bezár
 

irodalom

2018. 02. 23.
Heinrich Böll kamarakiállítása a PIM-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Heinrich Böll kamarakiállítása a PIM-ben Amatőr archív filmmel, fényképekkel, levelekkel, kéziratokkal, eredeti szövegekkel és fordításokkal idézi fel Heinrich Böll német író életművét és Magyarországhoz fűződő kapcsolatát az a kiállítás, amely a "Német író magyar tüzértiszti köpenyben" címmel nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Budapesten.

A Nobel-díjas Heinrich Böll életében, életművében kitüntetett szerep jutott Magyarországnak. Az író három regénye köré (Ádám, hol voltál?, Egy bohóc nézetei, Csoportkép hölggyel) csoportosítva ebből a kapcsolatrendszerből mutat be a kiállítás néhány kevésbé ismert vagy éppen ismeretlen mozzanatot. 

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy tavaly decemberben lett volna a német író száz éves. Ennek tiszteletére tavaly adták ki Németországban Böll háborús naplóit, amelyben "szeretetteljesen" ír az akkori magyarországi tartózkodásáról. Az író magyarországi története többé-kevésbé ismeretlen maradt a közönség előtt, pedig annak a különféle vetületei a főigazgató szerint az irodalmi életen túlmutató tanulságot is hordoznak. Kiemelte, hogy születésének százéves évfordulója, valamint a szerző szoros kapcsolata Magyarországgal indította el a most nyíló kiállítás ötletét.

"Böll alakját a 20. század végi politikatörténet erősen összekapcsolta a politikai aktivitásával, legyen szó akár a békemozgalomról, a zöldekkel kapcsolatos szimpátiájáról vagy mindarról, ami az 1970-es évek Németországában annyi turbulenciát gerjesztett" - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy hazájában a politikai jelentőséghez képest Böll irodalmi tevékenysége kicsit háttérbe szorult.

Prőhle Gergely szerint Magyarországon ez fordítva történt. "Mi az író Heinrich Böllt ismertük meg, szerettük és volt érdekes ez az új prózastílus, amelyet meghonosított" - mondta. 

böll
Magyarországon rejtve maradtak nemcsak a magyarországi háborús élményei, hanem a magyar ellenzékhez fűződő érdeklődése is az 1970-es 1980-as években. Prőhle Gergely azt is elmondta, hogy amikor 1982-ben végre kiadták Magyarországon az Egy bohóc nézetei című Böll-regényt, az író a honoráriumát a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) javára ajánlotta fel, amellyel kivívta az akkori titkosszolgálat rosszallását is.

A kiállítás bemutatja Böll következetes morális és gondolkodásbeli helytállását a német határokon túl is, valamint azt, hogy az író a közélet szempontjából milyen fontos szerepet játszott Magyarországon. Amikor Böll 1971-ben a nyugat-német PEN elnökeként Magyarországra érkezett, már számos íróval, fordítóval és filológussal állt kapcsolatban. Ekkor találkozott Görgey Gábor íróval is, akinek Böllről készült amatőr felvételeit is megtekinthetik az érdeklődők a május 6-ig látható kiállításon.
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés