bezár
 

film

2018. 11. 16.
Új sorozat indul Emir Kusturicával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emir Kusturica világhírű filmrendező, színész, forgatókönyvíró és zenész emblematikus figurája a ’80-as, ’90-es évekbeli Közép-Kelet Európának, aki saját bőrén is megtapasztalhatta a rendszerváltás időszakát. A Volt egyszer egy Vadkelet dokumentumfilm-sorozat, melynek házigazdája maga Kusturica, éppen ezt a világot igyekszik bemutatni a nézőknek – tájékoztatta az AMC Network a prae.hu művészeti portált.

A közép-kelet-európai országokban a rendszerváltás évtizedeken át elfojtott vágyakat hozott felszínre. Hirtelen betört a térségbe a Nyugat, és a tűrt, esetleg tiltott gondolatok kiszabadultak. Mindenki ízlelgetni kezdte a szabadság és a vadkapitalizmus ízeit. A sorozat arra keresi a választ, hogy a rendszerváltozás után mi mindenre voltak hajlandóak az emberek azért, hogy megéljenek, boldoguljanak, vagy éppenséggel kitűnjenek a szürke hétköznapokiságból.

Az öt részes produkcióból kiderül, hogy hogyan és miért vált a világ ismert pornóközpontjává Budapest és Prága, kik vezetik még ma is a szexipart Szentpéterváron, miből élnek a mai orosz divatdiktátorok és Instagram-sztárok, vagy miért fordultak milliók az ezotéria és a csodák felé. De arra is fény derül, hogy milyen is igazából a gazdasági elit, a régi és új gazdagok világa, és mit jelent pontosan a gasztroforradalom, ami a szaftos pörköltről a fine diningra helyezte a hangsúlyt.

A stáb közel egy éven keresztül kereste azokat a történeteket és embereket, akiket végül Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban és Magyarországon találtak meg, és akik tökéletesen bemutatják a múltat és a gyakran extrém jelent, vagyis a Vadkeletet. Ehhez társulnak hozzá a világhírű filmrendező, Kusturica személyes hangvételű átvezetései, melyek kontextusba helyezik a sorozat minden részletét.

vas

Izgalmas emberi sorsok, drámák, kudarcok kerülnek elő, és nem egy sikertörténet bontakozik ki az egy órás epizódokban, amelyek remekül példázzák a térség elmúlt évtizedeit. A nézők bepillanthatnak többek között Nyúl Sándor, a térség legnagyobb ingatlanfejlesztési cégének, a Gránit Pólus elnökének életébe, találkozhatnak az orosz Shpak házaspárral, akik mindenáron nyugati sztárok akarnak lenni, és megszámlálhatatlan plasztikai műtétjük után mára már másfél millió Instagram-követővel bírnak, és Csehország sztárséfjével, Zdenek Pohlreich-hal is, aki Ausztráliában tanulta a modern konyha alapjait, majd három éttermet indított Prága szívében.

Megismerhetik Lady Dömpert, vagyis Petróczi Zoltánt is, aki a rendszerváltás körüli években transzvesztitaként hódította meg a budapesti éjszakát, Maria Campinát, a román boszorkányok arannyal megkoronázott királynőjét, aki Elena Ceausescu egykori titkos jósnője volt, és Pierre Woodmant is, akit a szakma és a rajongók csak anál pápaként emlegetnek, és aki mára a világ egyik legismertebb pornó producere lett.

dömper

A Volt egyszer egy Vadkelet – Emir Kusturicával című sorozat összesen 25 különleges embert és történetet mutat be azzal a céllal, hogy a nézők megismerjék a jelenségek mögött meghúzódó igazi kelet-európai valóságot, mindenféle ítélkezés és véleményformálás nélkül.

A Spektrum saját gyártású sorozatának főszerkesztője Hadas Krisztina, felelős szerkesztői Korn Anita és Kéky Kira, producere Máté Krisztina. A produkció első epizódját november 22-én este 10 órakor láthatják az érdeklődök a televízióban, további epizódok minden csütörtökön este 10 órakor.

Forrás: AMC Network

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés