bezár
 

film

2018. 10. 16.
Taiwan Dox a Toldiban
Tajvani Dokumentumfilm Napok, 2018. október 25-27. Toldi mozi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ősi kultúra, feldolgozhatatlan múlt, női sorsok, elmúlás és továbblépés, valamint Tajvan varázslatos természete állnak az idei Tajvani Dokumentumfilm Napok fókuszában – tájékoztatta a Palantír Film a prae.hu művészeti portált.

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány negyedszer rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 8 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

A filmnapokat Andrew Y. Chang úr, a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője nyitja meg 2018. október 25-én este 18 órakor. Utána kerül sor Deng Nan-guang fotóművész digitálisan felújított 8 mm-es filmjeinek vetítésére Yen-Ting Wang tajvani zongoraművész zenei kíséretével.

A fesztiválon vetített további filmek:

A hegy (2015)

Rendező: SU Hung-en

Többszörösen díjnyertes dokumentumfilm egy truku törzsbeli öregember szemszögén keresztül az évszázadok óta tartó gyarmatosító hatalmak elnyomásáról. Lázadások, félelmek, az őslakók hite az emberiségben, összefonódó sorsok.

Formosa (2014)

Rendező: Charlie Chu

Lélegzetelállító tájak, teaültetvényektől zöld hegyek, az óceán tündöklő kéksége, tajvani mesterek, őslakók kultúrája. A film a hagyományokat a mai napig életben tartó tajvaniak előtt tiszteleg.

Keserédes élet (2008)

Rendező: HSU Hui-ju

Apa-lánya kapcsolat optikai csalódás nélkül, fájó elmúlás, az elvesztés története, küzdés a rákkal napról napra és a végső leépülés. Megható életképek egy olyan rendezőnő szemszögéből, akinek az apja szeretete volt a legfontosabb.

Retúr (2017)

Rendező: HUANG Pang-Chuan

Képkockák egymásutánjai, visszaemlékezés, párhuzamos történetek. Az egyik a két kontinensen át vezető vonatút, a másik egy régi családi kép nyomán a leleplező elmélyülés vissza a háborús évekbe.

Az emlékezés színei (2017)

Rendező: CHEN Yi-chu

A kísérleti dokumentumfilmben a rendezőnő a valóság és az emlékezet képei közt keresi önmaga és családja viszonyait.

Házasság/törés (2012)

Rendező: NGUYỄN Kim Hồng

Elmúló kapcsolatok, a bántalmazásnak kitett nők, akikről azt hiszik, hogy egy szebb és biztosabb jövő reményében mennek férjhez külföldi férfiakhoz. A vietnámi származású, Tajvanra letelepedett feleség menekülése és éveken át tartó felépülése egy objektívebb szemszögből. Miközben másik három sorstársának is beleláthatunk vívódásaiba.

A sors ösvénye (2017)

Rendező: YANG Chun-Kai

Egy véletlen találkozás, majd abból egy életen át tartó törzsi összefonódás. A történet elmesélője 20 éve gyakorolja az isteni rítusokat szolgáló hagyományt, rajta keresztül láthatunk bele a tajvani amis törzs életébe.

Még több információ a fesztivál Facebook eseményének oldalán és a Palantír Film honlapján található.

Főoldali kép: Farmosa

Forrás: Palantír Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés