bezár
 

film

2018. 11. 11.
Átadták a 15. VERZIÓ díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 15.VERZIÓ magyar közönségdíját az Egy nő fogságban, nemzetközi közönségdíját az Erdők ideje nyerte. A Legjobb emberi jogi film a Srbenka, a legjobb diákfilm A sziget lett. Különdíjat kapott a Semmi sem mutatja, Az ő hangjuk és a Carlos filmje – tájékoztatta a VERZIÓ a prae.hu művészeti portált.

November 10-én, szombat este kihirdették a budapesti Toldi moziban a 15. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait

Idén első alkalommal a VERZIÓ Filmfesztivál Nemzetközi és Magyar Közönségdíjat is hirdetett a közönség szavazatai alapján. A Magyar közönségdíj nyertese Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje lett, mely az emberkereskedelem jelenségét vizsgálja egy rabszolgaként dolgozó nő történetén keresztül. A megrázó alkotás az első magyar egész estés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába, és a legfrissebb hírek szerint bekerült az Európai Filmdíjra jelölt legjobb öt dokumentumfilm közé.

A Nemzetközi Közönségdíjat a francia Francois-Xavier Drouet filmje, az Erdők ideje kapta, mely az ipari erdészetet és annak alternatíváit mutatja be. Az eredeti, érintetlen őstermészet jelképét, az erdőt korábban sosem látott iparosodási hullám érte el. Élő erdő vagy zöld sivatag – a ma döntései formálják a holnap tájképét.

A Legjobb Emberi Jogi Film díját a Srbenka című alkotásnak ítélte oda az ötfős Diákzsűri. 1991 telén Zágrábban meggyilkoltak egy 12 éves szerb lányt. Negyed évszázaddal később Oliver Frljić, a legnevesebb horvát színházi rendező színdarabot rendez az esetből. A horvát alkotó, Nebojša Slijepčević Európai Filmdíjra is jelölt, megrázó alkotása azt vizsgálja, hogyan birkózik meg a jugoszláv háború után született generáció a történelem sötét árnyaival.  

A Jack Atmore, Aujeszky Nóra, Kyung Rae Park, Simor Kamilla és Lucy Szemetová alkotta nemzetközi Diákzsűri Különdíjat is osztott a kategóriában, melyet az ukrán Semmi sem mutatja című film kapott. Alina Gorlova a napokban Minkszkben is díjazott műve egy háborúból visszatért nő története, aki poszttraumatikus szindrómával küzd, és megpróbál visszatérni a normális kerékvágásba. Hogy fest a valóság a katonai hősiesség színfala mögött? Mennyi ideig szenvednek az utóhatásoktól a háborút megjárt emberek?

A Diák- és elsőfilmes versenyprogramot a háromtagú Nemzetközi Zsűri bírálta. Groó Diana filmrendező, Kerekes Péter rendező-producer és Antonello Vinci programkurátor a Legjobb Diákfilm díját A sziget című alkotásnak ítélte. Adam Weingrod dokumentumfilmje intim bepillantás egy Kelet- és Nyugat-Jeruzsálem határán álló hospice ház lakóinak történetébe, mely az Óváros fala tövében áll. A rendező két évet töltött a páciensekkel és a gondozókkal beszélgetve, megismerve életük történéseit. A film érzékenyen ragadja meg az életben maradók és a kórházból utolsó útjukra indulók humoros, gyengéd, vagy szomorú pillanatait.

A Nemzetközi Zsűri két Különdíjat is kiosztott, Az ő hangjuk és a Carlos filmje című filmeknek. A lengyel Eri Mizutani rövidfilmje, Az ő hangjuk egy lengyel bentlakásos iskolába visz el, mely elszigetelt és gondoskodó környezet hallássérült gyerekeknek, Renato Borrayo Serrano műve, a Carlos filmje egy Oroszországban tanuló guatemalai fiatalember nehézkes viszonyát mutatja be anyósával és apósával első gyermekének születése után.

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy szabadon kinyilváníthassa a véleményét az őt érintő kérdésekben. Az idei évben ezért az UNICEF Magyarország támogatásával összeállt Gyerekzsűri választotta ki a fesztivál nyertes gyerekfilmjét. A háromtagú Gyerekzsűri a Diák Verzió öt filmje közül Révész Bálint Nagyi projekt című dokuját díjazta.

A díjátadó ceremóniát a fesztivál zárófilmje, a norvég-lett koprodukcióban készült A felszabadulás napja vetítése zárta. Az egész világ ámulatára a Laibach nevű szlovén kultegyüttes volt az első rock zenekar, amelyet az erődítményszerűen zárt Észak-Koreába koncertezni hívtak. Mielőtt az alternatív zenét hírből sem ismerő közönség elé állhattak volna, az együttesnek engedélyeztetnie kellett a merev ideológiai elvárások és a kulturális különbségek miatt hajthatatlan cenzorokkal a dalokat.

A vetítés után Oksana Sarkisova, a fesztivál igazgatója beszélgetett Ugis Olte és Morten Traavik rendezőkkel, valamint Ivan Novakkal, a Laibach tagjával.

A 15. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjazott filmjei:

Magyar Közönségdíj: EGY NŐ FOGSÁGBAN

Nemzetközi Közönségdíj: ERDŐK IDEJE

Legjobb Emberi Jogi Film díja: SRBENKA

A Diákzsűri különdíja: SEMMI SEM MUTATJA

Legjobb Diák- és elsőfilm díja: A SZIGET

A Nemzetközi zsűri különdíja: AZ Ő HANGJUK és CARLOS FILMJE

Gyerekzsűri díja: NAGYI PROJEKT

További információk a fesztivál honlapján találhatók.

Képek: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bagota Béla: VALAN
Nora Fingscheidt: Kontroll nélkül
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér

Más művészeti ágakról

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés