bezár
 

art&design

2018. 11. 26.
Sokáig lappangó Aba-Novák-festmény a Bodó Galéria árverésén
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Sokáig lappangó Aba-Novák-festmény a Bodó Galéria árverésén Lappangó Aba-Novák Vilmos-festmény került elő; az 1935-re datált, Vándorkomédiások című alkotást december 10-én bocsátja árverésre több más festménnyel együtt a Bodó Galéria Budapesten.

A modern magyar festészet legeredetibb és legvitatottabb festője Vándorkomédiások című festményének holléte évtizedek óta ismeretlen volt – közölte a galéria hétfőn az MTI-vel.

Aba-Novák Vilmos életművében az artistákat és cirkuszi komédiásokat bemutató tematika az 1930-as években vált uralkodóvá, a témának szentelt sorozat az alkotó legismertebb munkáit tartalmazza, ennek a sorozatnak egy újabb darabja került most elő. A festő temperamunkája csütörtöktől tekinthető meg a galéria aukciós kiállításán.

A galéria tárlatán az Aba-Novák-kép mellett Munkácsy Mihály életművéből az 1872-1873 folyamán készült Éjjeli csavargók I. című, jelenleg a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galériában található alkotás egyik fő alakja, a Csavargó is megtekinthető lesz. A tárlaton olyan neves magyar és európai, 19. és 20. századi művészek munkáit mutatják be, mint Mednyánszky László, Lotz Károly vagy Ligeti Antal. A tárlatot Zsolnay-kerámiák, porcelánok és üvegtárgyak, valamint a magyar kortárs művészek alkotásaiból álló válogatás egészíti ki.

A tájékoztató idézi Bodó János galériatulajdonost, aki Aba-Novák festményéről elmondta, hogy a cirkuszi sorozat jellemzően tarka színekkel, bravúros könnyedséggel, játékossággal és lehengerlő egyéniséggel ábrázolja a cirkuszi és artista világ alakjait, képein gyakran sajátos erotikával kiegészítve jelennek meg az alakok. A most előkerült kép fő alakjai, a két piros dresszes artistanő a festő korábbi munkáin is megjelenik.

A festmény készítésének időpontja az 1930-as évekre tehető, amelyet a művész életművében elhelyezett tematikai datálás és a kép hátoldalán olvasható pontos budapesti cím is alátámaszt. Az alkotást Molnos Péter az Aba-Novák Vilmosról írt monográfiájában Artisták címmel a lappangó képek között tartja számon, 1935-ös datálással – hangsúlyozta a galériatulajdonos.

Kép: Bodó Galéria honlapja

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében

Más művészeti ágakról

színház

Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje Hősök, árulók, bohócok: Coriolanus és a művészet egyesítő ereje
Az ukrán Ivan Franko Nemzeti Drámai Színház vendégjátéka a MITEM-en
irodalom

Fejnehéz éjszakák Fejnehéz éjszakák
André Aciman: Nyolc fehér éjszaka. Ford.: Rácz Judit. Athenaeum Kiadó, 2018.
gyerek

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés