bezár
 

zene

2018. 11. 30.
Meghirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyt Március 14-éig lehet pályázni a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyre, amelynek díjazott művei a Beethoven Budán Fesztiválon szólalnak meg.

A második alkalommal meghirdetett zeneszerzőversenyre olyan új, eddig nem előadott önálló zeneművel lehet nevezni, amely Beethoven hegedűre és zongorára írt F-dúr "Tavaszi" szonátájának egy felismerhető motívumára épül - mondta el Fekete Gyula zeneszerző a versenyt és a fesztivált bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A pályamű hossza 7-12 perc lehet, a hangszerek csak akusztikusan szerepelhetnek, a verseny összdíjazása pedig hatezer euró.

A zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző, tagjai Fekete Gyula zeneszerző, Kovács Sándor zenetörténész, zenekritikus, Mácsai János zenetörténész, zenekritikus és Tornyai Péter zeneszerző, kamarazenész.

A 20. Beethoven Budán Fesztivál - amelyet május 1. és 7. között rendeznek - Beethoven 1800. május 7-ei budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul a Várszínházban - közölte Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester.

A jubileumi fesztiválon a zeneszerzőverseny mellett tizenhat koncert várja a közönséget. A Jókai Anna Szalonban és a De la Motte-Beer Palotában a délutáni szalonkoncerteken Beethoven szimfóniái korabeli kamarazenei átiratokban szólalnak meg, fortepianón játszik az amerikai Malcolm Bilson, fellép Szabó Balázs orgonaművész, a Városházán pedig a korábbi évekhez hasonlóan ifjú tehetségek mutatkoznak be. 

A Hagyományok Házában, a Várkert Bazárban, a Zenetudományi Intézetben és a MOM Kulturális Központban a komolyzenei koncertek mellett dzsessz, beszélgetős és könnyűzenei estek is szerepelnek a kínálatban. A fesztivál vendége lesz Baráti Kristóf hegedűművész és Berecz Mihály zongoraművész, fellép a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Fülei Balázs és Balázs János zongoraművész. Közös koncerten lép színpadra Benkő László és Balázs Fecó, valamint Király Csaba, és Szilasi Alex improvizációi is színesítik a palettát. A fesztivál egyik újdonsága a táncművészet beemelése a programsorozatba: a Győri Balett és a Nemzeti Táncszínház közös, Beethoven zenéjére alkotott produkcióját láthatja majd jövőre a közönség - ismertette a polgármester. 

Az idei Beethoven Budán Fesztiválról dokumentumfilm készült, amelyet december 25-én mutat be az Echo Televízió.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés