bezár
 

zene

2018. 03. 21.
Zeneakadémián Enyedi Ágnes a Bandáriummal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zeneakadémián Enyedi Ágnes a Bandáriummal Új népzenei formáció mutatkozik be a Zeneakadémián. Enyedi Ágnes énekesnő és a Bandárium, amelyben a Buda Folk Band három tagja is szerepel, március 23-án ad koncertet Útravaló népzene címmel az intézmény Solti termében.

A műsor a Kárpát-medence autentikus népzenéjének legszebb dallamaiból mutat be nem mindennapi válogatást. A Népművészet Ifjú Mestere címmel és a Junior Prima díjjal is elismert tehetséges énekes, az erdélyi gyökerekkel is rendelkező Enyedi Ágnes népzenei gyűjtései során találkozhatott a paraszti kultúra utolsó emlékeivel, a tágabb összefüggésekre néprajzi tanulmányai világítottak rá - olvasható a Zeneakadémia honlapján.

A friss formációban Enyedi Ágnes mellett a Buda Folk Bandből ismert három zenész, Salamon Soma (furulya, kaval, tilinka, harmonika), Maruzsenszki Andor (hegedű) és Éri Márton (brácsa); Mihó Attila, a Magyar Állami Népi Együttes hegedűse, valamint Enyedi Tamás (cimbalom) és Tóth Máté (bőgő) játszik, a koncerten közreműködik András Orsolya (ütőgardon).

Enyedi Ágnes állandó formációja a Tázló és a Magos együttes, emellett a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes műsorainak is rendszeres közreműködője. Az ajánló szerint a Bandárium zenéjével a magyar népzenei dialektusok stiláris ütőerére tapint rá, azok legelemibb erejű, legkarakteresebb dallamain keresztül.

Műsorában a Bandárium külön figyelmet szentel olyan vidékek zenéinek, amelyek a táncházmozgalomban kevésbé reprezentáltak, annak ellenére, hogy a rájuk jellemző izgalmas zeneiség régóta ismert. A koncerten megidézik továbbá Bartók Béla székelyföldi és Maros menti eredeti gyűjtéseinek zenei anyagát, valamint megemlékeznek az erdélyi népzene egyik legnagyobb gyűjtőjéről, a februárban elhunyt Kallós Zoltánról. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés