bezár
 

irodalom

2018. 10. 05.
A MISZJE Kétnapos művészeti és tudományos programja Rejtő Jenőről
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
A MISZJE Kétnapos művészeti és tudományos programja Rejtő Jenőről Rejtő Jenő orrvérzésig - Fülig Jimmy ajánlásával vagy épp annak ellenére címmel rendez kétnapos művészeti és tudományos programot a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület. Az ingyenes rendezvényre 2018. október 10-én és 11-én a Lumen Kávézóban (1085 Budapest Horánszky utca 5.) kerül majd sor.

 

Bár a MISZJE elsődlegesen a könyvtári kölcsönzések után járó jogdíjak megállapításával és kifizetésével foglalkozó jogkezelő szervezet, egyáltalán nem állnak távol tőle a rendhagyó tudományos, művészeti és kulturális, valamint irodalomnépszerűsítő programok. Ezúttal Rejtő Jenő tragikus halálának (Szovjetunió, munkaszolgálat, 1943) 75. évfordulója szolgáltatott apropót arra, hogy a legendás szerzőről, generációk számára meghatározó műveiről és nem kevésbé kulturális és popkulturális örökségéről, a társművészetekre gyakorolt hatásáról gondolkozzanak. 

A szakma és a szórakozásra vágyó közönség egyaránt megtalálhatja a hat beszélgetésben a számára kedveset. Rejtő magyar irodalomban elfoglalt helyének meghatározásától, a szubjektív Rejtő-képen és a Csontbrigád középiskolai érzékenyítő programok során történő felhasználhatóságán át, a képregényes és filmes adaptálhatóság kérdésén keresztül egészen az 1920-as és ’30-as évek magyarországi szerzői jogi helyzetéig vezet majd az út. Este pedig ingyenes koncertek (szerdán Meglepetés Jazz, csütörtökön Sárarany) segíthetnek az elhangzottak feldolgozásában.

Rèszletes program

Első nap (2018.10.10.)

16:00-17:00 Ki is az a Rejtő Jenő és miért is kellene olvasnunk? – alapozó beszélgetés

Szécsi Noémi író, Horváth Csaba egyetemi oktató és Szabolcsi János középiskolai magyartanár beszélgetnek Rejtő és munkásságának helyéről, értékéről a magyar irodalmon belül. Moderátor: Varga Betti irodalomtörténész

17:00-18:00 Rejtő szubjektív

A legendás író művei generációk számára jelentettek feledhetetlen olvasmányélményeket. Hozták közelebb hozzájuk az irodalmat vagy épp biztosítottak kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget az unalmas vagy épp nyomasztó mindennapokban.

Csarnó Ákos, zenészt (kerekes Band), Kollár Árpád, költőt, Scherer Péter, színművészt és Szűcs Gyula, újságírót Csepregi János író kérdezi saját Rejtő-kötődéseikről.

18:00-19:00 Rejtő világa képregényekben él tovább

Beszélgetés a Rejtő-adaptációk különleges életéről

Résztvevők: Garisa H. Zsolt képregényrajzoló, kihúzó és animátor (a klasszikus Rejtő-képregények felújítója), Hegedűs Márton, képregényalkotó (egy Rejtő életéről készülő képregény tervezője),

Szabó Zoltán Ádám képregényes szakíró, Varga "Zerge" Zoltán, képregényrajzoló és színező (a klasszikus Rejtő-képregények színezője). Moderál: Szép Eszter, képregénykutató 

 

Második nap (2018.10.11.)

16:00-17:00  Az ebédért ma ezzel a bekezdéssel fizetnék!

Szerzői jogi problémák az 1920-as és ’30-as évek Magyarországán és Rejtő Jenő életművével kapcsolatban. Bizony nem csak érdekes, de szórakoztató is lehet a szerzői jog!

Dr. Grad-Gyenge Anikó szerzői jogi szakértőt, a BME tanszékvezetőjét és Dr. Legeza Dénest, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főosztályvezető-helyettesét, a téma kutatóját Bednanics Gábor, az Eszterházy Károly Egyetem oktatója faggatja.

17:00-18:00 Amikor elfelejted, ki vagy - az identitásvesztés ábrázolása Rejtő Jenő Csontbrigádjában

Beszélgetés a Csontbrigád című regényhez kapcsolódó középiskolai érzékenyítő foglalkozások tapasztalatairól a program két vezetőjével: Borbáth Péter íróval, Csepregi János íróval, mentálhigiénés szakemberrel. Moderátor: Szekeres Niki kritikus

18:00-19:00 Rejtő mozgásban

Milyen út vezetett az animációtól a hangos könyvön keresztül az egészestés moziig? És vajon merre vezet tovább?

A beszélgetés résztvevői: Varsányi Ferenc animációs rendező, a Piszkos Fred közbelép c. animációs film rendezője, Cserkuti Dávid illusztrátor, a Piszkos Fred közbelép c. animációs film látványtervezője, Gerencsér Péter filmtörténész, újmédia-kutató. Moderál: Szép Eszter képregénykutató.

 

Rejtő Jenő orrvérzésig – a plakát

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Pozícióvakság és katasztrófapornó
irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal

Más művészeti ágakról

színház

Csontdaráló Csontdaráló
Kele Fodor Ákos: Az egyse. Comico-tragicus fekete daljáték a legnagyobb bocsánatos bűnről
Sajtótájékoztató Enyedi Ildikó új filmjéről, A feleségem történetéről
A második HUBBY-est a B32-ben, június 4-én


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés