bezár
 

zene

2018. 11. 30.
Meghirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyt Március 14-éig lehet pályázni a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyre, amelynek díjazott művei a Beethoven Budán Fesztiválon szólalnak meg.

A második alkalommal meghirdetett zeneszerzőversenyre olyan új, eddig nem előadott önálló zeneművel lehet nevezni, amely Beethoven hegedűre és zongorára írt F-dúr "Tavaszi" szonátájának egy felismerhető motívumára épül - mondta el Fekete Gyula zeneszerző a versenyt és a fesztivált bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Klasszikus kedvencek 2018.

A pályamű hossza 7-12 perc lehet, a hangszerek csak akusztikusan szerepelhetnek, a verseny összdíjazása pedig hatezer euró.

A zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző, tagjai Fekete Gyula zeneszerző, Kovács Sándor zenetörténész, zenekritikus, Mácsai János zenetörténész, zenekritikus és Tornyai Péter zeneszerző, kamarazenész.

A 20. Beethoven Budán Fesztivál - amelyet május 1. és 7. között rendeznek - Beethoven 1800. május 7-ei budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul a Várszínházban - közölte Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester.

A jubileumi fesztiválon a zeneszerzőverseny mellett tizenhat koncert várja a közönséget. A Jókai Anna Szalonban és a De la Motte-Beer Palotában a délutáni szalonkoncerteken Beethoven szimfóniái korabeli kamarazenei átiratokban szólalnak meg, fortepianón játszik az amerikai Malcolm Bilson, fellép Szabó Balázs orgonaművész, a Városházán pedig a korábbi évekhez hasonlóan ifjú tehetségek mutatkoznak be. 

A Hagyományok Házában, a Várkert Bazárban, a Zenetudományi Intézetben és a MOM Kulturális Központban a komolyzenei koncertek mellett dzsessz, beszélgetős és könnyűzenei estek is szerepelnek a kínálatban. A fesztivál vendége lesz Baráti Kristóf hegedűművész és Berecz Mihály zongoraművész, fellép a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Fülei Balázs és Balázs János zongoraművész. Közös koncerten lép színpadra Benkő László és Balázs Fecó, valamint Király Csaba, és Szilasi Alex improvizációi is színesítik a palettát. A fesztivál egyik újdonsága a táncművészet beemelése a programsorozatba: a Győri Balett és a Nemzeti Táncszínház közös, Beethoven zenéjére alkotott produkcióját láthatja majd jövőre a közönség - ismertette a polgármester. 

Az idei Beethoven Budán Fesztiválról dokumentumfilm készült, amelyet december 25-én mutat be az Echo Televízió.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére
Ivan & The Parazol lemezbemutató koncert, Akvárium Klub, 2019. 05. 03.
Ken Vandermark és a Marker koncertje a Grencsó Kollektíva tagjaival
Rohmann Ditta Bach-sorozata

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Jonathan Levine: Csekély esély


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés