bezár
 

art&design

2018. 02. 08.
Évindító a Ludwig Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Ludwig Múzeum az új évet új weboldallal és egy egyedülálló, ingyenesen látogatható kiállítással indította. A társadalmi problémákat középpontba helyező, Közös ügyeink című tárlat mellett továbbra is látogatható a Westkunst-Ostkunst címet viselő gyűjteményi kiállítás, valamint hamarosan megnyílik Rafael Y. Herman fotókiállítása is. 

Közös Ügyeink

Együttműködésen alapuló művészeti projektek
2018. január 30 - március 18.

A kiállítás egy négyéves nemzetközi program (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) eredményeit mutatja be a közönségnek. A művészek különféle közösségekkel dolgoztak együtt, köztük marginalizált vagy sajátos problémákkal küzdő emberekkel, így budapesti és Pécs környéki iskolásokkal, értelmi sérült fiatalokkal, látás- és hallássérültekkel, kis falvak lakóival, mezőgazdaságból élő vállalkozókkal, leszakadó térségben élő roma csoportokkal.

A projektek célja a művészek társadalmi szerepvállalásának erősítése, valamint a résztvevők életminőségének javítása volt.

A kiállítás ingyenesen látogatható.

Rafael Y. Herman 
2018. február 16. – 2018. április 1.

A kiállítás megnyitója 2018. február 15-én 18 órakor lesz
A kiállítás az éjszaka sötétjét bemutató munkáiról ismert Rafael Yossef Herman közelmúltban készült műveit tárja a közönség elé. Az izraeli születésű művész az éjszaka világáról készült ábrázolásai a néző számára nappali világosságnak tűnhetnek. A Herman által fotózott éjszakai táj a szemünk számára nem létező valóság. A fényben megjelenő éjszakai tájat furcsának látjuk, hiszen ebben a formájában csak a technológia segítségével érzékelhető.

Rafael Y. Herman nem pusztán az éjszaka fényének látható erejét akarja megmutatni a nézőnek, hanem rávilágít arra a tényre is, hogy bár az éjszakai táj itt van a közelünkben, annak valósága számunkra mégsem létezik. Ezek a helyek az emberi szem számára soha nem léteztek, csak pillanatfelvételek, bepillantások egy másik valóságba.

Westkunst - Ostkunst

Állandó kiállítás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből

A budapesti Ludwig Múzeum létrehozásakor (1989) az alapító és adományozó műgyűjtő német házaspár, Peter és Irene Ludwig célkitűzése volt, hogy a keleti és nyugati művészetet és kultúrát közelebb hozzák egymáshoz. A Westkunst-Ostkunstcímű, új gyűjteményi kiállítás ezt a tematikát követi, egymás mellé helyezve az azonos időszakban született nyugati és keleti műveket, illetve lényeges művészeti eseményeket.

A Ludwig házaspár hitt abban, hogy a művészeten és a kultúrán keresztül sikerül utat találni kelet és nyugat között, enyhíteni az egymásnak ellentmondó társadalmi rendszerek szembenállását, hiszen a művészet határokon átívelő, egyetemes nyelv. Az új kiállításban ismét láthatóak a közönség által leginkább kedvelt és keresett alkotások, mint Picasso munkái, vagy Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Chuck Close és Joe Tilson művei, illetve teret kapnak a fontos iskolák, és kiállítások is, amelyek fordulópontokat eredményeztek a 20. század második felének művészettörténetében.

Kép/Forrás: Ludwig Múzeum

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól
art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához

Más művészeti ágakról

film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
69. Berlinale, 2019. február 7-17.
irodalom

A művek ütötte rés (rövid emlékezés az elhunyt költőre) A művek ütötte rés (rövid emlékezés az elhunyt költőre)
Tandori Dezső (1938. december 8. - 2019. február 13.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés