bezár
 

film

2018. 10. 11.
A vígjáték címmel jelent meg a Filmanatómia-sorozat új kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A vígjáték címmel jelent meg a Filmanatómia-sorozat új kötete A rajongók és laikusok számára egyaránt hasznos olvasmány, A vígjáték a címében hivatkozott műfajt járja körbe. Válogatott tanulmányok mutatják be a zsáner történetét, alműfajait és a franchiserendszert. Szó esik a Monty Python társulatról, Bud Spencer és Terrence Hill vígjátéksikereiről és az animációs komédiasorozatokról is. A kötet külön foglalkozik a magyar vígjátékokkal, valamint tartalmaz egy interjút Tímár Péter rendezővel – tájékoztatta a Filmanatómia a prae.hu művészeti portált.  

A vígjáték egyike az első és legmeghatározóbb műfajoknak, mely az évtizedek során roppant sokszínűvé vált, és az egyik leghatásorientáltabb zsáner lett. A vígjáték hatalmas számú film gyűjtőfogalma, amelyek cselekménye helyzetkomikumon alapul. A vígjátékok kulcseleme a humor, a nézőt nevetésre sarkallják, és szinte mindig happy enddel zárulnak. A vígjátékon belül megkülönböztetik a romantikus vígjátékot, a fekete vígjátékot, a tinivígjátékot, a paródiát, a szatírát, a burleszket, a slapsticket, a screwball comedyt, és a testnedves/altesti vígjátékot. A vígjáték sajátos tematikai jegyei alapján további felosztási lehetőségeket kínál, legyen akár szó esküvői vígjátékokról, a műfaji hibriditás jegyében fogant musical-vígjátékokról, vagy akció-vígjátékokról.

A vígjáték című tanulmánykötet arra vállalkozik, hogy segítsen a műfaji eligazodásban. A kötetben a zsáner társadalomtörténeti áttekintése mellett szó esik a vígjátékfranchise-okról, a Rendőrakadémiától és a Reszkessetek, betörők!-től kezdve az Amerikai pitén és a Bridget Jones-filmeken át a Másnaposok-szériáig bezárólag. A burleszkkel, tinivígjátékokkal, screwball comedykkel külön tanulmányok foglalkoznak, csakúgy, mint az abszurd humor nagyágyúival, a Monty Python társulattal. Egy fejezet Bud Spencer és Terrence Hill vígjátéksikereit járja körbe. A második világháború utáni magyar vígjátékról külön szó esik, és a hazai vonalat erősíti a Tímár Péter filmrendezővel készült interjú, aki az Egészséges erotika, a Csinibaba vagy a Zimmer Feri révén egyike a műfaj legjelentősebb hazai képviselőjének.

A vígjáték a Filmanatómia-sorozat korábbi könyveihez hasonlóan ezúttal is értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos és szórakoztató formában, számtalan ismert filmpélda segítségével kívánja bemutatni és a nézőhöz, olvasóhoz közelebb hozni az egyik legnépszerűbb, legismertebb műfajt.

A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos és élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben.

A kötet szerzői gyakorló, jegyzett filmkritikusok, közöttük egyaránt megtalálhatók a Filmvilág filmművészeti folyóirat szerzői, valamint a felsőoktatásban dolgozó professzorok.

A vígjáték

A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatóra a szerzők jelenlétében és közreműködésével, október 19-én, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor az Art+ Cinemában (1073, Budapest, Erzsébet körút 39.). A beszélgetésen részt vesznek a kötet szerzői: Barát Kornélia, Huber Zoltán, Dr. Kárpáti György, Lakatos Gabriella, Orosdy Dániel, Szalóki László, valamint Tímár Péter filmrendező, az Egészséges erotika, a Csinibaba, a Zimmer Feri, és a Csapd le csacsi! vígjátéksikerek alkotója. 

Vetített filmek:

- 19 órától: Én, Tonya (I, Tonya, rendező: Craig Gillespie, USA, 2017, 120')
- 21 órától: Rögtönzött szerelem (The big sick, rendező: Michael Showalter, 2017, 120')

A könyvbemutatón a részvétel díjtalan. A két filmre szóló belépőjegy ára 2200 forint, amely mellé a vásárlók ingyen megkapják A vígjáték kötetet.

A kötet szerzői:

- Barát Kornélia, filmkritikus, internetes lapok szabadúszó szerzője
- Báron György, a Színházi- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének, a FIPRESCI magyar tagszervezetének elnöke
- Gelencsér Gábor, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudomány Tanszékének az oktatója
- Huber Zoltán, filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának állandó szerzője
- Dr. Kárpáti György, a Pázmány Peter Katolikus Egyetem habilitált egyetemi adjunktusa, a Filmanatómia-sorozat szerkesztője
- Lakatos Gabriella, az ELTE Film-, Média-, és Kultúraelméleti Doktori Programjának hallgatója
- Orosdy Dániel, szabadúszó filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának rendszeres szerzője, filmes tárgyú könyvek szerzője és szerkesztője
- Szalóki László filmesztéta, filmkritikus, a pécsi Film-Virage Kulturális Egyesület tagja

A vígjáték a nagy könyvesbolt hálózatokban és alternatív terjesztőhelyeken egyaránt kapható 3190,- forintos áron.

Forrás: Filmanatómia

nyomtat

További írások a rovatból

Adina Pintilie: Ne érints meg!
Budapesti Nemzetközi Dokumentumfil Fesztivál, 2019. 01. 28–02.03., Cinema City Aréna

Más művészeti ágakról

Sarah Kane Cleansed című darabja az Ódry Színpadon
Nényei Pál legújabb kötetének bemutatója
gyerek

Te hogyan folytatnád? - Orangután Te hogyan folytatnád? - Orangután
Lakatos István része


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés