotókat, hogy műveik széles körben, akár moziforgalmazásban is megjelenhessenek a későbbiekben (elsősorban Franciaországban). A FIDLab és a FIDCampus műhelyek keretében pedig gyakorlatilag filmtervek versenyezhetnek, melyek közül a kiválasztott nyertes pályázatok támogatást kapnak. A fesztivál programjába eddig bevallottan olyan alkotásokat válogattak be a szervezők, melyek nem pusztán rögzítik, hanem (újra)értelmezik a valóságot, és a konkrét eseményekből általános, olykor filozófiai mélységű következtetéseket képesek levonni a kreatív dokumentaristák.

A Doc Alliance Films FIDMarseille-eseményében is csupa ilyen dokumentumfilm kapott helyet. A francia Christophe Bisson Silêncio című alkotása egyetlen helyszínt (egy romos kastély belső tereit) mutat be úgy különböző beállításokból, hogy átlényegítse és a valóságból kiszakítsa a helyiségeket, valamint a filmben szereplő emberek lelki fájdalmait kivetítse az épület tárgyaira. Az amerikai Zoe Beloff rövidfilmje, az A Model Family in a Model Home Bertolt Brecht egy kevésbé ismert filmötletét, illetve Brecht életének egy szakaszát eleveníti fel dokumentumfilmtől szokatlan technikák (bábjátékokkal és rajzokkal) segítségével. A libanoni Chinese Inkben Ghassan Salhab Libanon közelmúltjával foglalkozik olyan híres, politikailag is elkötelezett rendezők kommentárjainak bevágásával, mint Pasolini vagy a politikai exploitationöket gyártó japán Wakamatsu Koji. A Black Sun címe a Napfogyatkozásra utal, és a főszereplő operaénekesnőre, Antoniára is vonatkoztatható szimbolikusan, mivel az antik társadalmakban a természeti jelenséggel összekapcsolódott a melankólia és az öngyilkosság, s Antonia művészete is erősen depresszív és fájdalommal teli. A spanyol Ignasi Duarte pedig az interjúformát és fikciós elemeket egyesíti különleges, a dokumentum- és játékfilm határmezsgyéjén egyensúlyozó alkotásában, The Monster in the Stone-ban.

A FIDMarseille július 11. és 17. között kerül megrendezésre, a Doc Alliance eseményének alkotásait pedig június 26-tól július 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők a DAFilms.com-on.

nyomtat

Szerzők

-- Benke Attila --

Benke Attila az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett 2012-ben filmtudomány mesterszakon, ugyanitt 2016-ig a Filozófiatudományi Doktori Iskola Film-, média- és kultúraelmélet programjának hallgatója volt. Jelenleg filmkritikusként, újságíróként, szerkesztőként tevékenykedik számos kulturális folyóiratnál és portálnál, valamint filmes műfajelméleti kutatást végez, és magyar filmtörténettel is foglalkozik.


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés