bezár
 

art&design

2018. 12. 06.
A magyar fotó 1840-1989-ig: hiánypótló áttekintés a magyar fotósok életéről és életművéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar fotó 1840-1989-ig: hiánypótló áttekintés a magyar fotósok életéről és életművéről A közelmúltban jelent meg a Látóhatár Kiadó gondozásában Péntek Orsolya A magyar fotó 1840-1989 című könyve, amely a fényképezés kezdeteitől a rendszerváltásig mutatja be magyar fotográfusok életét és életművét. 

Robert Capa, André Kertész, Brassai, Munkácsi Márton: fotós világsztárok, akik Magyarországon születtek és a XX. század elején lettek híresek. A magyar fotózás lenyűgözően gazdag múltja azonban jóval korábban kezdődött: már 1841-ben műterem nyílt Pesten. Vajon hányan tudják, hogy magyar volt a világ egyik első hadifényképésze, és hogy a színes kép készítéséig már a XIX. században eljutott egy erdélyi fotográfus is?

A magyar fotó című kötet a kezdetektől, az első dagerrotípia elkészültétől a neoavantgárd korszakon át egészen 1989-ig mutatja be a magyar fotográfia történetének legfontosabb életműveit. Azokét is, akik bámulatos tehetségükkel és káprázatos teljesítményükkel a nagyvilág más tájain (az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban vagy máshol) lettek méltán sikeresek, mint André Kertész, Robert Capa, Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Brassai, Munkácsi Márton, Besnyő Éva vagy Ergy Landau, és azokét is, akik itthon szereztek maguknak hírnevet, mint Pécsi József, Máté Olga, Székely Aladár, Angelo, Escher Károly vagy Kinszki Imre). Valamennyien kitörölhetetlen részeivé váltak a magyar kultúrának.

Újdonság a kötetben, hogy női fotográfusok életművével is foglalkozik, akik szinte ismeretlenek a nagyközönség előtt. A női fotósok által megjelenített világ a női látásmódot tükrözi.

A fotók sok mindent elárulnak a korról, amelyben születtek, a világról, amelyet ábrázolnak és az emberről, aki készítette őket. Látszólag a múltról szólnak, egy megállított vagy megkonstruált pillanatról, de amit láttatnak, időtlen és örök emberi. A kötetben fellelhető fényképek 150 esztendő lenyomatai, ám ennél jóval többet adnak: érzelmileg is hatnak és esztétikai élményt nyújtanak. Megmutatják, honnan indult és milyen utat járt be másfél évszázad alatt Magyarországon a fotográfia, hogyan jutott el az eleinte csupán dokumentálni kívánó fényképészet az új vizuális művészeti ág megszületéséig.

Ez a kötet mindazok számára hasznos olvasmány, akik többet szeretnének megtudni erről a varázslatos világról, a fényképezés örök csodájáról.
 

 

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Lehetséges, sőt szükséges az alapjövedelem bevezetése Lehetséges, sőt szükséges az alapjövedelem bevezetése
Lehetetlen? - beszélgetés a művészeti alapjövedelemről, Politikatörténeti Intézet, 2018. októbert 15.
art&design

Emberi történetek Emberi történetek
Nők három felvonásban
art&design

Mi ez a tömeg? Mi ez a tömeg?
Interjú Horváth Éva Mónika festőművésszel
art&design

A kreativitás termelése A kreativitás termelése
Esztétikai nevelés és az érzéki pedagógiai fejlesztése: Mérei Ferenc

Más művészeti ágakról

Reisz Gábor: Rossz versek
színház

A színtelen és szívtelen Don Juan A színtelen és szívtelen Don Juan
Ödön von Horváth darabja a Jurányi Házban
színház

Az artisztika fellegvára Az artisztika fellegvára
A Fővárosi Nagycirkusz története a kezdetektől napjainkig
Borbás Dávid: A buszsofőr, Jamrik Levente: Az elíziumi kém


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés