bezár
 

film

2018. 03. 16.
Izgalmas film készülhet egy fiatal fociultráról
A film Szokásjog címmel, részben közösségi finanszírozásból készül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói egy fociultráról, illetve a magyar fiatalok helyzetéről készítenek filmet Szokásjog címmel, melyhez részben közösségi finanszírozásból szeretnék előteremteni a szükséges pénzösszeget.

Manapság egy pályakezdő fiatal filmkészítőnek Magyarországon ugyan számos lehetősége van arra, hogy elindulhasson az írás-rendezés rögös útján, azonban, mint tudjuk, minden kezdet nehéz. A Budapesti Metropolitan Egyetem szerencsés csapata volt Slemmer Ádámé, mely Osvárt Andrea színésznő támogatását élvezve elkészíthette popkulturális utalásokkal teli akciófilmjét Vakfolt címmel. A Vakfolt még moziforgalmazásban is megjelent tavaly januárban, és bár nem  sikerült jól, mégis felhívta a figyelmet a metropolitanesekre. Az intézményben idén végez néhány tehetséges fiatal, akik a Vakfolt rendezőjéhez hasonlóan a magyar fiatalok helyzetéről szeretnének beszélni filmjükben. Ez lesz a Szokásjog, mely egyben a végzős hallgatók diplomafilmje is, és amelyet a költségvetési korlátok miatt közösségi finanszírozásra bocsát a csapat.

A Szokásjog rendezője, a 24 éves Füzes Dániel fiatal kora ellenére már elég sok helyen megfordult, és sok tapasztalatot gyűjtött. Füzes egyetemi tanulmányait a Metropolitan mellett az ELTE Bölcsészettudományi Karának filmelmélet és filmtörténet alapszakján folytatta, de járt a Budapest Film Academy kurzusaira, és Németországban is tanult filmkészítést. Az ambiciózus alkotó már néhány jelentősebb, fesztiválokat is megjárt rövidfilmet tudhat maga mögött (Retorzió, Piszkos munka, Utolsó esély, Ádám fullad), melyekben nemcsak izgalmas karakterdrámákat mutatott be, de társadalomtudatosságáról is tanúbizonyságot tett.

Füzes Dániel: Utolsó esély

A küzdősportokkal is foglalkozó, és a futball-szubkultúrát jó ismerő Füzes a fiatal ketrecharcos lelki világáról mesélő Utolsó esély és a családi kenutúrán keresztül a társadalmi beavatási rituálékat elemző Ádám fullad után a Szokásjogban újfent a felnőtté válás, a férfiasság és a fiatalok lehetőségeinek kérdéseit vizsgálja. A film főszereplője egy huszonéves fiatal fiú, Benedek, aki egy fociultra. Benedek barátaival él-hal a meccsekért, és szívügyének, sőt önkifejezési formának tekinti a szurkolást. Azonban a fiú meccsek utáni élete meglehetősen szürke: nincs munkája, édesanyjával él Budapest egyik külvárosi kerületében, lepukkant otthonukban. Jóllehet, Benedekben meg van a tehetség, amivel kitörhetne a posványból. Így a Szokásjog fő kérdése, hogy főhőse képes-e ráébredni arra, hogy az agresszív szurkolás helyett más, előremutató tevékenységbe kellene fektetnie energiáit.

Füzes Dániel filmje a legelső, klasszikus Rocky-filmet idézi, azonban nyilvánvalóan több akar a Szokásjog lenni egy szabályos sportdrámánál. A rendező szándékai szerint a társadalmi helyzetből fakadó tehetetlenség miatt felgyülemlett frusztráció és az erőszak kapcsolatát fogja vizsgálni a film. „Vannak, akik alkohol vagy drog problémákkal küzdenek, egyesek túlhajtják magukat munkájuk terén, mások nem csinálnak semmit, és én a Szokásjog történetén keresztül speciel azt vizsgálom, hogy mi van egy olyan emberrel, aki a személyes válságát agresszivitásban vezeti le. Egy közegben, ahol nincs mit veszíteni, ahol a testvéri összetartozás a legfontosabb, ott könnyű olyan helyzeteket teremteni, amelyekben "jogos önvédelem" címszóval lehet pusztítani és ön-pusztítani” – állítja Füzes Dániel a film sajtóanyagában.

A Szokásjog tehát izgalmas filmnek ígérkezik, melyet az Indiegogo nevű oldalon lehet támogatni. Az alkotók célja, hogy 3800 dollárt szedjenek össze, mely lefedi a technikai eszközöket, a stáb fizetését, étkeztetését és szállítását, valamint a szükséges helyszínek bérleti díját. Amennyiben sikeres a kampány, a forgatás május végén kezdődhet, és bő egy héten át fog tartani. A stáb mérete 25 fő, ebből 8 fő a filmben szereplő színész lesz. A forgatás helye Budapest, azon belül is 10 különböző helyszínt vesznek majd igénybe az alkotók. Füzes Dániel csapatának állítása szerint a projekt lelkes támogatói még a stáblistára is felkerülhetnek, sőt, akár produceri kredit is járhat a befektetésért cserébe. Tehát akinek felkeltette érdeklődését a Szokásjog, az ne fogja vissza magát, most segédkezhet egy nagyon ígéretesnek tűnő sztori létrejöttében!

 

A cikkben szereplő képek Füzes Dániel egyik előző filmjéből, az Utolsó esélyből származnak. A beágyazott videó az Utolsó esély egyik fesztiválszerepléséről készült.

 

A Szokásjogot az Indiegogo weboldalán lehet támogatni különböző pénzösszegekkel. Itt további információk is olvashatók a projektről:

https://www.indiegogo.com/projects/szokasjog-film#/

 

A stáb főbb tagjai:

Rendező: Füzes Dániel

Forgatókönyv: Noll-Batek Kristóf Áron

Operatőr: Szentiványi Gábor

Producer: Gór Fanni

Vágó: Grőger Nándor

Hang: Markos Levente

nyomtat

Szerzők

-- Benke Attila --

Benke Attila az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett 2012-ben filmtudomány mesterszakon, ugyanitt 2016-ig a Filozófiatudományi Doktori Iskola Film-, média- és kultúraelmélet programjának hallgatója volt. Jelenleg filmkritikusként, újságíróként, szerkesztőként tevékenykedik számos kulturális folyóiratnál és portálnál, valamint filmes műfajelméleti kutatást végez, és magyar filmtörténettel is foglalkozik.


További írások a rovatból

Martin Scorsese: Megfojtott virágok
Ilyen volt az idei Szemrevaló Filmfesztivál
David Gordon Green: Az ördögűző: A hívő

Más művészeti ágakról

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
irodalom

Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés