bezár
 

film

2018. 09. 11.
Magyar film debütált a Telluride-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar film debütált a Telluride-on Bánovits Ottó a Svéd Filmakadémiára készített diplomafilmje, a Dark Chamber is bekerült a szeptember elején megtartott Telluride Filmfesztivál versenyprogramjába. A film ősszel további jeles fesztiválokon is látható lesz majd.

Az idén 45. alkalommal megrendezett Telluride az egyik legfontosabb észak-amerikai fesztivál – és egyben a legkülönlegesebb is: a versenyprogramot mindig csak a fesztivál elején hozzák nyilvánosságra. Ennek ellenére (vagy épp ezért) hatalmas érdeklődés övezi az idén összesen több mint 60 kis- és nagyjátékfilmet tartalmazó programot. A nagyfilmek versenyében rendre itt van megannyi későbbi Oscar-esélyes film nemzetközi vagy amerikai bemutatója.

A rövidfilmes mezőny presztízsét pedig többek között az adja, hogy Barry Jenkins, a Moonlight Oscar-díjas rendezője az egyik kurátora immáron évek óta. A Dark Chamber premierjét követően ő is méltatta a filmet, ahogy a közönségben helyet foglaló Ralph Fiennes színész is gratulált Bánovits Ottó rendezőnek.

A Dark Chamber egy mindössze 6 perces rövidfilm, mely svéd színészek közreműködésével készült. A történetet a 71 menedékkérő halálával járó „halálkamion” esete inspirálta, melyhez az alkotók a camera obscura koncepcióját használják, ily módon indirekt történetmesélést követ az alkotás.

Dark Chamber

A kisfilm operatőre Pálos Gergely volt, aki Svédországban Roy Andersson két legutóbbi nagyjátékfilmjét is jegyezte. A film a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésben, a FIlmfabrique koprodukciójában (Dreissiger László, Osváth Gábor) készült. A film nemzetközi fesztiválforgalmazását a Svéd Filmalap vállalta magára.

A Dark Chamber első hazai vetítése a tavalyi Friss Húson volt. A Telluride után a Dark Chamber októberben Anglia elsőszámú filmfesztiválján, a BFI London Film Festival-on lesz látható, majd két rangos belgiumi állomás következik: a Gent-i és a Leuven-i filmfesztivál.

Forrás: Filmfabrique

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés