bezár
 

színház

2018. 03. 07.
Magyar cirkuszművészet a Westminsterben
Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának felszólalása az angol parlamentben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar cirkuszművészet a Westminsterben Alig pár napja A kultúra gyarapít című konferencián Budapesten, a magyar parlament felsőházi termében – ahol több hazai nemzeti előadó-művészeti intézmény vezetője tartott előadást – tartott előadást Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója a cirkuszművészet helyzetéről. Tegnap, 2018. március 6-án Londonban, a Westminster épületében, az angol parlamentben szólalt fel a cirkuszművészet témájában.

A Westminster ablakából jól látszik a hely a Temze partján, ahol 250 éve Philip Astley útjára indította a modern kori cirkuszművészetet, ezzel a gondolattal kezdte beszédét az angol cirkuszszövetség elnöke Martin Hughton. Az angol parlament tagja Peter Luff az összegyűlt vendégeket köszöntötte, és a 250 éves évfordulóról emlékezett meg. A Philip Astley Emlékbizottság elnöke a rendezvényen külön kiemelte, és megköszönte a Fővárosi Nagycirkusznak, hogy januárban Budapesten a nemzetközi cirkuszfesztiválon felelevenítésre került Philip Ashley első lovas bemutatója.

Szkéné színház

Ezt követően tartotta meg köszöntő beszédét Fekete Péter, aki a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület (CECA) elnökeként kapott az ünnepségre meghívást. A miniszteri biztos angol nyelven megtartott beszédében a cirkuszművészet átalakulásáról, a művészeti ág fontosságáról és társadalmi üzenetéről beszélt. Magyarország e művészeti ág tekintetében különleges, egyedülálló helyzetben van Közép-Európában, hiszen a budapesti nagycirkusz a régió egyetlen kőcirkusza.

A több száz éves tradíciókkal rendelkező művészeti ág Magyarországon folyamatosan sikert sikerre halmoz. Monte-Carlóban aranyat, az Albacete Nemzetközi Cirkuszfesztiválon első díjat nyertünk, miközben számos fiatal magyar cirkuszművészt hívnak külföldre fellépni. Emellett a Fővárosi Nagycirkusz megújuló produkciói méltán hívják fel a figyelmet Magyarországra – mondta beszédében. A magyar kulturális kormányzat és a magyar nézők kiemelt figyelmet szentelnek a cirkuszművészetnek; a színházzal, az operával és a táncművészettel egyenrangú műfajként kezelik azt.

Társadalmi üzenetek közvetítése, esélyegyenlőség, audionarráció vak és gyengénlátó embertársaink számára, cirkuszpedagógia – mind olyan vívmányok, amelyek jó és követendő példával szolgálnak a világ országainak cirkuszai számára.

– Tisztelet az ősöknek, tisztelet az angol cirkuszi hagyományoknak, ahonnan 250 évvel ezelőtt Philip Astley elindította a modern kori cirkuszművészetet – hangsúlyozta Fekete Péter.

Az eseményen jelen voltak az angol artistaszakma legismertebb képviselői: híres artistacsaládok tagjai, cirkuszigazgatók, a brit parlament képviselőiből álló delegáció, valamint az Európa Parlament képviselői. Felszólalt a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Pro Cultura Hungarica díjjal jutalmazott magyar származású artistaművész, Endrész László, valamint dr. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is.

Forrás: fnc.hu

 

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Rítus és gyűlölet magyar módra Rítus és gyűlölet magyar módra
Závada Pál – Mohácsi István – Mohácsi János: Egy piaci nap
Vizsgaelőadás a Színművészetin
színház

Önélettánc Önélettánc
A Wayne McGregor Company a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
színház

Diadalmenet Diadalmenet
Louise Lecavalier: Battleground

Más művészeti ágakról

irodalom

Minden Mohácsi-darab egy halálugrás Minden Mohácsi-darab egy halálugrás
A Mohácsi-testvérek Múltépítés című drámakötetének bemutatója a Radnóti Színházban
Abby Kohn – Marc Silverstein: Túl szexi lány
art&design

Felület, tér és tömeg határán Felület, tér és tömeg határán
Oláh Norbert Tűzfalak című kiállításáról a Kahan Art Space-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés