bezár
 

film

2018. 02. 17.
A lakhatási gondok a Budapesti Építészeti Filmnapok témája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A lakhatási gondok a Budapesti Építészeti Filmnapok témája Az elmúlt évek meredeken emelkedő ingatlanárai miatt kialakult budapesti lakhatási gondok a központi témája az idei, 10. Budapesti Építészeti Filmnapoknak, amelynek március 8. és 11. között a Toldi mozi ad otthont. 

A fesztivált szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) immár 10 éve hozza el évről évre Budapestre az építészettel és a várossal foglalkozó legjobb alkotásokat. Idén a több mint 30 filmből álló válogatást hét tematikus blokkban, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik –olvasható a KÉK közleményében.

A fesztivál idén arra a budapesti lakhatási jelenségre fókuszál, amely egyre több fiatalt, családot és egyedülálló embert állít megoldhatatlan kihívások elé. A Zsákmányul ejtett város című blokk darabjai is igazolják, hogy a magyar főváros ezzel nincs egyedül, hiszen a spekulatív ingatlanfejlesztés, a szociális lakásállományok felszámolása, a lakáshitelek bedőlése és a lakásokat rövidtávú bérleményekké alakító turizmus számos nagyvárosban lehetetlenítette el egész társadalmi csoportok életét.

A Residents for presidents! című blokk filmjei példát mutatnak arra, hogyan működhet egy alulról szerveződő város, a közterek aktiválásán vagy új városhasználati módok bevezetésén keresztül, például az aktív civilek polgármesteri székbe kerülésével, ahogyan az Barcelonában is történt. A blokk célja, hogy olyan szempontokat adjon, amelyek cselekvési lehetőséget biztosítanak egy élhetőbb A Sztárépítész elmék című blokk filmjei Rem Koolhaas életművét, privilegizált nézőpontból, a holland sztárépítész fiának kameráján keresztül követheti nyomon a közönség, a Big Time című dokumentumfilm pedig Bjarke Ingels sztárépítészt követi hat éven át, miközben két legnagyobb projektjét igyekszik megvalósítani: a New York-i W57 felhőkarcolót és a 2 World Trade Center névre hallgató toronyházat.

A fesztivált tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indította a KÉK, hogy a bemutatott filmeken keresztül másképpen tudjon a társadalom a körülötte élő városra tekinteni, és felfigyeljen a városi életben, társadalomban, közösségekben rejlő kihasználatlan lehetőségekre. A fesztivál reflektálni kíván a város átalakulására, ezért a programba minden évben olyan filmeket válogat, amelyek az átélt változásokat helyezik új megvilágításba vagy nemzetközi kontextusba.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés