bezár
 

színház

2018. 03. 07.
Magyar cirkuszművészet a Westminsterben
Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának felszólalása az angol parlamentben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar cirkuszművészet a Westminsterben Alig pár napja A kultúra gyarapít című konferencián Budapesten, a magyar parlament felsőházi termében – ahol több hazai nemzeti előadó-művészeti intézmény vezetője tartott előadást – tartott előadást Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója a cirkuszművészet helyzetéről. Tegnap, 2018. március 6-án Londonban, a Westminster épületében, az angol parlamentben szólalt fel a cirkuszművészet témájában.

A Westminster ablakából jól látszik a hely a Temze partján, ahol 250 éve Philip Astley útjára indította a modern kori cirkuszművészetet, ezzel a gondolattal kezdte beszédét az angol cirkuszszövetség elnöke Martin Hughton. Az angol parlament tagja Peter Luff az összegyűlt vendégeket köszöntötte, és a 250 éves évfordulóról emlékezett meg. A Philip Astley Emlékbizottság elnöke a rendezvényen külön kiemelte, és megköszönte a Fővárosi Nagycirkusznak, hogy januárban Budapesten a nemzetközi cirkuszfesztiválon felelevenítésre került Philip Ashley első lovas bemutatója.

Szkéné színház

Ezt követően tartotta meg köszöntő beszédét Fekete Péter, aki a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület (CECA) elnökeként kapott az ünnepségre meghívást. A miniszteri biztos angol nyelven megtartott beszédében a cirkuszművészet átalakulásáról, a művészeti ág fontosságáról és társadalmi üzenetéről beszélt. Magyarország e művészeti ág tekintetében különleges, egyedülálló helyzetben van Közép-Európában, hiszen a budapesti nagycirkusz a régió egyetlen kőcirkusza.

A több száz éves tradíciókkal rendelkező művészeti ág Magyarországon folyamatosan sikert sikerre halmoz. Monte-Carlóban aranyat, az Albacete Nemzetközi Cirkuszfesztiválon első díjat nyertünk, miközben számos fiatal magyar cirkuszművészt hívnak külföldre fellépni. Emellett a Fővárosi Nagycirkusz megújuló produkciói méltán hívják fel a figyelmet Magyarországra – mondta beszédében. A magyar kulturális kormányzat és a magyar nézők kiemelt figyelmet szentelnek a cirkuszművészetnek; a színházzal, az operával és a táncművészettel egyenrangú műfajként kezelik azt.

Társadalmi üzenetek közvetítése, esélyegyenlőség, audionarráció vak és gyengénlátó embertársaink számára, cirkuszpedagógia – mind olyan vívmányok, amelyek jó és követendő példával szolgálnak a világ országainak cirkuszai számára.

– Tisztelet az ősöknek, tisztelet az angol cirkuszi hagyományoknak, ahonnan 250 évvel ezelőtt Philip Astley elindította a modern kori cirkuszművészetet – hangsúlyozta Fekete Péter.

Az eseményen jelen voltak az angol artistaszakma legismertebb képviselői: híres artistacsaládok tagjai, cirkuszigazgatók, a brit parlament képviselőiből álló delegáció, valamint az Európa Parlament képviselői. Felszólalt a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazott magyar származású artistaművész, Endrész László, valamint dr. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is.

Forrás: fnc.hu

 

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Párkapcsolati túszdráma a villamoson Párkapcsolati túszdráma a villamoson
Interjú Molnár T. Eszterrel és Totth Benedekkel, a Holtvágány című dráma íróival
színház

Szeretnék minél többféle karaktert eltáncolni Szeretnék minél többféle karaktert eltáncolni
Beszélgetés Bányai Mirjam Lénával, az évad legjobb táncosnőjével
színház

Feloldott fájdalom, tétlen tütüzgetés Feloldott fájdalom, tétlen tütüzgetés
Sylvia Plath: Az üvegbúra - az Örkény Stúdióban
Vizsgaelőadás a Színművészetin

Más művészeti ágakról

Illusztris kezeink, beszélgetés a magyar gyerekkönyvekről
Kenyeres Bálint: Tegnap
Luca Guadagnino: Suspiria – 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés