bezár
 

art&design

2018. 04. 20.
A bécsi szépségiparról nyílt kiállítás Wien Museum Karlsplatz-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bécsi szépségiparról nyílt kiállítás Wien Museum Karlsplatz-ban Fodrászok, borbélyok, kozmetikusok és a testápolási kultúra állnak a Wien Museum Karlsplatz legújabb kiállítása középpontjában. A Tetőtől talpig című tárlat arra is rávilágít, miként keletkeztek és milyen jelentést hordoztak egyes stílusok és divathullámok.

Mióta hordanak a nők rövid hajat? Milyen bajuszt viseltek a férfiak Bécsben? Hogyan lehet egy frizurának politikai jelentése, és milyen harcban volt fontos fegyver a rúzs? Ilyen és hasonló kérdésekre is választ ad a Wien Museum Karlsplatz napokban megnyílt kiállítása, amelynek középpontjában a bőr- és hajápolás áll a 18. századtól napjainkig. Az emberek a 17. század végétől, a felvilágosodás korától tekintettek a testükre átalakítható erőforrásként - nem pedig mint valami sorsszerű adottságra, amely csak arra jó, hogy dolgozzanak vele. Ettől kezdve hihetetlen mértékben funkcionalizálták, regulázták és módosították a testüket, amely munkaeszköz helyett egyre inkább a munka tárgyává vált. A szépség tehát már nem adottság volt, hanem tudatos munka eredménye. A testkép módosítása az idők során számtalan technikát, terméket és szakmát hívott életre – ilyen például a borbély, a fodrász, a kozmetikus vagy a parókakészítő. A Wien Museum Karlsplatz Tetőtöl talpig. Fodrászkodni, borotválni, megszépíteni című kiállítása ezeket a szakmákat és a modern testápolást mutatja be négy fejezetben, bécsi vonatkozással. A mintegy ötszáz kiállítási tárgy között éppúgy megtalálhatók Sissi szépségreceptjei, mint Conchita egyik parókája, korabeli dauer-gépek vagy hirdetések és plakátok. A jövő év elejéig nyitva tartó tárlat négy különböző szemszögből veszi górcső alá az emberi testet és az átalakítására kialakult technikákat: történetiségében, mint tudatos munka eredményét, minta társadalom elvárásainak címzettjét és mint jelentéshordozót. A megjelenésünk ugyanis árulkodik a társadalomban elfoglalt helyünkről, a státuszunkról, a nemünkről, a világképünkről, a vallásunkról, a szakmánkról, a politikai beállítottságunkról és még sok másról is.
 

Mit Haut und Haar. Frisieren, Rasieren, Verschönern (Tetőtöl talpig. Fodrászkodni, borotválni, megszépíteni)
Helyszín: Wien Museum Karlsplatz, 1040, Bécs
Megtekinthető: 2018. április 19. – 2019. január 6.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés