bezár
 

art&design

2018. 11. 26.
Sokáig lappangó Aba-Novák-festmény a Bodó Galéria árverésén
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Sokáig lappangó Aba-Novák-festmény a Bodó Galéria árverésén Lappangó Aba-Novák Vilmos-festmény került elő; az 1935-re datált, Vándorkomédiások című alkotást december 10-én bocsátja árverésre több más festménnyel együtt a Bodó Galéria Budapesten.

A modern magyar festészet legeredetibb és legvitatottabb festője Vándorkomédiások című festményének holléte évtizedek óta ismeretlen volt – közölte a galéria hétfőn az MTI-vel.

Aba-Novák Vilmos életművében az artistákat és cirkuszi komédiásokat bemutató tematika az 1930-as években vált uralkodóvá, a témának szentelt sorozat az alkotó legismertebb munkáit tartalmazza, ennek a sorozatnak egy újabb darabja került most elő. A festő temperamunkája csütörtöktől tekinthető meg a galéria aukciós kiállításán.

A galéria tárlatán az Aba-Novák-kép mellett Munkácsy Mihály életművéből az 1872-1873 folyamán készült Éjjeli csavargók I. című, jelenleg a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galériában található alkotás egyik fő alakja, a Csavargó is megtekinthető lesz. A tárlaton olyan neves magyar és európai, 19. és 20. századi művészek munkáit mutatják be, mint Mednyánszky László, Lotz Károly vagy Ligeti Antal. A tárlatot Zsolnay-kerámiák, porcelánok és üvegtárgyak, valamint a magyar kortárs művészek alkotásaiból álló válogatás egészíti ki.

A tájékoztató idézi Bodó János galériatulajdonost, aki Aba-Novák festményéről elmondta, hogy a cirkuszi sorozat jellemzően tarka színekkel, bravúros könnyedséggel, játékossággal és lehengerlő egyéniséggel ábrázolja a cirkuszi és artista világ alakjait, képein gyakran sajátos erotikával kiegészítve jelennek meg az alakok. A most előkerült kép fő alakjai, a két piros dresszes artistanő a festő korábbi munkáin is megjelenik.

A festmény készítésének időpontja az 1930-as évekre tehető, amelyet a művész életművében elhelyezett tematikai datálás és a kép hátoldalán olvasható pontos budapesti cím is alátámaszt. Az alkotást Molnos Péter az Aba-Novák Vilmosról írt monográfiájában Artisták címmel a lappangó képek között tartja számon, 1935-ös datálással – hangsúlyozta a galériatulajdonos.

Kép: Bodó Galéria honlapja

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Kelet kávézó, hétfő este Kelet kávézó, hétfő este
Kurátori tevékenység: elmélet és gyakorlat határán?
art&design

Ellentétes közelség Ellentétes közelség
Papageorgiu Andrea és Ora Hasenfratz Bárhol vagy, hozzám biztosan közel című kiállításáról
art&design

A portéka portréja A portéka portréja
Vachter János: Market – Reloaded
art&design

Mi ez a tömeg? Mi ez a tömeg?
Interjú Horváth Éva Mónika festőművésszel

Más művészeti ágakról

színház

A színtelen és szívtelen Don Juan A színtelen és szívtelen Don Juan
Ödön von Horváth darabja a Jurányi Házban
Három holló, Budapest, 2018. december 7.
irodalom

Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt
Balogh Gergő Karinthy nyelvet ölt című kötetének budapesti bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés