bezár
 

irodalom

2018. 11. 20.
Nagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapja a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapja a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardot Nagy Gábor József Attila-díjas költő és Paszkál Gilevszki macedón költő, műfordító kapja a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardot - közölte a díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke kedden az MTI-vel.

A 16. századi magyar költőóriásának emléket állító elismerés a magyar irodalmi életben évtizedek óta széles körben elismert költőket, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító európai szellemiségű külföldieket jutalmazza.

Nagy Gábor költő, irodalomtörténész, a Hitel folyóirat rovatvezető szerkesztője 1972-ben született Körmenden. Több mint 10 önálló kötete jelent meg, tagja a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) és a Magyar Írószövetségnek. A közlemény szerint nagy megtiszteltetésnek nevezte a Balassi-kard odaítélését, és örömmel készül annak átvételére.

A Szkopjéban élő Paszkál Gilevszki számos magyar költőtől - köztük Juhász Ferenctől és Nagy Lászlótól - fordított verseket az elmúlt fél évszázadban. Balassi Bálinttól több mint tíz költeményt ültetett át anyanyelvére. Kitüntetését egy Balassi-karddal korábban jutalmazott műfordító, az észt Sander Liivak ajánlotta az alapítvány számára.

A szablyákat 2019. februárban adják át a díjazottaknak.

Fotó: Lehóczky Ágnes Nagy Gábor honlapja

nyomtat

További írások a rovatból

Szabó Magda: Csigaház, Jaffa Kiadó, 2018.
Életrajz-változatok Takács Zsuzsára
irodalom

Talajt kell érni Talajt kell érni
Interjú Izsó Zitával
irodalom

Én önmagammal bokszolok Én önmagammal bokszolok
Interjú Dragomán Györggyel

Más művészeti ágakról

A zenészgörcs, avagy fokális disztónia kezelése
Borbás Dávid: A buszsofőr, Jamrik Levente: Az elíziumi kém
Csapody Kinga adventi mesekönyvről, régi-új kedvencekről és nagy meglepetésekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés