bezár
 

art&design

2018. 11. 26.
Sokáig lappangó Aba-Novák-festmény a Bodó Galéria árverésén
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Sokáig lappangó Aba-Novák-festmény a Bodó Galéria árverésén Lappangó Aba-Novák Vilmos-festmény került elő; az 1935-re datált, Vándorkomédiások című alkotást december 10-én bocsátja árverésre több más festménnyel együtt a Bodó Galéria Budapesten.

A modern magyar festészet legeredetibb és legvitatottabb festője Vándorkomédiások című festményének holléte évtizedek óta ismeretlen volt – közölte a galéria hétfőn az MTI-vel.

Aba-Novák Vilmos életművében az artistákat és cirkuszi komédiásokat bemutató tematika az 1930-as években vált uralkodóvá, a témának szentelt sorozat az alkotó legismertebb munkáit tartalmazza, ennek a sorozatnak egy újabb darabja került most elő. A festő temperamunkája csütörtöktől tekinthető meg a galéria aukciós kiállításán.

A galéria tárlatán az Aba-Novák-kép mellett Munkácsy Mihály életművéből az 1872-1873 folyamán készült Éjjeli csavargók I. című, jelenleg a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galériában található alkotás egyik fő alakja, a Csavargó is megtekinthető lesz. A tárlaton olyan neves magyar és európai, 19. és 20. századi művészek munkáit mutatják be, mint Mednyánszky László, Lotz Károly vagy Ligeti Antal. A tárlatot Zsolnay-kerámiák, porcelánok és üvegtárgyak, valamint a magyar kortárs művészek alkotásaiból álló válogatás egészíti ki.

A tájékoztató idézi Bodó János galériatulajdonost, aki Aba-Novák festményéről elmondta, hogy a cirkuszi sorozat jellemzően tarka színekkel, bravúros könnyedséggel, játékossággal és lehengerlő egyéniséggel ábrázolja a cirkuszi és artista világ alakjait, képein gyakran sajátos erotikával kiegészítve jelennek meg az alakok. A most előkerült kép fő alakjai, a két piros dresszes artistanő a festő korábbi munkáin is megjelenik.

A festmény készítésének időpontja az 1930-as évekre tehető, amelyet a művész életművében elhelyezett tematikai datálás és a kép hátoldalán olvasható pontos budapesti cím is alátámaszt. Az alkotást Molnos Péter az Aba-Novák Vilmosról írt monográfiájában Artisták címmel a lappangó képek között tartja számon, 1935-ös datálással – hangsúlyozta a galériatulajdonos.

Kép: Bodó Galéria honlapja

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
art&design

Szokó Szótára Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
art&design

Lehetséges, sőt szükséges az alapjövedelem bevezetése Lehetséges, sőt szükséges az alapjövedelem bevezetése
Lehetetlen? - beszélgetés a művészeti alapjövedelemről, Politikatörténeti Intézet, 2018. októbert 15.

Más művészeti ágakról

színház

Kóstolónyi Kosztolányi Kóstolónyi Kosztolányi
Összművészeti borkóstolás a Budapest Jazz Clubban
69. Berlinale, 2019. február 7-17.
Paweł Pawlikowski: Hidegháború
irodalom

Az Iskola a határon 60 éve Az Iskola a határon 60 éve
Fűzfa Balázs válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés