bezár
 

art&design

2018. 02. 08.
Évindító a Ludwig Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Ludwig Múzeum az új évet új weboldallal és egy egyedülálló, ingyenesen látogatható kiállítással indította. A társadalmi problémákat középpontba helyező, Közös ügyeink című tárlat mellett továbbra is látogatható a Westkunst-Ostkunst címet viselő gyűjteményi kiállítás, valamint hamarosan megnyílik Rafael Y. Herman fotókiállítása is. 

Közös Ügyeink

Együttműködésen alapuló művészeti projektek
2018. január 30 - március 18.

A kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) eredményeit mutatja be a közönségnek. A művészek különféle közösségekkel dolgoztak együtt, köztük marginalizált vagy sajátos problémákkal küzdő emberekkel, így budapesti és Pécs környéki iskolásokkal, értelmi sérült fiatalokkal, látás- és hallássérültekkel, kis falvak lakóival, mezőgazdaságból élő vállalkozókkal, leszakadó térségben élő roma csoportokkal.

A projektek célja a művészek társadalmi szerepvállalásának erősítése, valamint a résztvevők életminőségének javítása volt.

A kiállítás ingyenesen látogatható.

Rafael Y. Herman 
2018. február 16. – 2018. április 1.

A kiállítás megnyitója 2018. február 15-én 18 órakor lesz
A kiállítás az éjszaka sötétjét bemutató munkáiról ismert Rafael Yossef Herman közelmúltban készült műveit tárja a közönség elé. Az izraeli születésű művész az éjszaka világáról készült ábrázolásai a néző számára nappali világosságnak tűnhetnek. A Herman által fotózott éjszakai táj a szemünk számára nem létező valóság. A fényben megjelenő éjszakai tájat furcsának látjuk, hiszen ebben a formájában csak a technológia segítségével érzékelhető.

Rafael Y. Herman nem pusztán az éjszaka fényének látható erejét akarja megmutatni a nézőnek, hanem rávilágít arra a tényre is, hogy bár az éjszakai táj itt van a közelünkben, annak valósága számunkra mégsem létezik. Ezek a helyek az emberi szem számára soha nem léteztek, csak pillanatfelvételek, bepillantások egy másik valóságba.

Westkunst - Ostkunst

Állandó kiállítás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből

A budapesti Ludwig Múzeum létrehozásakor (1989) az alapító és adományozó műgyűjtő német házaspár, Peter és Irene Ludwig célkitűzése volt, hogy a keleti és nyugati művészetet és kultúrát közelebb hozzák egymáshoz. A Westkunst-Ostkunstcímű, új gyűjteményi kiállítás ezt a tematikát követi, egymás mellé helyezve az azonos időszakban született nyugati és keleti műveket, illetve lényeges művészeti eseményeket.

A Ludwig házaspár hitt abban, hogy a művészeten és a kultúrán keresztül sikerül utat találni kelet és nyugat között, enyhíteni az egymásnak ellentmondó társadalmi rendszerek szembenállását, hiszen a művészet határokon átívelő, egyetemes nyelv. Az új kiállításban ismét láthatóak a közönség által leginkább kedvelt és keresett alkotások, mint Picasso munkái, vagy Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Chuck Close és Joe Tilson művei, illetve teret kapnak a fontos iskolák, és kiállítások is, amelyek fordulópontokat eredményeztek a 20. század második felének művészettörténetében.

Kép/Forrás: Ludwig Múzeum

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Ragyogjatok, ha tudtok! Ragyogjatok, ha tudtok!
Benczúr Emese – Let it be
art&design

Mi ez a tömeg? Mi ez a tömeg?
Interjú Horváth Éva Mónika festőművésszel
art&design

A kivilágított felbomlás impulzusa A kivilágított felbomlás impulzusa
Csernátony Lukács László BURN, Barbie, BURN! című kiállításának megnyitószövege
art&design

Felület, tér és tömeg határán Felület, tér és tömeg határán
Oláh Norbert Tűzfalak című kiállításáról a Kahan Art Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Díjeső a Szépírók Társaságánál Díjeső a Szépírók Társaságánál
Újra van Szépíró-díj
Rét Viki kortárs novellagyűjteményről és egy alakuló regényről mesélt
A múltban gyökerező társadalmi krízisek a Verzió dokumentumfilmjeiben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés